2023 VIIDEN TÄHDEN LENTÄVÄ HOLLANTILAINEN: Ilmaisuvoimaiset Hakala ja van Oostrum roihauttavat romanttisen tarun liekkeihin

Tommi Hakala (Hollantilainen) ja Johanni van Oostrum (Senta) loistavat päärooleissa Tampereen Oopperan Lentävässä hollantilaisessa. (Kuva: Petri Nuutinen)
Tommi Hakala (Hollantilainen) ja Johanni van Oostrum (Senta) loistavat päärooleissa Tampereen Oopperan Lentävässä hollantilaisessa. (Kuva: Petri Nuutinen)

Marika Vapaavuoren ohjaama Lentävä hollantilainen tarjoilee oopperavieraille tarkasti harkitun toteutuksen, joka tekee kunniaa Richard Wagnerin kuululle teokselle. Hollantilaisen roolin tekevä baritoni Tommi Hakala ja Sentan osassa oleva sopraano Johanni van Oostrum laittavat sataprosenttisesti ilmaisuvoimansa likoon. Tuloksena on sydämeenkäyvä romanttinen ooppera. Kuin pisteenä iin päällä on mestarillisen Marjatta Kuivaston lavastus, joka syventää oopperan tarunomaista kertomusta. Toni Haarasen videot ottavat katsojan valtoihinsa alkusoitosta lähtien.

Nyt on oopperan ystäville tarjolla taitavasti ja korkeatasoisesti toteutettu Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen. Säveltäjän merellisen myrskyisä ja rakkaudellisen repivä musiikki pauhaa täydellä teholla. Libretistin suuria tunteita ilmaisevat sanat viiltävät kuin terävä veitsi. Tampereen Ooppera, Tampere Filharmonia sekä Tampereen Oopperan kuoro tekevät historiallisen laadukasta työtä.

Tämänkin kertaisessa ensi-illassa on paljon oopperafaneja, jotka ovat kokeneet Wagnerin supersuositun Lentävän hollantilaisen monilla kotimaisilla estradeilla sekä kansainvälisissä oopperataloissa. Tampere-talo Oy:n tuottama produktio vetää vertoja maailman johtavien oopperoiden tuotannoille.

Oopperayleisön onneksi ohjaus on uskottu Marika Vapaavuorelle. Hän kunnioittaa ratkaisuissaan kultaisen leikkauksen sääntöä, jolloin tapahtumat keskittyvät näyttämön sydämeen. Tampere-talon valtaisa näyttämö on kuin kohtu, jossa kolminäytöksisen oopperan tapahtumat eletään intensiivisesti yhdessä lävitse.

Ohjaaja Vapaavuori nostaa tyylikkäästi esille jokaisen solistin. Hän on puhaltanut joukkokohtauksiin virtaavan energian, joka säkenöi laajan katsomon takimmaiseen nurkkaan saakka. Kuorokohtaukset synnyttävät veretseisauttavia kokemuksia. Rukeilla kehräävät tytöt laulavat rakkaudesta Dalandin kotona. Merimiehet ja tytöt juhlivat norjalaisella laivalla.

Orkesterin monttu ammottaa näyttämön edustalla kuin arvoituksellinen aukko äärettömässä meressä, repeämänä vuonoa reunustavassa kalliossa. Tästä montusta nousee Richard Wagnerin jumalainen musiikki, jossa ovat läsnä kaikki inhimilliset tunteet. Mahtipontinen alkusoitto riisuu kuulijan kaikesta maallisuudesta. Anja Bihlmaierin johtama Tampere Filharmonia takaa wagnermaisen tykityksen.

Tampereen Oopperan kuoro on pettämätön. Heikki Liimola takaa kuoron elinvoiman ja läsnäolon. Kuoro tekee eloisasti tarkkaa työtä.

Kuivaston lavastus on vaikuttava

Marjatta Kuivasto on kohauttanut lukuisia kertoja vaikuttavilla lavastuksillaan Tampereen Teatterissa. Hyvässä muistissa ovat esimerkiksi Anna Kareninan ja Notre Damen kellonsoittajan massiiviset lavastustoteutukset.

Nyt lavastustaiteilija Kuivasto on loihtinut Tampere-talon näyttämölle kallioisen suojapaikan Norjan rannikolla, huoneen Dalandin kodissa sekä kallioiden suojaaman lahden.

Kun lavastus on harkittu, se herättää katsojassa tunteen kuin tämä itse olisi läsnä tuossa paikassa.

Lentävän hollantilaisen tarina saa lisävoimaa, suoranaista puhuria valoista, videoista ja koreografiasta.

Jussi Kamusen valosuunnittelu kuvaa niin tapahtumapaikkojen tunnelmia kuin roolihenkilöiden tunnetiloja.

Toni Haarasen videot tuovat katsojien silmien eteen yölliset myrskyt, yliluonnolliset voimat ja traagisen rakkauden.

Mikä legenda. Mikä tarina! Timo Riihonen (Daland, vas.), Johanni van Oostrum (Senta) ja Tommi Hakala (Hollantilainen) laulavat ilmaisuvoimaisesti roolinsa Lentävässä hollantilaisessa. Eläytyminen välittyy suoraan katsomoon. (Kuva: Petri Nuutinen)
Mikä legenda! Mikä tarina! Timo Riihonen (Daland, vas.), Johanni van Oostrum (Senta) ja Tommi Hakala (Hollantilainen) laulavat ilmaisuvoimaisesti roolinsa Lentävässä hollantilaisessa. Eläytyminen välittyy suoraan katsomoon. (Kuva: Petri Nuutinen)

Hakala ja van Oostrum loistavat rooleissaan

Tampereen Ooppera on satsannut vahvaan roolimiehitykseen. Lentävän hollantilaisen taru elää henkiin, ja se sieppaa mukaansa.

Tommi Hakala on niin äänellisesti kuin fyysiseltä olemukseltaan uskottava mystisessä Hollantilaisen osassa. Hakalasta puhkuu ulospäin kirous, jonka vanki hän on. Hakala on koko teoksen selkäranka. Miehen eläytyminen ja ilmaisuvoima takaavat kokemuksen ja tunnelman, jonka taiturimainen Wagner paketoi Lentävään hollantilaiseen.

Sentan balladi Johohoe! Johohohoe! soi vieläkin korvissani. Johanni van Oostrum on pettämätön Sentan roolissaan. Tampereen Oopperan lavalla eteläafrikkalainen sopraano osoittaa todeksi sen, että hän on poikkeuksellisen ilmaisukykyinen taiteilija. Laulajattaren voittokulku jatkuu.

Van Oostrum on paitsi mestarillinen ja valloittava oopperalaulaja myös osaava näyttelijä. Lentävän hollantilaisen rakkaustarina saa uskottavuudessaan ja sitoutuneisuudessaan lujan sinetin van Oostrumin näyttämötyöskentelyssä.

Dalandilla, norjalaisella merikapteenilla ja Sentan isällä on tarinallisesti avainrooli. Ensi-illassa tässä osassa oli basso Timo Riihonen, jonka isällisen tiukat sanat jyrisivät ukkosen tavoin ilmoille.

Sentan sulhanen Erik tuo oman mausteensa oopperan kulkuun. Tenori Jussi Myllys tekee roolin tyylikkään hillitysti.

Vakava romanttinen ooppera saa legendaa elävöittävän lopun. Rakastavaisten sielut kohoavat taivaisiin.

MATTI PULKKINEN