”Yksi roikkui automaatissa, ja silloin automaatti irtosi jalustaltaan” – Tuhotyön nähnyt kertoo, kuinka Viialan aseman vihreä pömpeli rikottiin viimeisen kerran ja mitä sitten tapahtui

Lokakuun 2022 lopulla Viialan junaseisakkeen lippuautomaatti näytti tältä. Kuva: Mikko Peltoniemi

Viialan junaseisakkeen ykköslaiturilla kansalaisia palvellut VR:n lippuautomaatti on saanut usein tuta ilkivallan kovan käden. Esimerkiksi viime vuoden lokakuussa automaatin näyttölasi oli hakattu tuhannen säpäleiksi.

Sunnuntaina 29. tammikuuta automaatti rikottiin perusteellisesti ja samalla viimeisen kerran. Lähistöllä olleen henkilön kertoman mukaan tuhotyö tapahtui iltakahdeksan ja yhdeksän välillä.

– Siinä oli noin 3–4 henkilöä. Yksi roikkui automaatissa, ja silloin automaatti irtosi jalustaltaan. He lähtivät tuhojen jälkeen juosten ja pyörillä pois paikalta.

Toinen Akaan Seutuun yhteyttä ottanut henkilö kuvasi kaadetun automaatin seuraavana aamuna eli maanantaina 30. tammikuuta kello 7.37. Maassa makaavan kaapin yhdistää jalustaan vain sähköjohto.

Keskiviikkona 1. helmikuuta automaatista oli jäljellä vain jalusta. Kuva: Mikko Peltoniemi

VR:n applikaatiolla miljoona käyttäjää

VR:n palvelujohtajan Petri Martolan mukaan tilastot kertovat, että ilkivaltaa on ollut Viialassa valitettavan paljon.

– Automaattia on kahden vuoden aikana jouduttu korjaamaan ilkivallan takia kahdeksan kertaa. Nyt se on kokonaan kaadettu ja rikki koko laite.

Alkuviikosta vihreä pömpeli haettiin pois. Martolan mukaan Viialaan ei tule enää uutta automaattia.

– Valitettavasti on aika haaste ylläpitää laitetta, ja niillä on oma arvonsa. Me emme ole tässä kohtaa uusimassa sitä.

Martolan mukaan suurin osa VR:n asiakkaista käyttää nykyään junalipun ostamiseen digitaalisia kanavia eli VR:n nettisivuja ja applikaatiota.

– Niissä lipun voi ostaa ajasta ja paikasta riippumatta. Lippuautomaattien osuus on pienentynyt, ja fyysinen lippu on häviämässä. VR:n applikaatiossa on ylitetty miljoonan käyttäjän raja, Martola kertoo.

Viialan junaseisakkeen lipunmyyntiautomaatti maanantaiaamuna 30.1. kello 7.37. Lukijan kuva.

Junasta ei voi ostaa lippua

VR:n lippuja voi ostaa myös R-Kioskeilta. Viialassa R-kioski löytyy torin laidalta, ja lippukauppa on käynyt vilkkaana.

– Aika paljon niitä ihmiset hakevat meiltä, kun automaatti on ilmeisesti aika usein rikki, kertoo Sari Vilenius.

Viialan R-Kioski on auki lauantaisin kello 8–21 ja sunnuntaisin kello 9–20. Arkisin kioski aukeaa tällä hetkellä seitsemältä, mutta 13. helmikuuta alkaen aukioloajat maanantaista perjantaihin ovat 7.30–21.

Sari Vileniuksella ei ole tietoja Viialan R-Kioskilta myytyjen junalippujen määrästä. Palvelujohtaja Petri Martolan mukaan VR:llä ei myöskään ole tilastoa siitä, kuinka paljon Viialan seisakkeen automaatista on myyty lippuja.

Viialassa pysähtyvät taajamajunat R ja M, ja niistä ei voi ostaa lippuja.

– Toivottavaa olisi, että lippu on ennen kuin astuu junaan. Eläkeläiset ja vastaavat ryhmät ovat meillä mukana kehitystyössä, ja pyrimme heidän kanssaan käymään läpi, minkälaisilla ratkaisuilla pystytään palvelemaan heidän osaamistaan ja tarvettaan, Martola kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?