Talous hyytyy jo – Hidastuuko Akaan talous suurempia kaupunkeja nopeammin?

Maailmanpankki varoittaa uusista talousshokeista, jotka voivat pahentaa taantumaa tänä vuonna, kertoi Uusi Suomi tammikuun alussa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF puolestaan uskoo jopa kolmanneksen maailmantaloudesta ajautuvan taantumaan kuluvan vuoden aikana. Akaassa yhtenä talouden hiljenemisen merkkinä voi pitää sitä, että Toijalaan Alventien varrelle suunnitellun kerrostaloprojektin puuhamies Sami Hyötyläinen on siirtynyt suunnitelmiensa kanssa odottavalle kannalle.

Hiljeneekö talous pienissä kaupungeissa nopeammin kuin isoissa? Jos asiaa hahmotetaan vaikka isojen rakennusprojektien kautta, todennäköisesti hiljenee. Kun suuri rakennusprojekti siirretään tulevaisuuteen, ei pienen kaupungin taivasta vasten piirry yhtään pankkimiesten lempilintua eli nostokurkea. Kun isossa kaupungissa siirretään vastaavia projekteja tulevaisuuteen, nostokurkien parvi harvenee mutta ei katoa.

Mitä ennustettu taantuma merkitsisi akaalaisten henkilökohtaiselle taloudelle? Akaassa on muutamia suuria työnantajia, joiden tuotteen menekki on kytköksissä maailmantalouden tilanteeseen. Miten käy, jos vaikkapa SSAB:n Toijalan-tehtaalla muovattavia teräsprofiileja ei kohta toimiteta maailmalle totuttuun tapaan?

Akaan Seutu kysyi jo maaliskuussa 2022, miten Venäjälle suuntautuneen viennin hyytyminen vaikuttaa akaalaisten vientiyritysten toimintaan. Silloin Elematicin toimitusjohtaja Mats Jungar kertoi Akaan Seudulle, että merkittävän vientimaan jääminen pois asiakaslistalta tulee vaikuttamaan yhtiön vuoden 2022 tulokseen. Samassa haastattelussa Jungar sanoi, että Venäjän tilanne ei uhkaa Elematicin työntekijöiden työpaikkoja. Uusien syntymisen se sen sijaan estää.

Miten vientiyritysten työntekijöiden työpaikoille sitten käy, jos viennin tilanne talouden yleisen taantuman seurauksena vaikeutuu akaalaisten vientiyritysten muiden vientimaiden osalta?

Tältäkin osalta pienten kaupunkien talous hiljentynee nopeammin kuin suurempien. Tämä ongelma ei ehkä kosketa niinkään Akaata, jossa muun muassa hyvät liikenneyhteydet mahdollistavat laajan työssäkäyntialueen. Moni muu pieni kaupunki saattaa olla hyvinkin riippuvainen vain yhdestä tai muutamasta suuresta työnantajasta. Löytyykö jälleen yksi asia, jossa Akaan sijainti osoittautuu loistavaksi? Eikö taloutemme ole yhtä hauras kuin monen muun vastaavan kokoisen kaupungin, koska sijaintimme on onnenkauppana valikoitunut näin hyväksi?

Jos taantuma vie yrityksen tai yksityisen akaalaisen tulot, on nähty vasta osa ongelmaa. Kun lainaraha samalla kallistuu korkojen nousun myötä ja inflaatio nostaa muuta hintatasoa, aletaan elää niin sanotusti mielenkiintoisia aikoja. Varsinkin energian hintojen nousu on johtanut jo sellaisiin ilmiöihin kuin esimerkiksi Akaan Seudun syyskuussa toteuttamaan kyselyyn, jossa vastaajia pyydettiin jakamaan parhaat sähkönsäästövinkkinsä. Alkaako kynttilänvalossa eläminen ja selvästi alle 20 asteen asettuva sisälämpötila olla uusi normaali?

Mikä sitten avuksi? Aina, kun ajat ovat olleet haastavat, suuri apu on löytynyt yhteisöllisyydestä. Pienenä kaupunkina myös Akaan yhteisöllisyys on jossain määrin erilainen kuin suurempien kaupunkien. Toivottavasti talouden taantuminen kaikkine lieveilmiöineen jää akaalaisten osalta huolestuttavien otsikoiden lukemiseen. Jos taantumalla on vakavampia seuraamuksia, toivottavasti voimme luottaa yhteisöllisyyteen niistä selviämisessä.