Akaa-Volley voitti TuTon – Passari Anton Välimaa ei osallistunut edes lämmittelyyn

Akaa-Volleyn passari Saku Tuomivaraa (numero 3) pelasi koko ottelun, kun Anton Välimaa paranteli sormeaan. Kuva: Maija Lahtinen

Akaa-Volley voitti TuTo Volleyn erin 3–1 (25–21, 16–25, 25–21, 25–16) lauantaina kotikentällään Akaa Areenassa.

TuTon valmentaja Olli Kuoksa lähetti kehiin kuusikon Akseli Lankinen, Roope Keskinen, William Groffier, Matias Tihumäki, Tatu Vuorenmaa, Antti Karttunen. Joukkueen liberona aloitti tutusti Ville Sihvonen.

Akaa-Volleyn aloituskokoonpanossa oli yksi yllätys. Anton Välimaa ei osallistunut edes lämmittelyyn, ja näin passarin tontille astui Saku Tuomivaara. Muut viisi karpaasia olivat ennakoidut Greg Petty, Mohammadreza Beik, Sauli Sinkkonen, Panu Pitkänen ja Ali Fazli. Akaan valmentaja Olli Kunnari on jo muutaman ottelun ajan jakanut liberoiden Elijah Risso ja Konsta Karjalainen peliajan.

– Etusormi otti hieman osumaa ja tarvitsee nyt lepoa, kuittasi Välimaa kyselyn penkkikomennuksesta.

Miehen oikean käden etusormi oli tuettuna keskisormeen lyhyellä pannalla. Kun kipsiä ei tarvita, niin sormi kuntoutunee parissa viikossa.

TuTo ei antautunut helpolla

Ottelun ensimmäinen erä oli kahdenkymmenen tasaisen pallon jälkeen hyvin kotijoukkueen hallussa. TuTo kiipesi vielä pisteen päähän 15–14, mutta jäi sen jälkeen vauhdista. Erän pistehai oli Akaan hakkuri Ali Fazli seitsemällä pisteellä.

Torjunnassa Ali Fazli, Sauli Sinkkonen ja Mohammadreza Beik. Kuva Immo Ruonala.

Toista erää vieraat lähtivät viemään alusta lähtien. Kotijoukkue oli koko ajan muutaman pisteen takamatkalla. Vierasjoukkueen varmemmat otteet veivät sen selkeään voittoon. Ratkaisupallon löi akaalaisten kenttäpuoliskoon Groffier. Ensimmäiseen erään verrattuna Akaa-Volley onnistui nimenomaan jatkopallojen päättämisessä vieraitaan heikommin.

Myös kolmas erä alkoi TuTon hallinnalla. Tuota pikaa se oli jättänyt isännät viiden pisteen päähän lukemin 3–8. Oliko Tuomivaaran passeissa epätarkkuutta? Joka tapauksessa Akaa-Volleyn hyökkääjät turvautuivat tämän tästä jujuttelemaan palloa verkon yli. Vähitellen Kunnarin valmennettavat pääsivät peliin mukaan ja laittoivat niin sanotusti vilkun päälle. Ensimmäisen kerran kotijoukkue siirtyi johtoon, kun Panu Pitkäsen tilalle kentälle otettu Petteri Tyynismaa torjui tilanteeksi 15–14. Kun heti perään Ali Fazli syötti ässän arvoisesti, Akaa-Volley sai taisteluhengen päälle. Erä päättyi Sauli ”Sinko” Sinkkosen keskihyökkäyksen onnistumiseen.

Kun Akaa-Volley sai kolmannen erän jälkimmäisellä puoliskolla vauhdin päälle, se ei enää hidastanut tahtia neljännessä erässä. TuTo ei kuitenkaan myynyt nahkaansa halvalla. Se roikkui lähes koko erän ajan aivan tuntumassa, kolmen–neljän pisteen päässä. Lopussa turkulaiset sortuivat useisiin virheisiin ja putosivat näin ratkaisuhetkillä kotijoukkueen kyydistä. Ottelupallo lähti kiukkuisesti Pettyn kädestä ja TuTo-puolustuksen kautta katsomoon.

Ali Fazli (nro 13) palkittiin Akaa-Volleyn parhaana pelaajana. Kuva: Maija Lahtinen

Toinen erä harmitti Olli Kunnaria

TuTon parhaana palkittu passari Akseli Lankinen myönsi, että Akaa-Volley oli Akaa Areenan ykkönen.

– Kaveri pelasi niin hyvin, ettei meillä ollut voittoon mahdollisuutta.

Akaa-Volleyn parhaana palkittiin Ali Fazli.

Greg Petty hyökkäyksessä. Kuva Immo Ruonala.

Akaa-Volleysta median eteen saapui libero Elijah Risso, joka kiitteli joukkuekavereitaan PROlibero-tilin kasvusta.

– Joukkuekaverit antavat mahdollisuuden menestyä. Torjunta on kohdillaan, ja kaikki tekevät hommansa sovitusti.

TuTon valmentaja Olli Kuoksa selitti tappiota Akaan yksilöiden paremmuudella.

– Kovasti molempien peli aaltoili tänäänkin, ja kevättä kohti otteiden soisi varmentuvan. Akaa oli tänään parempi, ja etenkin puolustuspeli oli hyvää. Sinne ei palloa saanut jäämään millään ilveellä.

Akaa Volleyn valmentaja Olli Kunnari harmitteli joukkueensa toisen erän hermostunutta peliä.

– Ottivat tosiaan toisen erän torjunnat 0–7. Se kertoo meidän hosumisesta hyökkäysten rakentamisessa ja päättämisessä. Kun saimme peliin rauhallisuutta, tulos parani voittoon saakka.

Akaa-Volleyn ja TuTo Volleyn peliä seurasi Akaa Areenassa noin 460 katsojaa. Kuva: Maija Lahtinen