Muistokirjoitus: Tero Laihanen oli arvostettu persoona Suomen dancemusiikkipiireissä

Tero Laihanen 1981–2022.

Tero Laihanen oli akaalainen muusikko ja graafikko. Tämä Palkinpään kasvatti oli tuttu näky Toijalan kylillä. Olipa hän useamman akaalaisen yrityksen mainosasun ja kotisivujen takanakin.

Aloitan tarinan vuodesta 2000. Lukiolaispojan elämässä tapahtui suuri mullistus, kun ruotsin kieli ei kirjaimellisesti tarttunut ja ajatukset olivat muualla. Ajatukset olivat selkeästi taidealalla ja musiikissa. Muistan erään ruotsin kuuntelutunnin, jolloin Tero kertoi minulle, että kun teet tiettyä taajuutta äänellä luurien mikrofoniin, niin se kuuluu kaikilla. Näin tehtiin, ja sehän toimi.

Tero oli jo tuolloin tehnyt tietokoneella zippi-musiikkia Fast Tracker -nimisellä ohjelmalla, mutta selkeästi hänellä oli kaipuu isompiin kuvioihin. Teron kanssa oli helppoa löytää kaverina yhteinen sävelmä niin musiikin kuin tavallisen elämän kanssa. Näistä kuuluisista ruotsin tunneista lähti Teron ura musiikin parissa vauhtiin Chorale-yhtyeessä.

Alkuajat menivätkin musiikkia ja laitteita opetellessa sekä konemusiikin haltuun otossa Palkinpään pienessä studio- ja makuuhuoneessa, joka sijaitsi Teron vanhempien luona. Tunnit tuntuivat minuuteilta ja päivät tunneilta, kun Tero uppoutui musiikin maailmaan. Huomasin Terosta heti, että hän oli luovimmillaan yöaikaan ja nukkuikin mielellään sitten iltapäivään asti jatkaakseen tekemistä.

Pari vuotta Choralen perustamisen jälkeen saimmekin kutsun käymään Sony Musicin päämajassa Helsingissä. Tällä kertaa ei tärpännyt, mutta vuonna 2004 saimme levytyssopimuksen Scandinavian A1 Musicilta. Nyt homma oli mennyt nextille levelille.

Tero oli tuolloin ottanut haltuun jo kuvankäsittelyä ja valokuvaamista, joten oli luonnollista, että Tero taitavana graafikkona hoiti graafisen puolen. Tästä hänelle tulikin myöhemmin ammatti.

Studiotyöskentelyn aikana Tero oli selvä pedantti. Hän jaksoi hioa soundeja tunti tolkulla ja teki vaikka väkisin mieleisensä kuuloisen biisistä.

Kaverina Teron parhaimpia ominaisuuksia oli ehdottomasti heittäytyminen. Musiikissa se tarkoitti sitä, että Tero halusi luoda aina erilaista muista poikkeavaa musaa ja nautti esiintymisestä tehden sitä, mistä nautti.  Taiteellinen näkemysero aiheuttikin joskus studiolla välillämme sen, että musiikin tekeminen meni mielipidekinaksi, mutta avoimena ihmisenä Teron kanssa oli helppo keksiä ratkaisu asiaan ”kivi, paperi, sakset” -tyyliin kolmesta poikki, ja asiasta ei sen enempää puhuttu.

Musiikin ulkopuolella Teron kanssa oli helppo lähteä kokeilemaan uusia asioita, koska Tero oli aina mukana. En muista yhtään kertaa, jolloin Tero olisi uuden asian jättänyt väliin. Joskus piti houkutella enemmän, mutta mukana oltiin sitten kuitenkin. Ujo, mutta mahtava heittäytyjä.

Tero oli pohjimmiltaan vaatimaton ja ujo seuramies. Vaikka Tero oli keikkaillut ympäri Suomea isoilla festareilla, tavannut merkittäviä ihmisiä ja saavuttanut kolme kultalevyä, joka Akaan mittapuulla on todella merkittävä saavutus, ei hän koskaan tehnyt saavutuksistaan isoa numeroa. Moni ei varmastikaan ole tiennyt Teron olevan näin merkittävä ja arvostettu persoona suomalaisissa dancemusiikkipiireissä. Tero on siis tehnyt lähtemättömän vaikutuksen musiikillaan suomalaisten sydämiin.

Viimeisimpänä tuotoksena Tero oli mukana tekemässä lentopallojoukkue Akaa-Volleylle tunnuslaulua, joka kunniakkaasti raikaa seuran peleissä.

Vaikka tämä railakas persoona on poissa, niin hänen muistonsa elävät niin akaalaisten kuin suomalaisten mielissä.

“Nothing can stop the dance”, rakas ystävä!

Markus Ahola

Tero Laihasen ystävä