Uuteen uutisvuoteen – Toivottavasti Pirkanmaan hyvinvointialueen viestintä aktivoituu vuonna 2023

Uusi vuosi tuo tullessaan suuren muutoksen. Sote-uudistus on yksi Suomen historian merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista. Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Poikkeuksena on Helsingin kaupunki, jolla säilyy sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu. Lisäksi HUS-yhtymällä on erikseen säädetty järjestämisvastuu erikoissairaanhoitoon liittyvistä tehtävistä omalla alueellaan.

Soteuudistus.fi-sivuston tiivistelmän mukaan uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville, parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti, vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun aiheuttamiin haasteisiin ja hillitä kustannusten kasvua.

Akaan Seutu julkaisee painetussa lehdessään 28.12. Uudenlainen kunta -teeman, jossa käydään läpi sote-uudistuksesta seuraavia, akaalaisiin vaikuttavia muutoksia. Teeman suunnittelu tai toteuttaminen ei ollut aivan helppo tehtävä, sillä hyvinvointialueen viestintää mediaan päin voi kuvata suppeaksi. Akaan va- johtava ylilääkäri Kaisa Kivinen kertoo yhdessä Akaan Seudun Uudenlainen kunta -teeman jutussa, että asiakkaat eivät välttämättä juuri huomaa tapahtuvaa muutosta. Taustalla ja hallinnossa tapahtuva muutos on luonteeltaan enemmän sote-henkilöstöön vaikuttava. Potilaan kannalta hienoa, jos näin on. Hyvinvointialueen olisi toivonut voimakkaammin viestivän, että muutos ei juuri vaikuta potilaiden arkeen.

Kuten Kivinen Akaan Seudun jutussa sanoo, sote-palveluiden asiakkaiden pelkoja olisi hyvä saada hälventymään. Etukäteen tehty, selkeä viestintä olisi auttanut tässä. Toivottavasti Pirkanmaan hyvinvointialueen viestintä aktivoituu ja viestintään saadaan konkretiaa. Ilmeisesti hyvinvointialueen viestintä on pelannut aktiivisemmin sote-henkilöstön suuntaan, eikä henkilöstön ole tarvinnut pelätä esimerkiksi työpaikkojen säilymisen tai tulevan työpisteen osoitteen suhteen.

Sote-uudistus on uutisena hieman samantyyppinen kuin korona. Niin suuri ja massiivinen asia, että moni muu uutinen jäi sen alle. Mitä ensi vuonna tapahtuvia muutoksia on uutisoitu heikosti tai ei ollenkaan, kun suurin uutinen on vienyt palstatilan ja toimitusten resurssit? Tältä kannalta katsottuna hyvinvointialueiden turhan vähälle jäänyt viestintä voi olla hyväkin asia. Kun kerrottavaa tulevasta muutoksesta ei ole tasaisena virtana ollut, on seurattu muita uutisia.

Millaisia uutisia sitten voisimme toivoa vuodelta 2023? Paikallisella tasolla olisi mukava uutisoida vaikkapa Pirkanmaan hyvinvointialueen aloittamisen sujuneen kitkatta, sote-puolen palveluiden Akaassa parantuneen ja hyvinvointialueen päättäneen lunastaa vuodenvaihteessa kokonaan tai osittain vuokraamansa 32 kiinteistöä, joista suurin osa on Akaan kaupungin omistamia sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rakennuksia. Koko maailmaa koskevista uutisista saamme toivottavasti lukea ainakin Ukrainassa käytävän sodan päättymisestä.