Aluevaltuutettu Petra Schulze Steinen: Pirkanmaan hyvinvointialueella valta keskittyy harvoihin käsiin

Euroopan unionia monipuolisesti tunteva Petra Schulze Steinen korostaa, että EU koskettaa aina kaikkia suomalaisia. Hänen mukaansa vuoden 2024 EU-vaalit ovat ratkaisevan tärkeät. Schulze Steinen harmittelee sitä, että EU:n tulevaisuuskonferenssi hetkautti valitettavan vähän suomalaisia. (Kuva: Matti Pulkkinen)Pirkanmaan aluevaltuuston ensimmäisestä kokouksesta saakka, jolloin hallintosäännön ensimmäinen luonnos hyväksyttiin, olen kantanut huolta päätösvallan keskittämisestä aluehallitukselle – ja tuonut huoleni jokaisessa asiaan vähänkin liittyvässä tilaisuudessa perustellusti julki, niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Keskittäminen näkyy toimivallan siirtona valtuustolta hallitukselle käytännössä kaikissa muissa asioissa, paitsi niissä, jotka laki määrää valtuuston päätettäväksi. Ja niissäkin asioissa lain sanamuotoa tulkitaan hallituksen valtaa laajentavasti. Tällä jälkimmäisellä tarkoitan esimerkiksi sitä, että vaikka lain mukaan hyvinvointialueen strategiasta päättää aluevaltuusto, ja modernin strategia-ajattelun mukaisesti strategiaan sisältyy ylätasoisten tavoitteiden lisäksi toimeenpanoa ohjaavat strategiset linjaukset ja keinovalinnat, on nyt hyväksytty strategia niin ylätasoinen erilaisten tavoitteiden koonti, ettei sillä ole tosiasiassa ohjaavaa vaikutusta. Linjaukset jäävät hallituksen tehtäviksi, ja mikä tahansa päätös on perusteltavissa olemaan strategian mukainen.
TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.