Pelaaminen on hyödyksi

Moni nuori pelaa liikaa, mutta kohtuu määrä pelattuna pelaaminen voi olla hyväksi. Jos nuori pelaisi kohtuullisesti, olen varma, että vanhemmatkaan eivät sanoisi koko ajan pelaamisesta.

Mutta mitä positiivisia asioita on? Esimerkiksi Cam Adair kertoo nettisivullaan (Game quitters 23.9.2022), että pelaaminen parantaa käsi-silmä-koordinaatiota, auttaa ongelmanratkaisua ja loogisuutta, parantaa kognitiivisia kykyjä, kehittää nopeampaa ja tarkempaa päätöksentekoa, parantaa näköä (huomiota yksityiskohtiin) ja monta muuta.

Kaksi tärkeintä asiaa pelaamisessa on minun mielestäni, että tulee kommunikaatiota muiden kanssa ja voit saada netistä uusia kavereita ja oppia kieltä. Aika lailla kaikissa peleissä on kielivaihtoehtona englanti puhumattakaan siitä, kuinka yleisesti kaikki somet ja netti ovat täynnä englantia. Itsekin olen oppinut suurimman osan netistä ja peleistä.

Mutta entäs sitten ongelmia? Totta kai kaikki tietävät ja ovat varmasti kuulleet, kuinka nykynuoret vaan pelaavat ja pelaavat. Isona ongelmana on totta kai, jos ei malta laittaa konetta kiinni ja alkaa muodostua riippuvuutta. Jos myös kouluhommat kärsivät ja harrastukset jäävät, on asia siinä tilanteessa paha.

Voi myös tulla väsymystä, masennusta, ahdistusta ja motivaation laskemista, mutta pitää muistaa, että tämä yleisimmin vaikuttaa vain, jos pelaa liikaa tai tietyille ihmisille.

Pelaamisesta ei saa heti kuultuaan ajatella, että vain pelaaminen on pahaksi, koska kohtuu määrällä pelaaminen on todella hyödyllistä. Totta kai haluat varmasti lapsesi olevan iloinen, kun hän pääsee pelaamaan muiden kanssa.

Ratkaisuksi nuorelle tai lapselle on hyvä sopia selvät ehdot tai kun aikaraja täyttyy, laitetaan pelikone kiinni. Jos kumminkaan tämä ei tepsi, voi laittaa peliajan koneelle, joka huolehtii hyvin peliajan täyttymisestä.

Jos nuori tai lapsi pelaa kohtuullisesti, liikkuu säännöllisesti ja keskittyy koulunkäyntiin, ei pitäisi ongelmia löytyä.

 

Verneri Porttikivi

Toijalan yhteiskoulu, 8 D