Viialassa ekaluokkalaisten hammastarkastukset tehtiin koululla – Lasten kuljettaminen hyvinvointikeskukseen herätti huolta, palautetta ei ole tullut

Viialan yhtenäiskoulun ekaluokkalaisten hammastarkastukset tehtiin tänä syksynä koululla. Käytössä oli Lempäälästä lainattu siirrettävä yksikkö. Kuva: Sanna Kiviniemi

Akaassa on kokeiltu tänä syksynä siirrettävää hammashoitoyksikköä koululaisten hammastarkastuksissa. Kokeilu toteutettiin Viialan yhtenäiskoulussa, jossa kaikki ekaluokkalaiset tarkastettiin koululla kolmen päivänä aikana lokakuussa.

Suun terveydenhoidon osastonhoitaja Sanna Kiviniemi Akaan hyvinvointikeskuksesta kertoo, että hammashoitoyksikkö vuokrattiin kokeilua varten Lempäälän kunnalta.

– Koska meillä ei ole yksikölle koko ajan käyttöä, sen vuokraaminen ostamisen sijaan oli ehdottoman järkevää, Kiviniemi sanoo.

Viialan yhtenäiskoulussa tarkastukset tehtiin tilassa, joka on muuten koulukuraattorin käytössä ja joka oli tarkoitukseen Kiviniemen mukaan asiallinen.

– Yksikkö ei vaadi isoa tilaa. Tuoli kulkee isossa kantolaukussa, ja hoitoyksikkö on pienen vedettävän matkalaukun kokoinen.

Myös Kylmäkosken koulun ekaluokkalaisten hammastarkastukset piti järjestää koululla, mutta suunnitelmaa ei Kiviniemen mukaan toteutettu, koska monella tarkastus oli jo hoidettu esimerkiksi oikomishoitokäynnin yhteydessä.

– Kylmäkoskelle ei menty, koska siellä oli vaan muutama lapsi tarkastamatta, Kiviniemi kertoo.

Jatkohoidot hyvinvointikeskuksessa

Hammastarkastuksia oli Viialassa tekemässä kaksi hammaslääkäri-hoitaja-paria, jotka työskentelivät koululla vuoropäivinä. Tarkastettavia oli 68. Kiviniemen mukaan tarkastukset sujuivat ongelmitta. Vanhemmat saivat etukäteen täyttäväkseen esitietolomakkeen, ja asiasta tiedotettiin koteihin Wilman kautta. Oppilaat saivat käynnistä kotiin vietäväksi paperin, jossa oli tiedot hammastarkastuksesta ja mahdolliset jatkohoitotarpeet.

Kokeilussa käytetty yksikkö on tarkoitettu tarkastuksiin. Muut toimenpiteet tehdään Akaan hyvinvointikeskuksessa Toijalassa. Kiviniemen mukaan ekaluokkalaiset valittiin kokeiluun juuri sen takia, että monelle riittää pelkkä tarkastus. Jatkokäynnit liittyvät usein paikkauksiin ja oikomishoitoihin.

– Puolelle riitti tämä yksi käynti, ja noin puolelle tuli jatkokäynti, Kiviniemi kertoo.

Kiviniemi ei tällä hetkellä laajentaisi siirrettävän yksikön käyttöä vanhempien oppilaiden tarkastuksiin, koska jatkohoidot ovat yleisempiä ja osa toimenpiteistä voidaan tehdä heti tarkastuksen yhteydessä hyvinvointikeskuksessa.

Suun terveydenhuollon osastonhoitaja Sanna Kiviniemi kertoo, että koululla tarkastetuista oppilaista noin puolelle tuli jatkokäynti hyvinvointikeskuksen hammashoitolaan. Jatkokäynnit liittyvät usein paikkauksiin ja oikomishoitoihin. Kuva: Tarja Antola

Jatko riippuu hyvinvointialueesta

Osastonhoitaja Sanna Kiviniemen mukaan siirrettävää hammashoitoyksikköä kokeiltiin, koska valtuutetut ovat aikanaan toivoneet asian selvittämistä. Kokeilun tuloksena saatiin hyväksi havaittu toimintamalli siirrettävän yksikön käyttöön. Jatko riippuu hyvinvointialueesta. Hammashoito siirtyy muiden terveyspalvelujen tapaan ensi vuoden alussa hyvinvointialueen järjestettäväksi.

– Kokeilu oli pilotti, jonka jatkosta ei vielä ihan tarkkaan osaa sanoa. Nyt odotetaan hyvinvointialueen linjausta siitä, mitkä ikäluokat tullaan jatkossa tarkastamaan, Kiviniemi sanoo.

Tällä hetkellä koko ikäluokan hammastarkastukset tehdään ensimmäisellä, kolmannella, viidennellä ja kahdeksannella luokalla.

Kulkeminen Toijalaan herätti huolta

Hammashoidon siirtyminen uuteen Akaan hyvinvointikeskukseen on herättänyt myös vanhemmissa huolta siitä, miten lapsen kuljettaminen Viialasta ja Kylmäkoskelta Toijalaan järjestyy esimerkiksi kesken työpäivän.

– Etukäteen enemmän ajateltiin kuljettamisen olevan hankalaa, mutta palautetta siitä on tullut tosi vähän. Vanhemmat ovat saaneet kulkemiset järjestettyä tosi hyvin. Pääsääntöisesti vanhemmat tai isovanhemmat tuovat lapsen, ja joku voi kulkea myös junalla. Toki yritämme myös järjestää sopiva aikoja, jos hankaluuksia on, Kiviniemi kertoo.

Hammashoito kuten Akaan muutkin terveyspalvelut on keskitetty Toijalassa sijaitsevaan hyvinvointikeskukseen. Kuva: Mikko Peltoniemi