Akaan kaupunki suunnittelee parhaillaan Nahkialan ja Pappilan koulut korvaavaa, Nappilan kouluksi kutsuttua uudisrakennusta. Koulu on tarkoitus rakentaa joko käytöstä poistetun Toijalan terveysaseman paikalle tai Nahkialan koulun tontille.
Samaan aikaan etenee myös Etelä-Toijalan kouluverkon kehittäminen. Se koskee Arvo Ylpön koulua, Toijalan yhteiskoulua ja Akaan lukiota. Akaan kaupunki tiedotti 7. lokakuuta, että jatkovalmistelussa on mukana neljä eri vaihtoehtoa.
Kahden kärki erottui selvästi
Akaan Seutu kysyi viime viikonlopun verkkoäänestyksessään lukijoiden mielipiteitä siitä, mikä olisi paras vaihtoehto Etelä-Toijalan kouluverkkoratkaisuksi. Vaihtoehdot olivat seuraavat:
- 0–6-luokille rakennetaan Arvo Ylpön koulun korvaava uusi koulu ja Toijalan yhteiskoulu peruskorjataan.
- Toijalan yhteiskoulu muutetaan ja laajennetaan 0–9-luokkien yhtenäiskouluksi ja lukio muuttaa uudistiloihin.
- 0–9-luokille rakennetaan uusi yhtenäiskoulu ja lukio muuttaa uudistiloihin.
- Rakennetaan kokonaan uusi 0–9-luokkien yhtenäiskoulu- ja lukiokokonaisuus.
Äänestys käynnistyi torstaina 20.10. kello 9, ja maanantaihin 24.10 kello 15 mennessä ääniä oli annettu 176 kappaletta. Tulokset jakautuivat selkeästi kahteen kastiin.
Vastaajista 65 (37 prosenttia) oli sitä mieltä, että 0–6-luokille rakennetaan Arvo Ylpön koulun korvaava uusi koulu ja Toijalan yhteiskoulu peruskorjataan. Tässä tapauksessa Akaan lukio toimisi peruskorjauksen jälkeen edelleen nykyisessä rakennuksessa Toijalan yhteiskoulun kanssa.
62 vastaajaa (35 prosenttia) oli sitä mieltä, että Etelä-Toijalaan tulee rakentaa kokonaan uusi 0–9-luokkien yhtenäiskoulu- ja lukiokokonaisuus.
Kolmanneksi tuli se vaihtoehto, että 0–9-luokille rakennetaan uusi yhtenäiskoulu ja lukio muuttaa omiin uudistiloihin. Tätä mieltä oli 27 vastaajaa (15 prosenttia).
Niukasti neljännelle ja viimeisellä sijalle äänestyksessä jäi se vaihtoehto, että Toijalan yhteiskoulu muutetaan ja laajennetaan 0–9-luokkien yhtenäiskouluksi ja lukio muuttaa omiin uudistiloihin. Tätä vaihtoehtoa kannatti 22 äänestäjää (13 prosenttia).
Verkkolehden äänestyksen yhteydessä oli mahdollisuus perustella omaa näkemystään, mutta kommentteja kertyi vain yksi: ”Ei noista vaihtoehdoista voi äänestää yhtäkään”.