Asiantuntija vastaa energiankulutuskysymyksiin: Led- vai plasmatelevisio, ilmalämpöpumpun hyöty ja kannattaako jääkaappi uusia – ”Suihkussa voi valua viemäriin energiaa kolmen talon huippukulutuksen verran”

Sähkön hinnan raju nousu on saanut ihmiset katsomaan kotejaan uusin silmin. Ekokumppaneiden energia-asiantuntijan Sami Seunan mukaan energiankulutusneuvontaa kaipaavien ihmisten yhteydenotot ovat vuodentakaisesta jopa kymmenkertaistuneet. Tämän ymmärtää – Seunallakin on tullut vastaan taloja, joissa sähkölasku uhkaa nykyhinnoilla karata jopa pariinkymmeneentuhanteen euroon vuodessa.

Kotitalouksissa energiankulutuksesta on mahdollista tutkitusti leikata jopa puolet ilman päälämmitysmuodon vaihtoa. Moinen säästö vaatii jo perusteellista paneutumista asiaan, mutta Ekokumppaneiden energia-asiantuntijan Sami Seunan mukaan on silti mahdollista päästä jopa noin 30 prosentin energiansäästöön lähes pelkillä muutoksilla käyttötavoissa ja -tottumuksissa – pienillä investoinneilla ilman lämmitysjärjestelmäremontteja.

– Asumistavat toki määräävät vahvasti sitä, paljonko säästöpotentiaalia on. Paljon potentiaalia on esimerkiksi suuren kulutuksen öljylämmitystalossa, jossa on vesikiertoinen lämmitys, Seuna sanoo.

Tuntuviin säästöihin pääsee sähkölämmitteisessä talossa jo kunnollisen ilmalämpöpumpun hankkimisella. Vähänkin uudemmilla laadukkailla laitteilla sähkölämmityskustannuksista voi suuren sähkönkulutuksen talossa saada leikattua noin viidenneksen.

– Ilmalämpöpumppu on huikean hyvä investointi, jossa kesäajan viilennys tulee melkeinpä kaupan päälle, Seuna kuvailee.

Uusi ja laadukas onkin sanapari, jolla voi päästä muutenkin kiinni yllättäviin eurosäästöihin. Tämä pätee etenkin eniten energiaa kuluttaviin kodinkoneisiin: tiski- ja pyykkikoneisiin sekä jääkaappeihin ja pakastimeen.

– Jos laite kuluttaa paljon sähköä ja sitä käytetään paljon, on energiatehokkuus oleellinen tekijä. Jos vertaa siinä suhteessa vaikkapa uutta jääkaappia tai pesukonetta viisitoista vuotta vanhaan, uuden hankinta voi tulla yllättävän kannattavaksi.

Seuna muistuttaa, että energiankulutukseen vaikuttaa käytännössä satoja tekijöitä mahdollisista talon selkeistä lämpövuodoista aina yksittäisen sähkölaitteen ominaisuuksiin. Jo esimerkiksi ihanteellinen asennuspaikka, joka jättää laitteen ympärille vapaata ilmatilaa tuulettumiselle, voi pudottaa jääkaappi-pakastimen energiankulutuksen kolmannekseen siitä mitä se on tyypillisesti muuhun keittiökalustukseen upotettuna.

– Runsas pölykerros laitteen takana tai jään runsas määrä pakastimessa vaikuttavat merkittävästi energiankulutukseen ja lyhentävät laitteen käyttöikää, Seuna jatkaa.

Valaistus ja valmiusvirrat

Taloussähkö – sähkö, jota käytetään valaistukseen, elektroniikkaan ja kodinkoneisiin – vie suurin piirtein kolmasosan kotitalouden kokonaissähkönkulutuksesta; muu sähkönkulutus jakautuu lämmityksen ja lämpimän käyttöveden lämmittämisen kesken. Niinpä esimerkiksi huonelämpötilan laskemisella saa aikaan kouriintuntuvia säästöjä.

Esimerkiksi kylpyhuone tarjoaa puolestaan huomattavan suuret mahdollisuudet energiankulutuksen suitsimiseen muussakin kuin lattialämmityksen pohdinnassa. Lämpimässä suihkussa usein ja pitkään viihtyvän asukkaan kautta viemäriin päätyy energiaa koko talon energialaskua merkittävästi nostavia määriä – jopa yli 30 kilowatin lämpöteholla eli saman verran kuin kolme omakotitaloa kuluttaa lämmitykseen huippupakkasilla.

Valaistuksen merkitys energiankulutuksesta nipistämisessä on pienentynyt valaisin- ja lamppukannan uudistumisen myötä, mutta ”helppoja” säästöjä on saatavilla esimerkiksi korvaamalla perinteisiä loisteputkia led-valoin. Tällä saavuttaa sekä energiankulutuksen puolittumisen että pidempään käyttöä kestävän valaistuksen.

Mitä uudempi kodin sähkölaite on, sitä pienempi valmiusvirran kulutus siinä lähtökohtaisesti on. Muuntajissa on kuitenkin laatueroja, ja heikkojen muuntajien sähkönkulutuksen huomaakin Seunan mukaan niiden lämpenemisestä. Vaikka yksittäisen laitteen valmiustilan energiankulutus ei olisikaan suuri, muodostuu näistä pienistä puroista yhdessä kuitenkin joki. Seuna suositteleekin irrottamaan esimerkiksi käyttämättömät laturit pistorasiasta – kuten kaikki sähkölaitteet, joiden ei ole välttämätöntä olla jatkuvasti seinään kytkettynä.

– Se lisää paloturvallisuuden lisäksi myös laitteiden käyttöikää.

Järkeviä valintoja

Omilla pienillä valinnoilla on hyvä tiedostaa olevan merkitystä. Kannettava tietokone kuluttaa selvästi vähemmän kuin pöytäkone. Isot ja iäkkäät taulutelevisiot ja pelikonsolit paljon käytettyinä ovat melkoisia energiasyöppöjä. Led-televisiot kuluttavat energiaa televisioista keskimäärin vähiten, plasmatelevisiot eniten. Seuna kehottaakin pohtimaan laitteiden käyttöaikoja ja virransäästöasetuksien käyttöönottoa.

– Kaikki energiansäästö varsinkin huippukulutuksen aikaan on kannattavaa ja rahaa säästävää – ja mielestäni yhteiskunnallisesti erittäin suuri teko. Se on jopa samalla eräänlainen tuki Ukrainalle ja Venäjää vastaan.

Energiankulutusta kodeissa hillitsee tutkimusten mukaan jo se, että sitä aktiivisesti mitataan ja kulutusta seurataan. Tarkka tieto omasta kulutuksesta ja sen jakautumisesta vähentää energiankulutusta entisestään.

Vaikka eurot vilkkuvat helposti seuraavaa sähkölaskua jännityksellä odottavan silmissä, energiansäästöä ei kannata Seunan mukaan viedä liian pitkälle.

– Jos on vaikkapa mökki, jossa ei käydä talvisin tai iso talo, jonka kaikki tila ei ole käytössä, ei kannata esimerkiksi lämpötilojen laskemisen kanssa vetää överiksi etenkään tiloissa, joissa on vesikalusteita. Myöskään yletöntä tiivistämistä taloon ei pidä lähteä tekemään. Yläpohjan lisäeristeet ovat harvoja kustannustehokkaita rakenteisiin kajoavia toimia, joita vanhaan taloon kannattaa tehdä. Siinäkin sellainen 20–30 senttimetriä riittää, kunhan eristekerros on melko tasapaksu – ei mitään yli puolta metriä.