”Tarvetta on enemmän kuin meillä on resursseja” – SPR Akaan osasto kaipaa kipeästi lisää vapaaehtoisia ystäviksi yksinäisille ja ulkoiluavuksi hoivakoteihin

Havulinnan ulkoilutustoiminnan vetäjä Arto Hyöty, ystävätoiminnan vetäjä Helena Lampinen ja SPR Akaan osaston puheenjohtaja Riitta Mäkelä toivottavat uudet vapaaehtoiset tervetulleeksi mukaan. Osaston toimitila Syke sijaitsee Toijalan keskustassa. Kuva: Tarja Antola

SPR Akaan osasto tarvitsee lisää vapaaehtoisia sekä ystävä- että ulkoilutustoimintaan.

– Tarvetta on enemmän kuin meillä on resursseja. Lisää vapaaehtoisia kaivataan oikeastaan kaikentyyppiseen toimintaan, Arto Hyöty kertoo.

Hyöty vetää ryhmää, joka käy lauantaisin Havulinnan palvelutalossa ulkoiluttamassa asukkaita. Seitsemän vapaaehtoisen ryhmä on ulkoilutettavien määrää suurempi, jotta joka lauantaille löytyy riittävä määrä ulkoiluttajia ja vapaaehtoiset voivat pitää myös vapaapäiviä. Ulkoiluttajaksi kulloinkin pääsevät ilmoittautuvat ryhmän vetäjälle tekstiviestillä.

Kolmen vartin ulkoilu tapahtuu pääsääntöisesti pyörätuoleilla vaihtelevilla reiteillä, ja jokaista ulkoilutettavaa kohden on yksi ulkoiluttaja.

– Ulkoilureissut ovat asukkaille todella tervetulleita, kun he pääsevät ulos omasta huoneesta ja talosta. Siinä käydään läpi monenlaista tarinaa. Kaikki jutut ovat yhtä arvokkaita, vaikka ne joskus toistuisivatkin. Kun lähtiessä meiltä kysytään nähdäänkö ensi lauantaina, tulee sellainen olo, että meitä odotetaan. Se on molemmin puolin palkitsevaa, Hyöty kertoo.

Ulkoiluapua myös muihin palvelutaloihin

SPR Akaan osaston toinen ulkoilutusryhmä toimii Kylmäkosken Tarpiakodissa, jossa vapaaehtoiset vierailevat joka kuukauden ensimmäinen torstai. Ulkoilutukseen on varattu noin tunti. Rinkiin kuuluu toistakymmentä vapaaehtoista.

Osasto haluaisi ulkoilutustoimintaa myös muihin Akaan palvelutaloihin. Arto Hyöty kertoo, että toiminta laajenee ensimmäisenä Torkonkartanoon, jos vapaaehtoisia löytyy riittävästi.

– Tavoitteena on, että saisimme itsenäisiä ulkoilutusryhmiä eri palvelutaloihin. Jokainen ryhmä toimisisi säännöllisesti ja niin, että se sopii palvelutalon päivärytmiin, Hyöty sanoo.

Punaisiin liiveihin pukeutuneet SPR Akaan osaston vapaaehtoiset Irma Saarikivi (takana vas.), Sinikka Leikkainen, Markku Hevonoja, Marja-Liisa Hevonoja ja Riitta Mäkelä ulkoilivat torstaina 1. syyskuuta Tarpiakodin asukkaiden kanssa. Lenkille lähtivät Seppo Vuorijärvi (edessä vas.), Leila Jokinen, Urho Aksentjeff, Eila Korpisaari ja Taimi Muurinen. Kuva: Tarja Antola

Yksinäisiä on yhä enemmän

Helena Lampinen vetää SPR Akaan osaston ystävätoimintaa. Aluksi vapaaehtoisia oli pari kolme, nyt parikymmentä. Silti ystävätoimijoista on pulaa. Seuraa odottaa tällä hetkellä 4–5 ikäihmistä.

– Yksinäisiä on yhä enemmän ja enemmän, Lampinen sanoo.

Ystävätoimijoilla on kerrallaan 1–2 ystävää, ja pisimmät ystävyyssuhteet ovat jatkuneet 7–8 vuotta.

Ystävätoimintaan tarvitaan ainakin kymmenkunta uutta vapaaehtoista, jotta toimintaa voitaisiin järjestää koko Akaan alueella.

– Ystävätoiminta on juttuseurana olemista, lehden lukemista, ulkoilua, kortinpeluuta tai mitä tahansa sosiaalista toimintaa, mikä on mielekästä yksinäiselle, Lampinen kuvailee.

Ystävätoimijoilta ja ulkoiluttajilta ei vaadita erityisiä taitoja mutta toivotaan sitoutumista toimintaan. Ystävätoimijoille järjestetään myös koulutusta. Helena Lampinen haastattelee vapaaehtoiset ja valitsee yhteensopivat ystäväparit.

– Jokainen lähtee mukaan omilla avuillaan. Vapaaehtoisten toivotaan asennoituvan niin, että toiminta on jatkuvaa, Lampinen toteaa.

– Myös ulkoilutustoiminnassa toiveet ovat samat. Jos haluaa auttaa ikääntyneitä ihmisiä ja siihen menee vartti viikossa tai tunti kerran kuussa, onko se paljon, Hyöty jatkaa.

Ystävätoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Helena Lampiseen, puh. 040 587 3891, ja ulkoilutustoiminnasta lisätietoja antaa Arto Hyöty, puh. 050 312 4044.

Ensiaputaitoja lapsille leikkien avulla

Ystävä- ja ulkoilutustoiminnan lisäksi SPR Akaan osastolla on ensiapuryhmä, käsityöpiiri ja Kerran kuussa kuppila, jotka kokoontuvat osaston toimitila Sykkeellä Toijalassa. Osasto järjestää tilauksesta myös ensiapukursseja esimerkiksi työpaikoille ja muille toimijoille.

Toimintaa on myös lapsille. Reddie Kids -kerhossa 7–12-vuotiaat tutustuvat esimerkiksi perusensiaputaitoihin leikkien ja pelien avulla. Kerhon teemoja ovat myös turvallisuus, ystävyys, pakolaisuus, suvaitsevaisuus sekä vieraiden kulttuureiden ymmärtäminen ja arvostaminen. Reddie Kids -kerho kokoontuu Sykkeellä joka toinen keskiviikko. Seuraava kokoontuminen on 14.9. kello 17.30.

SRP Akaan osaston 7–12-vuotiaiden lasten Reddie Kids -kerho kokoontuu Sykkeellä. Kuva: Tarja Antola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?