4H-yrittäjä Vilmiina Virtanen kehitti harrastuksestaan kesätyön

15-vuotias Vilmiina Virtanen muutti harrastuksensa pienimuotoiseksi liiketoiminnaksi ja pyörittää nyt leivonta-alan 4H-yritys Vatkaamoa. Kuva: Oona Eskeli.

Viialalainen 15-vuotias Vilmiina Virtanen tietää, että kesätyöpaikkaa ei tarvitse välttämättä löytää muiden tarjoamista vaihtoehdoista vaan sen voi myös luoda itselleen.

Hän on nimittäin perustanut leivonta-alan 4H-yrityksen nimeltä Vatkaamo, jonka toiminta alkoi toden teolla juuri kesällä some- ja lehtimainonnan siivittämänä.

Olemassa yritys on ollut oikeastaan jo keväästä alkaen, ja ajatus 4H-yrittäjyydestä virisi alkuvuodesta, kun Vilmiina näki verkossa Akaan 4H-yhdistyksen mainoksen aiheesta.

– Olin jo ennen yrityksen perustamista leiponut tutuille tilauksesta, ja mainoksen nähtyäni ajattelin, että pitäisikö nyt vähän laajentaa toimintaa, Vilmiina muistelee yrittäjyyden alkutahteja.

Vinkiksi muille nuorille Vilmiina kertoo, että vaikka hänellä liikeidea olikin jo valmiina, 4H-yritystä on mahdollista lähteä työstämään myös niin, että idea keksitään myöhemmin.

Veli keksi nimen yritykselle

Yrityksen perustaakseen Vilmiina teki kirjallisen liiketoimintasuunnitelman sekä osallistui verkossa toteutettuun yrityskoulutukseen, johon kuului opetusvideoita ja erilaisia tehtäviä.

Uudelle yritykselle vaadittiin luonnollisesti myös nimi.

– Tämän Vatkaamo-nimen kuulin saunassa pikkuveljen suusta, ja sitten se vaan jotenkin jäi, Vilmiina nauraa.

Vatkaamo on työllistänyt Vilmiinaa melko lailla viikoittain.

– Monesti on samoille viikonlopuille osunut useita tilauksia, Vilmiina lisää.

Vilmiinan mukaan hänen leivontabravuurejaan ovat kakut, ja niitä häneltä on enimmäkseen tilattukin.

– Kuitenkin melko monipuolisesti olen saanut kakkuja tehdä, ja useasti olen saanut vapaat kädet tekemiseen, mikä on kyllä kivaa.

Apua ideointiin Vilmiina kertoo saavansa esimerkiksi Pinterest-palvelusta löytyvistä kakkukuvista.

Yhdeksännen luokan syksyllä aloittava Vilmiina oli tänä kesänä ensimmäistä kertaa kesätöissä. Vatkaamon lisäksi hän on työskennellyt Viialan S-Marketissa. Kuva: Oona Eskeli.

Kesä on ollut työntäyteinen

Vatkaamon lisäksi Vilmiina on ehtinyt kartuttaa kesätyökokemusta Viialan S-Marketista, jossa hän työskenteli kaksi viikkoa ”Tutustu työelämään ja tienaa” -ohjelmassa kesäkuun alussa.

Ennen tätä työntäyteistä kesää Vilmiinalla ei ollut vielä lainkaan kesätyökokemusta.

Vaikka Vatkaamo onkin ollut Vilmiinalle ikään kuin kesätyö, hän on suunnitellut jatkavansa yrityksen parissa kesänkin yli.

Varsinaista ammattia Vilmiina ei yrittäjyydestä tai leipomisesta kuitenkaan ainakaan toistaiseksi halua.

– Leipomisen pitäisin mieluummin harrastuksena, ja yrittäjyyttä en ole ajatellut uravaihtoehtona. Oikeastaan minulla ei ole juuri nyt mitään tiettyä ammattia mielessä. Mutta lukioon varmaan menen, tuumaa yhdeksännen luokan Viialan yhtenäiskoulussa syksyllä aloittava 4H-yrittäjä.

Täällä minä olen kesätöissä on Akaan Seudun juttusarja, jossa esitellään akaalaisia kesätyöpaikkoja ja kesätyöntekijöitä.

 

 

Akaa ei ole ottanut käyttöön 4H-yrittäjyyttä tukevaa kesäyritysseteliä

4H-yrityksissä on kyse pienimuotoisesta yritystoiminnasta, jossa tutustutaan yrittäjänä toimimiseen.

4H-yrittäjäksi voi ryhtyä 13–28-vuotiaana, ja Akaassa yrittäjät auttaa alkuun paikallinen 4H-yhdistys. 4H-yhdistyksen jäsenyys vaaditaan kaikilta 4H-yrittäjiltä.

Akaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Toivonen kertoo, että tällä hetkellä Akaassa toimii kaksi 4H-yritystä: Vilmiina Virtasen leivonta-alan yritys Vatkaamo sekä keppihevosia valmistava Dadas.

– Kolmas valokuvaukseen erikoistunut yritys on juuri aloittamassa toimintaansa, Toivonen lisää.

Toivosen mukaan 4H-yritysten määrä Akaassa on vaihdellut niin, että niitä on ollut toiminnassa yhdestä yhdeksään per vuosi.

– Koko Suomessa 4H-yrityksiä oli viime vuonna 1975, ja niistä Pirkanmaalla 248. Yritysten liikevaihto koko Suomessa oli viime vuonna 2,8 miljoonaa euroa, Toivonen erittelee.

4H-yritys voi toiminnanjohtajan mukaan toimia joko pidempään tai esimerkiksi yhden kesän, ja sen liikevaihdon tulee olla vähintään 50 ja enimmillään 8000 euroa vuodessa.

Nuoret yrittäjät raportoivat firmojensa luvuista vuosittain 4H-liittoon. Siihen ja muihinkin talousasioihin he saavat apua aikuiselta yritysohjaajalta, joka voi olla oma vanhempi, 4H:n työntekijä tai 4H-liiton ja Nordea-pankin yhteistyönä koulutettu vapaaehtoinen pankin työntekijä.

– Kaikkea ei tarvitse yksinään pähkäillä, Toivonen tsemppaa.

Lisäksi monet kunnat ovat tukeneet 4H-yrittäjiä kesäyritysseteleillä. Akaa ei ole tällaisia seteleitä jakanut, mutta niistä on Toivosen mukaan ollut puhetta.

Akaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Toivonen kertoo, että 4H-yritysten määrä Akaassa vaihtelee vuosittain. Tällä hetkellä niitä on toiminnassa kaksi, ja kolmas yritys on juuri aloittamassa. Kuva: Oona Eskeli.