Toijalan hautausmaan kesätyöntekijät Sami, Alvin ja Anni yllättyivät nurmikon kasvunopeudesta sekä haudoille istutettavien kukkien suuresta määrästä – Aikaiset aamut ovat tuoneet työhön lisähaastetta

Toijalalaiset nuoret Alvin Helenius (vas.), Anni Uimi ja Sami Aimolahti ovat paiskineet hommia Toijalan hautausmaalla niin auringonpaisteessa kuin sateessakin. Samin ja Annin kesätyö hautausmaalla on kuukauden pituinen, ja Alvin on töissä kaksi kuukautta. Kuva: Oona Eskeli.

Akaan seurakunta on palkannut täksi kesäksi yhdeksän nuorta kesätöihin Kylmäkosken, Viialan ja Toijalan hautausmaille. Viimeisenä mainittu on 6. kesäkuuta alkaen ollut 17-vuotiaan Sami Aimolahden, 17-vuotiaan Alvin Heleniuksen ja 18-vuotiaan Anni Uimin työpiste.

Nämä Akaan lukiossa opiskelevat toijalalaiset nuoret löysivät tiedon seurakunnan tarjoamasta kesätyöstä Akaan kaupungin verkkosivuilla olleesta ”Löydä kesätyö Akaasta” -kampanjan työpaikkakoosteesta.

Samin ja Annin kesätyö hautausmaalla on kuukauden pituinen, ja Alvin on töissä kahden kuukauden ajan.

Kolmikko haki kesäksi myös muihin paikkoihin, mutta vain seurakunnalle lähetetty hakemus poiki töitä. Hautausmaan työpaikka oli tosin lähellä mennä Alvinilta sivu suun, kun työpaikan saamisesta kertonut sähköposti oli ohjautunut hänellä roskapostikansioon.

– Vasta määräpäivänä huomasin sähköpostin eli ihan viime tipassa otin paikan vastaan, Alvin muistelee.

Koko kolmikolta löytyy aikaisempaa työkokemusta mutta tyystin erilaisista tehtävistä: Sami työskenteli viime kesänä Extron Engineeringillä, Alvin kesällä 2019 Toijalan ABC:lla ja Anni viime kesänä tehostetun palveluasumisen yksikkö Torkonkartanossa.

Sateet ja hyttyset ovat olleet riesana

Seurakunnan tarjoamassa työssä nuoria kiinnosti erityisesti ulkona työskenteleminen.

– Tämä ei ole välttämättä ihan se tavoiteammatti, mutta tämä työ on aurinkoisella kelillä ihan kivaa, Sami kuvailee.

– Tosin nyt on puolet päivistä satanut vettä! Alvin huomauttaa.

Anni mainitsee myös hyttysten tehneen jonkin verran kiusaa työpäivien aikana. Lisäksi aamuseitsemäksi töihin meneminen on tuntunut nuorista hieman haastavalta.

Haastattelupäivään mennessä kesätyöntekijöiden tehtäviin oli ehtinyt kuulua muun muassa kukkien istuttamista hautausmaan noin 700 hoitohaudalle sekä nurmialueiden siistimistä siimaleikkurilla ja erilaisilla ruohonleikkureilla.

Homman määrä on päässyt välillä jopa yllättämään nuoret.

– Kukkien istutus oli isompi urakka kuin mitä ennakkoon ajattelin, eli siinä oli yllättävän kova duuni, Anni sanoo Samin kompatessa.

Alvinin on puolestaan yllättänyt nurmikon kasvun vauhti: hänen kokemuksensa mukaan perjantaina leikattu nurmikko saattaa vaatia uutta leikkuuta jo alkuviikosta.

Päältäajettavalla ruohonleikkurilla nurmikon ajaminen on ollut mieluista puuhaa Alvin Heleniukselle (vas.). Nurmikko on kasvanut Alvinin mielestä yllättävän nopeasti. Sami Aimolahti ja Anni Uimi puolestaan yllättyivät hoitohautojen kukkaistutusurakan työläydestä. Kuva: Oona Eskeli.

Kesätienestit autorahoiksi

Nuorten mukaan aamupäivä kuluu töissä yleensä vauhdikkaasti, mutta iltapäivällä tulee silloin tällöin katseltua kelloa. Työtehtävien laadulla on päivän sujumisessa keskeinen rooli.

– Jos koko päivä olisi kukkien istuttamista, aika menisi varmaan melko hitaasti, mutta esimerkiksi nyt kun olen ajanut nurmikkoa päältäajettavalla, aika on kulunut tosi nopeasti, Alvin havainnollistaa.

Alvin ja Anni aikovat käyttää kesätyötienestinsä auton hankintaan. Samilla ei ole rahojen käytöstä vielä yhtä selkeitä suunnitelmia, mutta hän pohtii, että rahaa voisi käyttää ainakin kaikenlaisiin arkisiin menoihin.

Kuva: Oona Eskeli.

Täällä minä olen kesätöissä on Akaan Seudun juttusarja, jossa esitellään akaalaisia kesätyöpaikkoja ja kesätyöntekijöitä.