Ensimmäistä Akaa Pride -tapahtumaa vietetään 9. heinäkuuta Toijalan torilla. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa drag-artisti Timo Tähkänen, sateenkaarinäkökulmista aikuisille ja nuorille kirjoittanut Dess Terentjevaja sekä sateenkaarifaija ja runoilija Susi Nousiainen, joka on käynyt läpi transprosessin naisesta mieheksi.
– Akaa Pride on sukupuolen ja seksuaalisen monimuotoisuuden juhla, jolla halutaan näkyvyyttä kaikille vähemmistöille ja johon myös heterot ovat lämpimästi tervetulleita. Tapahtumalla haluamme lisätä keskustelua aiheesta ja juhlia yhdessä kaikkien ainutlaatuisuutta, tapahtuman järjestäjiin kuuluvat akaalaiset Voima Kulmala ja Majka Nurminen kertovat.
Kaksikko tunnetaan myös Mimi ja Kuku -duona. Pride-tapahtuma alkaa Mimin ja Kukun lastenkonsertilla.
Näkyä ei saa
Akaa Pridea ideoidessaan Voima Kulmala ja Majka Nurminen ovat ajatelleet erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria. He toivovat, että jokainen voisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on.
Voima Kulmala on ollut alullepanijana myös 163 henkilön allekirjoittamassa kuntalaisaloitteessa sateenkaariliputuksen järjestämiseksi Akaassa Pride-päivänä. Some-kommentointi aiheesta vakuutti Kulmalan, että päivälle on Akaassa tarvetta.
– Kommentointi on jännää. Saa olla olemassa, kunhan ei näy. Käytännössä meidän pitäisi olla piilossa ja hävetä itseämme. Juuri siitä häpeästä haluamme pois. Se vie niin paljon voimia varsinkin, kun kyse on nuorista ja kasvavista ihmisistä. Elämä olisi helpompi elää, jos saisi vaan olla, Kulmala sanoo.
Kulmalaa ja Nurmista häiritsee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvän keskustelun seksualisointi.
– Jos joku kertoo olevansa lesbo tai homo, nähdään ihminen heti harrastamassa seksiä. Mutta jos sanot olevasi hetero, ei kukaan ajattele ensimmäisenä sitä. Ei kenenkään parisuhde ole pelkkää seksin harrastamista – heteroista en voi tietenkään sanoa, jos näin on, Voima Kulmala sanoo.
Mies naisen kehossa
Voima Kulmala, 45, ja Majka Nurminen, 42, ovat olleet yhdessä 20 vuotta, ja parisuhteensa he rekisteröivät vuonna 2014.
– Ulospäin näytämme vielä tavalliselta naisparilta, Voima Kulmala toteaa.
Vielä-sana viittaa siihen, että Kulmala on päättänyt hakeutua sukupuolenkorjaukseen. Käänteentekevä kokemus oli osallistuminen viime kesänä Helsinki Pride -tapahtumaan, jossa Kulmala tajusi olevansa transmies. Transmies on henkilö, joka on syntymässään määritelty naiseksi mutta joka kokee olevansa mies.
– Kun näin transmiehiä, joilla oli vaimoja ja lapsia, koin herätyksen, että tuollainen minäkin olen. Sen jälkeen kaikki alkoi näyttää selvältä, Kulmala kertoo.
Kulmala muutti viime kesänä etunimensä Annasta Voimaksi.
– En kokenut etunimeäni omaksi. Voima kuvaa minua. Koen itseni tosi vahvaksi, kun saan olla se, mikä olen.
Röyhelömekosta iso itku
Moni muukin asia tuntuu saaneen nyt selityksen. Kulmala muistaa, kuinka hän jo lapsena inhosi hameita.
– 3–4-vuotiaana minut puettiin röyhelömekkoon ja vietiin balettiharrastukseen. Itkin tuhottomasti, koska se tuntui hirvittävän nöyryyttävältä. 6–7-vuotiaana kieltäydyin hameista täysin, Kulmala kertoo.
Myös ajatus naisellisista muodoista ja kehon muuttumisesta kauhistuttivat lapsena. Kulmala kuvailee tunnetta ”ihan paniikiksi”. Aikuisena hän on suosinut löysiä, peittäviä vaatteita.
– Olen koko elämäni yrittänyt rumentaa itseäni. Kerran kun olimme ostamassa juhlavaatteita, myyjä sanoi, että kyllä sinustakin saisi ihan kauniin, Kulmala kertoo.
Tarve piiloutua suuriin vaatteisiin on johtanut erikoisiin tilanteisiin. Kulmala muistelee, kuinka hän kieltäytyi ravintolassa riisumasta nahkatakkiaan ja jäi mieluummin odottamaan ulos.
– Takki olisi pitänyt jättää naulakkoon. Kun en suostunut siihen, sanottiin, että et sitten tule. Menin ulos ikkunan taakse katsomaan, kun muut olivat ravintolassa. Ilman takkia olisin ollut alastomana naisen kehossa. Nyt tajuan, että se ei ollut yhtään normaalia.
Päätös sukupuolenkorjauksesta syntyi viime kesänä. Takana ovat ensimmäiset käynnit Taysin transpoliklinikalla. Sukupuolenkorjaushoito alkaa mahdollisesti ensi syksynä.
Naamio tippui
Kulmala ja Nurminen ovat miettineet edessä olevaa muutosta parisuhteensa kannalta.
– Pelkäsin, että mitä tapahtuu, jos minut korjataan miehen näköiseksi ja toinen haluaisikin olla naisen kanssa, Kulmala sanoo.
– Ei yhtään mitään, Nurminen vakuuttaa.
Nurmisen mielestä puolison kokemus on tehnyt parisuhteelle pelkästään hyvää.
– Hän on minun paras ystäväni ja minä rakastan häntä kaikenlaisena. Hän oli kaapissa kaikki nämä vuodet, mikä veti häntä lukkoon monella tavalla ja aiheutti meidän välillemme muurin, jossa ei näytetty tunteita. Viime kesän jälkeen häneltä on tippunut naamio. Ilmeet toimivat, eikä hän lähesty asioita angstin kautta. Hän on lempeä ja katsekontakti on palannut, Nurminen kertoo.
Nurminen kokee myös oman itsetuntonsa vahvistuneen.
– Se söi myös minua, kun olin ihmisen kanssa, joka oli olevinaan nainen, joka kyseenalaisti naiseuttaan ja josta naisen keho tuntui kauhealta. Meille on tehnyt superhyvää, että kumpikin saa olla sellainen kuin on.
Sukupuolella on merkitystä
Muutos on saanut myös Nurmisen miettimään, onko hän lesbo vai panseksuaali eli henkilö, jolle kiinnostuksen kohteen sukupuolella ei ole merkitystä.
– Olen mielelläni tosi feminiini. Koristaudun ja rakastan olla prinsessa sinun kanssasi, Nurminen sanoo ja katsoo Kulmalaa.
Nuorena Nurminen piti naisiin rakastumista normaalina, kunnes muut antoivat ymmärtää, että hänen pitäisi löytää itselleen poikaystävä. Ajatus tuntui mahdottomalta. Nurminen pysyi kaapissa ja kuunteli muiden juttuja siitä, kuinka homot ja lesbot ovat ällöttäviä.
Nurminen oli 23-vuotias, kun hän tapasi Kulmalan. Puoli vuotta myöhemmin he menivät kihloihin.
– Hän on minun ensimmäinen oikea suhteeni, Nurminen kertoo.
Kulmala ja Nurminen ovat miettineet paljon sukupuolirooleja. Sukupuolista luopuminen ei saa heiltä kannatusta.
– Miksi korjaisin sukupuoltani, jos sillä ei olisi merkitystä. Sillä on päinvastoin tosi paljon merkitystä. Se on ihan hirveää, jos et koe olevasi se, mikä on sinun ulkoinen habituksesi, Kulmala sanoo.
Kulmala on toiminut Sinuiksi ry:ssä (entinen Pirkanmaan Seta) sukupuolten moninaisuus -ryhmässä ohjaajana. Hän on miettinyt vertaistukiryhmän perustamista myös Akaaseen, jos siihen on tarvetta.