Talkkuna lusikoitiin MM-tahtiin ja kivi heitettiin kaatosateesta huolimatta – Kylmäkoski-Seura teki lauantaina urheasti kaikkensa, että järvivedet lämpenisivät

Seuran aktiivijäsen Tuomo Toivonen käsitteli kuumaa kiveä tottuneesti. Kuva: Pekka Mustonen.

Vaikka taivaalta sataisi kissoja ja koiria, yhtä ei estä mikään. Kylmäkoski-Seuran sisukas väki järjestää kesän alussa talkkunansyönnin MM-kisat ja kuuman kiven heiton järviveteen.

Näin tapahtui nytkin lauantaina 18. kesäkuuta, kun pieni mutta sitäkin urhoollisempi joukko kokoontui kaatosateessa Tipurin rantaan ja sen lähellä olevaan Pajamäen pihapiiriin.

Kuuman kiven heittäjäksi oli tänä kesänä nimetty seuran aktiivi Tuomo Toivonen. Isokokoinen laituri keinui kuin laiva myrskyssä, kun Toivonen tarttui näyttäviin pajapihteihin, otti niillä tulikuuman kiven grillistä ja lennätti sen pitkälle järveen.

Kylmäkoski-Seuran puheenjohtaja Sakari Seppälä ja kesänavaustapahtuman seremoniamestari Kari Maijala seurasivat silmä tarkkana toimitusta.

– Kyllä tämä yleensä on tepsinyt. Usein jo noin viikon sisällä järvivedet ovat alkaneet lämmetä, Sakari Seppälä ennusti hymyillen.

Ylituomari ja seremoniamestari Kari Maijala kuumensi kiven niin kuumaksi kuin se on ylipäätään mahdollista. Kuva: Pekka Mustonen.

Satu Uimista maailmanmestari

Kuuman kiven heittämisen jälkeen alkoi toinen koitos. Perinteiseen talkkunansyönnin MM-kisaan otti tällä kertaa osaa vain viisi syöjää, mutta se ei estänyt hienoista kisajännitystä.

Talkkunalautasellinen pitää lusikoida kitusiin kolmessa minuutissa, ei yhtään yli eikä yhtään alle. Mitä lähemmäs kolmea minuuttia pääsee, sen enemmän pisteitä heruu. Lisäpisteitä voi saada myös tyylistä ja asianmukaisesta pukeutumisesta.

Maailmanmestariksi itsensä tänä kesänä taituroi Satu Uimi, jonka aika oli 3 minuuttia ja neljä sekuntia. Kakkoseksi ylsi Antti Ussa ja pronssin vei Paula Ussa. Neljänneksi kipusi tyylikkääksi talkkunatytöksi pukeutunut Sirkka-Liisa Uimi ja viidennen sijan pokkasi seuran puheenjohtaja Sakari Seppälä.

Lauantaina 18. kesäkuuta järjestettiin perinteiset talkkunansyönnin MM-kisat ja kuuman kiven heitto. Kuvassa vasemmalla talkkunansyönnin tämänvuotinen tuore maailmanmestari Satu Uimi. Hänen vieressään Sirkka-Liisa Uimi, Paula Ussa ja Antti Ussa. Kuva: Pekka Mustonen.

Ensi kesänä taas myllylle?

Seuran puheenjohtaja Sakari Seppälä kertoi, että tapahtumassa on ollut koronan takia kahden vuoden tauko. Ehkä koronatauko ja todella sateinen sää verottivat tällä kertaa yleisömäärää.

– Yleensä tapahtumassa on ollut 30–40 henkeä, mutta ei tällä kertaa. Jos Kylmäkosken Vanhan Myllyn omistajalle sopii, järjestäisimme mielellään tapahtuman ensi kesänä taas myllyllä. Emme ole sitä vielä ehtineet häneltä kysyä, mutta perinteinen paikka tuntuisi tauon jälkeen hyvältä, Seppälä pohti.

Ennen kesää 2023 yhdistyksellä on kuitenkin mielessä joulumyyjäiset. Sinne aiotaan saada myyntiin metallisia kynttilänjalkoja, jotka ovat saaneet ideansa lumihiutaleista.

– Ne tarvitsevat vielä puiset alustat, joita alamme talkoilla, Seppälä sanoi.

Sirkka-Liisa Uimi oli varmasti eniten panostanut tyyliin ja pukeutumiseen. Aika lipsahti kuitenkin sen verran alle kolmen minuutin, että sijoitus oli tällä kertaa neljäs. Kuva: Pekka Mustonen.
Jos järvivedet eteläisellä Pirkanmaalla kohta lämpenevät, on syytä kiittää tätä erityistä kiveä. Kuva: Pekka Mustonen.
– Eivätköhän ne järvivedet tästä lämpene, Tuomo Toivonen mietti valmistautuessaan suoritukseen. Kuva: Pekka Mustonen.
Grillissä hehkuvaksi kuumennettu kivi lentää järveen, kiitos Tuomo Toivosen. Kuva: Pekka Mustonen.
Sakari Seppälä (vas.), Kaija Syrjänen, Kari Maijala ja Tuomo Toivonen kahvitauolla ennen talkkunansyönnin MM-kisaa. Kuva: Pekka Mustonen.
Seuran sihteeri Kaija Syrjänen otti ilmoittautumisia vastaan ennen talkkunansyönnin MM-kisaa. Vaikka kisaajien määrä oli tänä vuonna vähäinen, ilmassa oli silti MM-kisan vaatimaa arvokkuutta. Kuva: Pekka Mustonen.