Moni akaalainen sai tekemistä sateiseen keskiviikkopäiväänsä 8. kesäkuuta, kun Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n eli LHJ:n Ekotemppu-keräys pisti kaivamaan varaston perälle unohtuneet vaaralliset jätteet vihdoin kierrätykseen.
Vuosittain järjestettävään keräykseen sai ilmaiseksi tuoda pieniä eriä kotitalouksien vaarallista jätettä, kuten maalitonkkia, akkuja ja paristoja.
Päivällä rekat keräsivät jätettä Kylmäkoskella, illalla Viialassa kaupungin varikolla. Kerätyt jätteet viedään Forssan Kiimassuolle, jossa ne lajitellaan tarkemmin ja lähetetään eteenpäin.
Keräykset ovat toivottu juttu.
– On toivottu, että tullaan lähemmäs paikkoja, missä ihmiset asuvat, jotta jätettä olisi helpompi tuoda matalalla kynnyksellä, jätteitä vastaanottamassa ollut Jenna Rissanen LHJ:lta kertoo.
Vaikka vaarallista jätettä saa viedä jäteasemille maksutta vuoden ympäri, löysi paikalle silti monta vaarallisista jätteistään eroon haluavaa akaalaista. Rissanen epäilee, että jätettä on helpompi tuoda, kun keräys on lähempänä ihmisiä.
– Jos lähimmälle jäteasemalle on kaksi-kolmekymmentä kilometriä, lähtisitkö viemään sinne paria maalipurkkia? Se tässä keräyksessä on ideana, toinen jätteitä vastaanottanut LHJ:n edustaja Mikko Kantee tiivistää keräyksen syyksi.
”Keräys olisi hyvä järjestää syksylläkin”
Idea oli ilmeisen hyvä: tyytyväisyys keräyksen järjestämiseen paistoi myös paikalle jätteitään tuoneista ihmisistä.
– Tämä on todella hyvä tempaus. Tämmöisiä keräyksiä pitäisi järjestää useammin, nämä ovat kannatettavia, hyviä kaupungin kannalta. Samalla tulee niin sanottua asennekasvatusta, kierrätys on päivän sana! kotoaan maalijämiä tuonut Unto Murto kertoo.
Moni kävijä toivoi, että tempauksia järjestettäisiin useammin.
– Vanhoja akkuja, suodattimia ja muuta jätettä kertyy, joten keräys olisi hyvä järjestää syksylläkin, eräs ”tyytyväisenä veronmaksajana” esittäytynyt kävijä totesi.
Koronapandemian aikaan keräystä ei pystytty järjestämään, ja vaaralliset jätteet piti viedä suoraan jäteasemille. Silloin esille nousi kiinnostava ilmiö: jätteen määrä asemilla nousi huomattavasti, kun kotona pysymään pakotetuilla ihmisillä ei ollut muuta tekemistä kuin siivota varastojaan ja maalata talojaan.
– Aiemmin talvet ovat olleet hiljaisia, juuri ketään ei ole käynyt jätteitä tuomassa. Korona-aikana oli jopa ruuhkaa, kolmas jätteitä keränneistä LHJ:n edustajista, Jussi Säteri, kertoo.
Varmuus sisällöstä on tärkeää
Selvästi eniten keräykseen tuotiin maalijämiä.
– Ihmisillä on tapana ostaa yhdeksän litran pönttö, vaikka tarvitsisivat vain kaksi litraa. Tulee suhteessa halvemmaksi eikä ainakaan lopu kesken, Mikko Kantee toteaa.
Vaikeinta hävitettävää ovat tuotteet, joiden sisällöstä ei ole varmuutta. Siksi on tärkeää, että jätteet pidetään omissa nimikoiduissa purkeissaan, jos mahdollista.
Usein joutuu käännyttämään pois ihmisiä, jotka tuovat tyhjiä purkkeja, joissa on joskus ollut jotain vaarallista kemikaalia. Tällaiset purkit eivät ole vaarallista jätettä, vaan ne tulee heittää sekajätteeseen.
Entä mikä on erikoisin asia, mitä keräykseen on koskaan tuotu?
– Kerran eräs kävijä toi kottikärryissä avonaisessa astiassa rikkihappoa, Jussi Säteri nauraa.
Kaikkea sitä ihmisten varastoista löytyykin.
Lumi Anttila