”Jos olisinkin mennyt lukioon, olisin ollut varmasti enemmän pihalla asioista” – Automaatioasentajaksi vastikään VAAOsta valmistunut Samuli Pigg aloitti insinööriopinnot ammattikoulun loppumetreillä

Valkeakosken ammattiopistossa eli VAAOssa opiskeli tämän lukuvuoden aikana 286 akaalaista perustutkinto-opiskelijaa ja 17 ammattitutkinto-opiskelijaa.

Heistä 71 perustutkinnon suorittanutta ja 3 ammattitutkinnon suorittanutta akaalaista sai juhlia valmistumistaan viimeistään kesäkuun kolmantena päivänä, jolloin opistossa vietettiin lukuvuoden 2021–2022 valmistujaisjuhlaa.

Sähkö- ja automaatioalalta automaatioasentajaksi 1. kesäkuuta valmistunut Samuli Pigg on yksi akaalaisista tänä lukuvuonna valmistuneista perustutkinto-opiskelijoista. Akaan Seutu haastatteli häntä sopivasti heti opintojen viimeisen vaaditun suorituksen eli toisen työssäopin viimeisen työpäivän päätteeksi.

Kaikki tulee automatisoitumaan

Opiskelemalleen sähkö- ja automaatioalalle Piggin johdatti kiinnostus erilaisia laitteita kohtaan sekä usko alan hyviin työllistymisnäkymiin.

– Ala tuli mieleeni, koska olen viettänyt laitteiden kanssa suurimman osan elämästäni ja halunnut aina oppia niistä lisää. Lisäksi varsinkin automaatiohomma on osa tulevaisuutta, ja oikeastaan ihan jokainen asia täällä maailmassa tulee automatisoitumaan ja ihmisestä tulee passiivisempi.

Automaatiopuoleen Pigg syventyi kolmantena eli viimeisenä opiskeluvuotenaan. Ensimmäiset kaksi vuotta vietettiin koko porukalla sähköasioiden sekä yhteisten oppiaineiden kuten äidinkielen, englannin ja matematiikan parissa.

Pigg näkeekin automaatioasiat lähinnä jatkokoulutuksena sähköalan opinnoille. Niiden kautta myös kolmannelle vuodelle riitti omaksuttavaa.

– Ne arviolta kaksi kolmasosaa opiskelijoista, jotka jäivät sähköpuolelle olivat kolmannen vuoden käytännössä kokonaan työssäopissa, koska koululla ei ollut oikeastaan enää mitään tehtävää heille, Pigg sanoo.

Viime viikolla valmistunut automaatioasentaja Samuli Pigg uskoo, että maailmassa tulee olemaan aina vain enemmän tekniikkaa ja automaatiota ja että ihmisistä tulee vastaavasti aina vain passiivisempia. Sähkö- ja automaatioalan hyvät työllistymisnäkymät olivatkin yksi iso kannustin juuri tämän alan opiskelulle. Kuva: Oona Eskeli.

Työsaliin siirtyminen tuntui radikaalilta

Ammattiin opiskelusta vuosina 2019–2022 eli koronan ja viimeisimpänä vielä yleisen komponenttipulan värittämässä maailmantilanteessa Samuli Piggillä on kokonaisuudessaan melkoisen vaihtelevat tuntemukset.

– Opiskelu tässä tilanteessa on ollut kaikille niin henkilökohtainen kokemus, että jollekulle se on voinut olla tosi vaikeaa ja toiselle taas tosi helppoa. Itse olin aika lailla siinä välissä. Helpottunut fiilis on joka tapauksessa, että koulu on ohitse näin toistaiseksi.

Etäopiskelujaksojen myötä ammattiopinnot olivat Piggin mukaan paikoin tavanomaista teoriapainotteisempia. Tämän painotuksen vuoksi harjoitustöiden pariin työsaliin siirtyminen oli ”vähän radikaali muutos”.

Ilman käytännön harjoittelua on kuitenkin turha luulla oppivansa asioita kunnolla, Pigg kokee.

– Käsillä tekeminen on hyvin tärkeä asia varsinkin teknillisellä alalla. Asioita ei vain osaa, jos niistä ainoastaan lukee.

Kaksi työssäoppijaksoaan Pigg suoritti Toijalassa, ensimmäisen Sähkö Teslassa ja toisen vastikään Elmationilla. Ensimmäisessä firmassa Pigg teki sähköasennuksia muun muassa Akaan Kinon Asema -tornitaloon ja toisessa puolestaan sähkökaappeja esimerkiksi betonielementtejä nostavia koneita varten.

– Monipuolista on ollut, Pigg kiittelee ja kertoo samalla saaneensa Elmationilta pariksi viikoksi kesätöitä tehtäväksi ennen heinäkuussa koittavaa armeijaan lähtöä.

HAMKissa opintojaan Parolassa suoritettavan armeijan jälkeen jatkava Samuli Pigg haluaa kannustaa ammattikoulussa opiskelevia jatko-opintoihin etenkin ammattikorkeakoulun puolelle. Ammattikoulu antaa Piggin mielestä erinomaisen pohjan AMK-opintojen käytännön opintojaksoihin. Kuva: Oona Eskeli.

Insinööriopinnot odottavat HAMKissa

Valmistumisen lisäksi Samuli Pigg voi tuntea ylpeyttä siitä, että hän on ammattiopintojensa aikana hankkinut itselleen jatko-opiskelupaikan HAMKin Valkeakosken kampukselta.

Automaatioalan haltuunoton ja työssäopin lisäksi hän ehti viimeisenä opiskeluvuotenaan suorittaa niin sanotut väyläopinnot eli 30 opintopisteen edestä AMK-opintoja. Piggin tapauksessa nämä opinnot olivat sähkö- ja automaatiotekniikkaa.

Pigg kertoo tarttuneensa väyläopintoihin mielenkiinnosta ja halusta kokeilla, kuinka jäykältä korkeakouluopinnot tuntuvat. Hän piti kokemastaan ja odottaakin innolla viimeistään syksyllä 2023 jatkuvia insinööriopintojaan.

Piggin mielestä monet menevät ammattikouluun edelleen sillä ajatuksella, että ”valmistun ja töihin sitten vaan”. Kunnolla suoritettu ammattikoulu antaa Piggin mukaan kuitenkin hyödyntämisen arvoisen pohjan etenkin ammattikorkeakouluun.

– Tiedämme jo ammattikoulusta lähes kaikki käytännön asiat ja tuntuma on sormissa. Omakohtaista on sitten se, kuinka vaikeaa on niin sanottu lukion puoli. Itse koen, että jos olisinkin mennyt lukioon, olisin ollut varmasti enemmän pihalla asioista.

Akaalaisopiskelijoiden määrien lähteenä on käytetty ammattiopiston markkinoinnista ja viestinnästä annettuja tietoja.

Lue myös:

Valkeakosken ammattiopistossa juhlittiin ammattiin valmistuneita perjantaina 3. kesäkuuta – Katso kuvapoiminnat juhlapäivältä (7.6.2022)

Valkeakosken ammattiopistosta tänä lukuvuonna valmistuneita akaalaisia (2.6.2022)

Kuva: Oona Eskeli.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?