Sansibar vaihtui Viialaan – Sekä tulijoita että vastaanottajaa pelotti, kun Ukrainan sotaa paenneet Anna, Anatolii, Solomiia ja Nica saapuivat Rauni Mokan luoksa Viialaan

Anna ja Anatolii kertovat, että ensimmäisinä viikkoina nukkuminen oli hankalaa painajaisten takia. Nyt on jo helpompaa mutta huoli perheestä ja sukulaisista on kova. Annan sylissä pariskunnan tytär, 1,5-vuotias Solomiia. Kuva Kukka Salmiovirta.

Anna ja Anatolii Snizhko suunnittelivat häitään pitkään.

– Odotimme aivan erityistä päivää, nimittäin helmikuun 22. päivää. Lukee sen kummasta päästä tahansa, se on sama, Anna nauraa.

Anna ja Anatoli menivät naimisiin kauan odottamanaan päivänä. He olivat suunnitelleet lähtevänsä häämatkalle Sansibariin, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti koko elämän. Sansibar vaihtui Viialaan.

– Ne sodan alkupäivät olivat kuin olisimme sumussa eläneet. Kuulimme kyllä pommitukset, mutta olo oli epätodellinen. Ei tällaista voi tapahtua, kiovalaispariskunta pohti.

Isoäiti Nicalle kasvit ovat tärkeitä. Häntä harmittaa Ukrainaan jääneet, huolella hoidetut tomaatintaimet ja munakoisot. Viialassa hän istutti uusia tomaatteja. Nica kertoo syntyneensä sodan aikana, eikä olisi halunnut enää kokea toista. Kuva Kukka Salmiovirta.

Totuus valkeni nopeasti. Annan veli ilmoitti perheelle, että lähteä pitää nyt. Huomenna voi olla liian myöhäistä, lähes kaikki sillat oli jo pommitettu hajalle, veli kertoi. Anna ja Anatoli pakkasivat mukaansa vain välttämättömimmän. Pariskunnan puolitoistavuotiaalle tyttärelle Solomiialle vaippoja ja ruokaa, paperit sekä vähän vaatteita. Annan iäkäs äiti, Nica, taivuteltiin lähtemään myös. Annan veli poikineen jäi taistelemaan ja 21–vuotias tytär huolehtimaan vapaaehtoisena alueen eläimistä.

– Matka Kiovasta junalla Lviviin ja sitten bussilla Varsovaan oli kaoottinen ja hirveä. Kärsimyksen ja pelon määrä ympärillä meinasi musertaa, kertoo Anna ja näyttää matkalta ottamiaan kuvia.

Suomesta tiedossa vain Savonlinna

Puolasta isoäiti, Nica, ei olisi enää jaksanut jatkaa eteenpäin. Anna ja Anatolii pohtivat, että täytyy päästä kauemmaksi. Anna ei tiennyt Suomesta mitään, mutta Anatolii oli käynyt Savonlinnassa kahdeksan vuotta aiemmin ja kehui suomalaisia. Pariskunta päätti suunnata Suomeen.

– Liityimme Facebookissa Ukrainalaiset Suomessa -ryhmään, jossa Saara-niminen nainen oli laittanut viestin, että Akaassa voisi majoittua muutama henkilö. Meillä ei ollut mitään tietoa Akaasta. Joku kysyikin meiltä, onko Suomessa edes sellaista kaupunkia, Anatolii kertoo.

Rauni Mokka (toinen vasemmalta) on tarjonnut talonsa ylimääräiset huoneet ukrainalaisperheen käyttöön. Anna ja Anatolii tyttärensä Solomiian kanssa asuttavat yhtä huonetta ja isoäiti Nica toista. – Hyvin olemme mahtuneet, Rauni pohtii. Kuva Kukka Salmiovirta.

Pohdittuaan hetken he kysyivät Saaralta, olisiko majoitus vielä vapaana. Siitä alkoi matka kohti Suomea ja Akaan Viialaa.

Pelko haihtui nopeasti

– Meitä pelotti ihan kauheasti, emme tienneet keitä tai millaisia ihmisiä kohtaisimme, olisimmeko vaarassa, vietäisiinkö lapsemme meiltä ja miten iäkäs äitini selviäisi matkasta, Anna kertoo.

Samaan aikaan Viialassa Rauni Mokka kuuli tyttäreltään Saaralta, että heidän majoitustarjoukseensa oli vastattu.

– Minua pelotti kyllä vähintään yhtä paljon kuin Annaa ja Anatoliia, Rauni naurahtaa.

– Minulla ei ollut mitään käsitystä millaisia ihmisiä olisin kotiini saamassa. Me olimme asemalla Saaran kanssa vastassa, kun perhe saapui junalla Toijalaan, Rauni kertoo.

– Huoleni haihtui melkein heti nähtyäni heidät.

– Naapurini ja lapseni ovat auttaneet perhettä paljon. Olemme saaneet arjen toimimaan mukavasti, kun jokainen touhuaa talossa vuorollaan, Rauni sanoo. Kuva Kukka Salmiovirta.

Nyt Annan ja Anatoliin perheellä on takanaan joitain viikkoja Suomessa.

– Ilmasto on aika samanlaista kuin Ukrainassa, Anatolii kertoo.

Ihmiset ovat mukavia ja meidät on otettu hyvin vastaan. Siitä olemme kiitollisia.

Tomaatintaimet multaan

Isoäiti Nica on istuttanut Raunin kanssa tomaatintaimia.

Anna nauraa, että äiti oli unohtanut pakata matkaan silmälasinsa ja puhelimensa mutta tomaatintaimensa hän olisi ottanut ja harmitteli kun munakoisot jäivät.

– Kaikilla meillä on omat tärkeät asiamme. Pääasia tietysti on, että olemme nyt turvassa, vaikka taimet jäivät, Anna toteaa.

”Toivomme voivamme olla hyödyksi”

Vaikka huoli Ukrainassa olevista sukulaisista on valtavan kova, koittavat Anna ja Anatolii perheineen elää arkeaan Viialassa.

– Opettelemme suomen kieltä. Heti kun vain on mahdollista, olisin valmis tekemään töitä, Anatolii pohtii. Toivomme, että voimme hyödyttää Suomea, tehdä työtä, olla avuksi ja hyödyksi tulevaisuudessa.

Solomiia on vasta 1,5 vuotias. Rauni puhuu hänelle suomea, joten voi olla, että ensimmäisenä suomen kielen perheestä oppii Solomiia. Kuva Kukka Salmiovirta.

Kukka Salmiovirta