Toijala Worksin hallipalon virallinen syttymissyy selvillä – Tulipalossa tuhoutuneen rakennuksen purku on käynnissä

Toijala Worksin palaneen hallin purkutöiden arvioidaan kestävän kahdeksan viikkoa. Hallin palanut osa puretaan soralle saakka. – Rakennuksen perustuksissa mahdollisesti oleva aikakapseli otetaan talteen, jos vain urakoitsija sen purkutöiden aikana löytää ja huomaa, Toijala Worksin toimitusjohtaja Pasi Kannisto kertoo ja kiittää kaikkia työntekijöitään. Kuva Jarno Keskinen

Maanantaina 10. tammikuuta illalla syttynyt tulipalo tuhosi noin 7000 neliötä Toijala Worksin tuotantotiloja ja aiheutti yli 10 miljoonan euron vahingot. Yhtiön toimitusjohtaja Pasi Kannisto sai Pirkanmaan pelastuslaitoksen lausunnon tehdashallin syttymissyystä edellisviikolla.

– Palonsyyn tutkinta on päättynyt ja onnettomuusseloste on saatu pelastuslaitokselta, Kannisto kertoo.

Kaksi vaihtoehtoa tutkinnassa

Selosteessa todetaan, että palon mahdollisena syttymissyynä on tutkittu kahta eri vaihtoehtoa. Toinen vaihtoehto oli mahdollinen sähkövika ja toinen oli Kanniston jo alun alkaen itse arvelema hitsauspaikalta lähtenyt kipinäsuihku.

– Onnettomuusselosteen mukaan hitsauspaikalta lähtenyt kipinä on palon todennäköinen syy, siihen on tutkimuksissa päädytty, Kannisto paljastaa.

– Moni ei tiedä, että Toijala Works on yksi Suomen suurimpia hitsaavia konepajoja, meillä on noin 70 hitsaria. Hitsaustyössä kun tehdään teräsrakennetöitä, käytetään hiomakoneita, joilla eri syistä hiotaan ja se aiheuttaa kipinöintiä. Kipinä voi lentää helposti 10 metriä ja jäädä kytemään, Kannisto taustoittaa.

Tutkimuksessa palon on myös todettu olleen seurausta vahingosta. Tällä lausumalla on Toijala Worksille merkitystä.

– Se on meille tärkeä, tutkinnassa ei ole todettu mitään muita vaihtoehtoja. Se vapauttaa monta asiaa, Kannisto toteaa.

Yksi tulipalon vahingoksi toteamisen seuraus on korvausasioiden eteneminen vakuutusyhtiön kanssa. Kun palonsyyntutkinta oli todennut palon vahingoksi, päästiin tuhoutuneen hallin purkutyöt käynnistämään.

– Vakuutusyhtiö kilpailutti purku-urakan. Purku päästiin käynnistämään viime viikolla eli nopeasti raportin saamisen jälkeen. Purku-urakoitsija on Mevaset Oy, Kannisto kertoo.

Purkutyön arvioidaan kestävän kahdeksan viikkoa.

Uusi halli suunnitteilla

Palossa tuhoutuneen hallin korvaavaa uutta hallia on myös päästy alustavasti suunnittelemaan, kun asiat vakuutusyhtiön suuntaan ovat selvinneet. Suunnittelun lähtökohtana on se, millaisia tiloja jatkossa tarvitaan.

– Ja kuinka paljon. Tarkoitus on, että pystytään vanhan hallin palosta säästyneitä osia jotenkin hyödyntämään ja muille rakennuksillehan ei mitään vahinkoja tullutkaan. Ainakin koneistuksen käyttöön on uudet neliön rakennettava, Kannisto pohtii.

Koska uuden hallin suunnittelu on alkuvaiheessa, siitä voidaan sanoa toistaiseksi varmaksi lähinnä yksi asia.

– Ainakaan hallista ei tule entistä suurempaa. Vanha oli 300 metriä pitkä eikä vuonna 1960 rakennettu halli vastannut pohjaltaan tämän päivän tarpeita. Niin paljon tilaa ei tarvita, kaikki oli aika hajallaan. Pitää tiivistää ja tehostaa, Kannisto näkee.

Uuden hallin rakentajaan Toijala Works pystyy vaikuttamaan, toisin kuin vanhan hallin purkajaan. Aikooko yhtiö suosia akaalaisia yrityksiä jälleenrakennuksessa?

– Tilanteen mukaan kyllä, totta kai, Kannisto lupaa.

Uusi halli voisi olla valmis noin vuoden kuluttua.

– Ongelma on se, että nyt kun Ukrainassa soditaan, rakennusaineiden hinta on nousussa ja toimitusajat ovat kovasti pidentyneet, Kannisto kertoo.

Kalustomenetykset lasketaan miljoonissa

Toijala Works menetti tulipalossa viisi kappaletta työstökoneita. Vaikka koneet eivät olleet uusia, pelkästään kalustosta koitui yhtiölle miljoonien menetykset. Kannisto uskoo yhtiön olevan entistä paremmassa iskussa sitten, kun tilat ja koneet on saatu korvattua.

– Tavoitteena on entistä nykyaikaisemmat tilat ja iskukykyisempi yritys. Esimerkiksi kaikki hitsauskoneet ovat nyt uusia, työstökoneista tulee uusia, sen myötä tuottavuus paranee. Koneissa on kuitenkin todella pitkät toimitusajat, varsinkin nyt kun tämä Ukrainan kriisi on käynnissä, se ei meidän osaa yhtään helpota. Hinnat on nousseet ja saatavuus heikentynyt. Kyseessä on merkittävä lisähaaste, Kannisto kertoo.

Toijala Worksin pitää pystyäkin nostamaan tuottavuuttaan, sillä yhtiön tilauskanta on historiallisen suuri, Kannisto sanoo.

– Suhdanne on ollut oikein hyvä, jos ei pakotteet ja muut ala tätä tilannetta vaikeuttamaan. Tuotantoa pitää pystyä lisäämään verrattuna tulipaloa edeltävään aikaan.

Kaikki lomautukset peruttu

Kannisto arvelee yrityksen tuotannon olevan nyt noin 75 prosentin tasolla. Kaikkia vuokratyöntekijöitä ei ole vielä voitu kutsua takaisin töihin, mutta oma väki on.

– Oman väen lomautukset on peruttu. Tuotantoa nostetaan koko ajan kohti normivauhtia, tiettyjen asiakkaiden osalta ollaan jo paloa edeltävällä tasolla. Tähän päästiin melko nopeasti sen ansiosta, että väistötilat löytyivät nopeasti ja työkalut saatiin hankittua, Kannisto toteaa.

Raskaimmat hitsaukset Kylmäkoskella

Toijala Works toimii tällä hetkellä väistötiloissa Toijalassa, Viialassa, Kylmäkoskella ja Lempäälässä. Lisäksi Turusta on hankittu käyttöön alihankintaperiaatteella toimiva työstökone.

Viialassa tehdään nyt hitsausta ja koneistusta. Koska tulipalossa menetettiin viisi työstökonetta, Viialan ainoan työstökoneen kysyntä on nyt kovaa.

– Sitä ainoaa konetta käytetään 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemänä päivänä viikossa. Aiemmin työstökoneilla tehtiin yhtä tai kahta vuoroa, nyt katkeamatonta kolmivuorotyötä.

Kylmäkosken väistötiloissa Kumeran hallissa tehdään raskaampaa hitsausta, koska isot tilat mahdollistavat sen. Lempäälän Marjamäessä Teräselementti Oy:n tiloissa tehdään kevyempää, pienempien kappaleiden hitsausta.

– Toijalassa meillä on yksi kokoonpanoväistötila Resiinatiellä Akaan Muovityö Oy:n tiloissa. Jauhemaalausta tehdään Kylmäkosken Jauhemaalaus Oy:llä.

Kannisto kuvaa yhtiön logistisia haasteita tällä hetkellä koviksi verrattuna entiseen.

– Ennen toimittiin enimmäkseen yhden paikan periaatteella, nyt pyöritään ympäri Akaata. Liikuteltava tavaramäärä ja massat ovat aika suuria, Kannisto kuvaa.

Lopuksi toimitusjohtaja haluaa kiittää jokaista työntekijäänsä.

– Haluan korostaa henkilöstön merkitystä tässä tilanteessa. Kukaan ei edes irtisanoutunut tämän takia, mikä oli yllättävää, sillä töitä olisi kuitenkin tarjolla muualla ja me jouduimme lomauttamaan. On ollut erittäin hieno huomata, että meiltä ei lähdetty, Kannisto kiittää.