Miten Akaa saadaan pysymään kasvu-uralla tulevan laman aikana – Kaupunki on oivaltanut roolinsa oikein

Merkittävä työnantaja Elematic Oyj kaavailee noin 3000 neliön laajennusta tuotantotiloihinsa. Itse yhtiö ei kuitenkaan halua rahojaan seiniin sijoittaa, joten toiminta jatkuu vuokratiloissa, vaikka laajennus päätettäsiiin toteuttaa. Akaan kaupunkikaan ei ollut halukas hallinrakentaja, vaan rakentajaksi suunnitellaan yksityistä yritystä. Seinien pystyttämisen sijaan kaupunki näkee roolinaan yritysten toteuttaman rakentamisen mahdollistamisen.

Juuri näin kaupungin tuleekin roolinsa nähdä ja lainsäädäntökin siihen suuntaan ohjaa. Kaupungin tehtävä ei ole rakentaa yrityksille halleja. Yhtiöittämisten kautta jo olemassa olevista, kaupungin omistamista halleista ollaan pääsemässä eroon. Sen sijaan kaupungin tulee toimia jatkuvasti sen eteen, että kaupallisten toimijoiden on yhä helpompi tehdä Akaassa kannattavaa liiketoimintaa. Siihen tarvitaan riittävästi maata sopivista paikoista, ajan tasalla olevaa kaavoitusta ja harkittua mutta jouhevaa luvitusta.

Yksi myynnin perussääntöjä on, että ostaminen pitää tehdä asiakkaalle helpoksi. Samoin Akaan kaupungin tulee tehdä teollisuuden toimitilojen rakentaminen Akaaseen helpoksi. Sen seurauksena tavallisesti on uusia työpaikkoja. Reilua tuotantotilan lisäystä suunnittelevan Elematicin toimitusjohtaja kertoi Akaan Seudulle, että toteutuessaan runsaan 3000 neliön toimitilan laajennus tarkoittaisi myös noin 20 uutta työpaikkaa. Parhaimmillaan se voisi tarkoittaa 20 kokonaan uutta akaalaista perhettä, tai ainakin 20 akaalaista perhettä, joilla kenties menisi taloudellisesti entistä paremmin.

Suomessa työ merkitsee tavallisesti myös verojen maksua. Käytännössä kaiken kaupungin harjoittaman toiminnan taustalla on verojen kerääminen jossakin muodossa. On siis itsestään selvää, että edistäessään mahdollisuuttaan kerätä entistä enemmän veroa kaupunki välillisesti toteuttaa ydintehtäväänsä tarjota kaupunkilaisille entistä parempia ja monipuolisempia palveluita.

Hyvä esimerkki näistä palveluista on Toijalan keskustan kupeeseen nousemassa oleva liikennepuisto. Puiston budjetti on 629 000 euroa. Tarvitaan paljon kohdalleen osunutta maanhankintaa, kaavoitusta ja luvitusta, ennen kuin on edistetty kaupungin mahdollisuutta kerätä veroja niin paljon, että tällainenkin mukava mutta ei millään lailla välttämätön lisäpalvelu voidaan akaalaisille tarjota. Hienoa että kaupunkimme on onnistunut niin hyvin ja näkee tulevaisuutensa niin valoisana, että tällaiseenkin hankkeeseen on pystytty lähtemään.

Harmillista, että monen yrityksen lisärekrytoinnit ovat tällä hetkellä jäissä nopeasti muuttuneen taloustilanteen johdosta. Kun vienti pysähtyy yhdessä yössä, polttoaineen hinta nousee ja kaksi merkittävää teräksen tuottajaa Ukraina ja Venäjä tipahtavat pois markkinoilta, ei kaupungin tekemillä hyvilläkään päätöksillä pystytä enää ohjaamaan talouslaivaamme sinne, minne haluttaisiin. Vaikka itse tekisimme parhaamme, olemme aina myös osa yhteistä maailmaa, jossa muiden tekemät virheet voivat kaataa tai ainakin vaikuttaa parhaisiinkin suunnitelmiimme. Sitä ei kannata pysähtyä pitkäksi aikaa harmittelemaan, vaan tulee tehdä uudet suunnitelmat, jotka istuvat juuri senhetkiseen todellisuuteemme.

Akaan kysymys lienee nyt, miten me pystymme pysymään kasvu-uralla, vaikka maailma ympärillämme ei pysyisi?