Miten kierrätän leipäpussit ja puhtaat rikkinäiset tekstiilit? – Keräsimme vinkkejä arkisten jätteiden kierrätykseen

Monien arkisten roskien ja jätteiden kierrätys on tuttua, mutta mitä tehdä esimerkiksi puhtaille, mutta rikkinäisille lakanoille? Entä laitetaanko leipäpussi, jossa on muovinen ikkuna muovinkeräykseen vai paperinkeräykseen vai kumpaankaan? Etsimme vastauksia näihin arkisiin kysymyksiin.

Minne metallit?

Pienmetallit voi kierrättää ekopisteisiin tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kaikki pienmetalli, kuten säilyketölkit ja metallipakkaukset, -kannet ja -korkit voi kierrättää ekopisteisiin tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan.

Suuret metalliromut ja määrät viedään puolestaan jäteasemalle, jätekeskukseen tai Repe & Romu -keräykseen. Jätteenä esimerkiksi polkupyörä ja potkulauta ovat metalliromua, eikä niiden renkaita ei tarvitse poistaa.

Lähde: Pirkanmaan Jätehuolto

Leipäpussit: paperia vai muovia?

Ikkunallinen leipäpussi kuuluu kartonkikeräykseen tai sekajätteeseen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Muovi-ikkunalliset leipäpussit voi laittaa kartonkikeräykseen kaikkialla Suomessa. Kun pussit kierrätetään kartonkikeräyksessä, ne saavat uuden elämän esimerkiksi vessa- ja talouspaperirullien hylsyinä.

Jos kartonkikeräystä ei ole lähettyvillä, muovi-ikkunalliset leipäpussit voi kierrättää myös energia- eli sekäjätteenä. Silloin pussit poltetaan ja niistä syntyy energiaa.

Lähde: kuluttaja.fi

Erilaiset muovit

Nämä muovituotteet eivät kuulu pakkausmuovikeräykseen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Puhdas ja kuiva muovinen tuotepakkaus, johon on pakattu esimerkiksi elintarvike tai pesuaine kuuluu pakkausmuovikeräykseen. Sinne kuuluvat myös muovikassit, -pussit ja -kääreet. Likaiset pakkaukset kuuluvat puolestaan sekajätteeseen. Esimerkiksi sähkölaitteiden pakkauksissa olevat styroksiset tuet ja noutoruokien puhtaat pakkaukset voidaan lajitella muovipakkausten keräykseen.

Kaupasta ostetut muovituotteet, kuten muovikulhot, pakasterasiat, ämpärit, muovilelut eivät kuulu pakkausmuovikeräykseen, vaan polttokelpoiseen jätteeseen tai sekajätteeseen. PVC-pakkauksia ja vaarallisten aineiden jäämiä ei saa laittaa pakkausmuovikeräykseen.Styroksista valmistettu tuote on sekajätettä ja rakentamisessa ja purkamisessa syntyvä jäte, esimerkiksi eristeet ja routalevyt, vastaanotetaan jätekeskuksessa ja jäteasemalla.

Lähteet: Pirkanmaan Jätehuolto, Martat, yle.fi

Servetit ja talouspaperi

Servetit ja talouspaperi kuuluvat ensisijaisesti biojätteeseen. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kotitalouksien talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat voi lajitella biojätteeseen. Erilliskerätty biojäte joko kompostoidaan laitoksessa, mädätetään biokaasulaitoksessa tai siitä tuotetaan bioetanolia.

Jos omassa talossa ei ole biojäteastiaa, talouspaperin ja nenäliinat voi lajitella kompostoriin. Jos omasta pihapiiristä ei löydy kumpaakaan vaihtoehtoa, voi pehmopaperit voi lajitella seka- tai energiajätteeseen. Molemmat hyödynnetään energiaksi joko polttamalla tai kaasuttamalla.

Lähde: kuluttaja.fi

Muovia vai metallia?

Muovia vai metallia? (Kuva: Sanna Hillberg)

Joskus on vaikea sanoa, onko roska muovia, metallia vai jotain muuta materiaalia. Esimerkiksi jogurttipurkin kansien, karkkikääreiden, kahvipakettien tai sipsipussien kierrätys voi mietityttää. Silloin kannattaa tehdä rypistystesti. Jos roska jää ryppyyn, kun puristat sen kädessäsi, se kuuluu metalliroskiin tai sekajätteeseen. Jos roska suoristuu, se on enimmäkseen muovia ja sen voi kierrättää muovinkeräyksessä. Leipäpussin sulkija kuuluu sekajätteeseen.

Lähde: yle.fi

Rikkinäiset, mutta puhtaat tekstiilit

Rikkinäisen lakanan voi kierrättää poistotekstiilien keräyksessä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Tekstiilit, jotka ovat rikkinäisiä tai loppuunkuluneita mutta puhtaita, voi kierrättää poistotekstiilien keräyksessä. Keräykseen voi viedä puhtaita vaatteita ja kodintekstiilejä, kuten paidat, housut, hameet, pyyhkeet, lakanat, verhot ja pöytäliinat.

Tekstiilit pakataan muovipusseihin ja pussit suljetaan hyvin. Tampereella poistotekstiilejä ottaa vastaan Nextiili ja Orivedellä jäteasema.

Poistotekstiilien keräykseen eivät kuulu: alusvaatteet, sukat, sukkahousut, laukut, vyöt, kengät, matot, tyynyt, peitot, pehmusteet, pehmolelut, eivätkä likaiset, märät, homeiset ja voimakkaasti haisevat tekstiilit. Nämä kaikki ovat sekajätettä.

Lähde: Pirkanmaan jätehuolto