Rahaa jaetaan ja toimintoja keskitetään pöydissä, joissa ei ole akaalaisia – Meidän on unohdettava tapa ajatella vanhakantaisesti linjalla Toijala–Viiala–Kylmäkoski

Janita Puomilan (kok) mukaan ei ollut odotettua, että Akaa jää ilman aluevaltuutettua. Kuva: Tarja Antola

Akaa pääsee harvoin esille Pirkanmaan ulkopuolella. Aluevaalien jälkeen näin tapahtui. Valtakunnallinen Helsingin Sanomat nosti Akaan esille kahdessa eri jutussaan 25.1.

”Esimerkiksi reilun 16 000 asukkaan Akaassa oman kunnan ehdokkaita äänesti vain 59 prosenttia akaalaisista. Akaa onkin suurin kunta, joka jäi kokonaan ilman aluevaltuutettua.”

”Asukasluvultaan suurin kunta, joka ei saanut omaa ehdokastaan läpi, oli Pirkanmaan hyvinvointialueella sijaitseva Akaa. Kunnassa on asukkaita yli 16 000.”

Niinhän meille kävi. Jo ennen vaaleja ennustettiin, että näissä vaaleissa hyvinvointialueilla valta karkaa suurimpien keskuskuntien syliin. Näin myös meillä Pirkanmaalla. Tamperelaisia aluevaltuutettuja on nyt 39 eli yhtä vaille yli puolet kaikista. Se oli odotettua. Vaalijärjestelmä suosii suuria.

Ei ollut kuitenkaan odotettua, että Akaa jäi nollille. Meitä vain 4000 asukasta suurempi Valkeakoski sai läpi viisi ja neljä kertaa pienempi Vesilahtikin yhden valtuutetun. Naapurista Lempäälästäkin pääsi läpi neljä.

Näissä vaaleissa valittiin hyvinvointialueille valtuusto, joka päättää, minkälaisia, minkä tasoisia ja missä terveyden- ja sosiaalihuollon sekä pelastustoimen palveluja tulevaisuudessa järjestetään. Valtuusto valitsee myös hyvinvointialueen hallituksen, joka käytännössä pyörittää koko alueen palveluja ja voi tehdä nopeitakin päätöksiä.

Valtuustot aloittavat työnsä maaliskuussa. Tuolloin esiin astuu taas politiikka niin paikallis- kuin puoluetasolla. Samalla alkaa köydenveto, miten taloudellisesti ahtaassa ympäristössä rahaa jaetaan ja toimintoja keskitetään eri puolelle Pirkanmaata. Kuka silloin puhuu Akaan ja akaalaisten palvelujen puolesta? Noissa pöydissä ei seuraavien lähivuosien aikana ole akaalaisia osallistumassa päätöksentekoon.

Seuraavia vaaleja ajatellen meidän pitää unohtaa nuori ja siksi heikohko itsetuntomme ja alkaa vetää rohkeasti kotiin päin. Ehdokasasetteluun pitää paneutua, mutta ennen kaikkea meidän on jo unohdettava tapa ajatella vanhakantaisesti linjalla Toijala-Viiala-Kylmäkoski ja antaa samalla lähes puolikkaan äänistä valua muualle Pirkanmaalle.

Hyvinvointialueen valtuutettujen tulee ajatella koko aluetta ja kaikkien asukkaiden etua. Näinhän sitä puheissa kauniisti lausutaan, ja näin sen pitäisi olla. Hämmästelen kuitenkin, miksi Kouvolassa 96 prosenttia kaupunkilaisista äänesti oman kunnan ehdokkaita, mutta meillä Akaassa vain 59 prosenttia.

Omaan äänimäärääni (346) olen tyytyväinen. Tämä kannustaa jatkamaan työssä oman kaupunkimme hyväksi luottamustoimissani. Verkostoni kautta pyrin pitämään Akaata esillä koko Pirkanmaan alueella ja saamaan sanan niihinkin pöytiin, jossa akaalaisia ei nyt ole.

Janita Puomila

Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen (kok)

Kommentointi on suljettu.