Valtaa ja vastuuta – Aluevaltuustojen valta houkuttelee, Akaata edustamaan tarvitaan yhteistyökykyinen diplomaatti

Suomen historian ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys alkoi 12. tammikuuta. Kuinka moni aluevaaleissa äänioikeutettu kokee tietävänsä tarpeeksi siitä, mikä nyt muuttuu ja miten nyt käytävät vaalit ovat juuri hänen kannaltaan tärkeät? Oletettavasti hyvin moni tuntee päinvastaista tunnetta.

Suuren osan viikon 2 painetusta Akaan Seudusta täyttää aluevaaleja käsittelevät jutut ja ilmoitukset. Jos lukija tuntee omien tietojensa olevan vajavaiset, vika ei ole lukijassa. Aluevaalijuttuja tehtäessä, oikeastaan jo niitä suunniteltaessa, Akaan Seudun toimitus huomasi, että vastauksia moniin kansalaisen kannalta tärkeisiin kysymyksiin ei ole vielä edes Pirkanmaan hyvinvointialuetta valmistelevilla virkahenkilöillä. Tilanne on arvatenkin sama kaikilla muilla hyvinvointialueilla.

Miten äänestäjä sitten pääsee selville siitä, mitä muutos tarkoittaa? Selvittelyn voi aloittaa vaikkapa viikon 2 painetun lehden sivulta 15, jossa kerrotaan muun muassa että Akaan kaupungin palveluksesta lähtee hyvinvointialueelle 385 työntekijää. Suuri osa heistä on lähihoitajia. Kyse ei ole pelkästä uudesta hallintohimmelistä, vaan muutoksesta, jolla on todellista vaikutusta ihmisten elämään.

Äänestäjän kannattaa kiinnostua myös viikon 2 painetun lehden sivuista 8, 10, 11, 12, 13 ja 14. Noilla sivuilla akaalaiset aluevaaliehdokkaat kertovat näkemyksensä siitä, mikä on Akaan näkökulmasta suurin huoli ja mikä suurin mahdollisuus muutokseen liittyen. Kysyimme ehdokkailta myös, kenen asiaa he ovat lähdössä aluevaltuustoon ajamaan.

Uudet hyvinvointialueet tekee kiinnostavaksi myös se, että hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Ei siis ole ihme, että aluevaltuustoihin on tunkua kansanedustajia myöten. Nyt on tarjolla valtaa. Tämä nostaa vaaleissa äänestämisen tärkeyttä entisestään. Äänestäjät ovat vastuussa siitä, että aluevaltuustoihin saadaan ne ihmiset, joita kiinnostaa akaalaisten hyvinvointipalveluiden turvaaminen ja kehittäminen jatkossakin, ei pelkästään valta.

Samalla äänestäjien tulee muistaa myös se, että heillä on oikeus äänestää ketä tahansa Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon pyrkivää, ei ainoastaan akaalaisia ehdokkaita. Toki tuntuisi luontevimmalta, että akaalaisten palveluita puolustamaan lähetetään juuri akaalaisia. Yksi tai muutama henkilö ei kuitenkaan pysty tulevassa, 79 valtuutetun muodostamassa hyvinvointialueen valtuustossa tekemään määräänsä enempää. Nyt olisi tärkeää tunnistaa ne parhaiten yhteistyöhön kykenevät diplomaatit, jotka saisivat oikeasti myös akaalaisten äänen kuuluviin valtuustossa tekemänsä yhteistyön perusteella. Nyrkin pöytään lyöjiä ei kannata hyvinvointialueen valtuustoon lähettää, kuten ei mihinkään muuhunkaan hallinnolliseen elimeen.

Jos intoa äänestämiseen tuntuu löytyvän, kannattaa tutustua myös viikon 2 painetun lehden sivuun 14. Siellä kerrotaan, missä ja milloin voi äänestää ennakkoon ja varsinaisena vaalipäivänä.