Koronakaranteenin asettamisesta luovutaan Pirkanmaalla – Myös laajasta tartunnanjäljityksestä luovutaan

Pirkanmaalla luovutaan karanteenin asettamisesta koronavirukselle altistumisen vuoksi. Akaan kaupunki noudattaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uusia linjauksia. Kuva: Tarja Antola

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona 12. tammikuuta, että Pirkanmaalla luovutaan karanteenin asettamisesta koronavirukselle altistumisen vuoksi. Akaan kaupunki noudattaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uusia linjauksia.

Koronaan sairastuneiden eristys lyhenee viiteen vuorokauteen. Sairaanhoitopiiri katsoo, että karanteeniin tai eristykseen asettamisen merkitys epidemian rajoittamiseksi on heikentynyt. Myös laajasta tartunnanjäljityksestä luovutaan. Jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin.

Koronavirustapaukset ovat lisääntyneet voimakkaasti viime viikkojen aikana Pirkanmaalla, ja tartunnanjäljitykseen on kertynyt merkittävää viivettä. Toisaalta aiempaa suurempi osa tartunnoista ei tule myöskään tartuntatautiviranomaisten tietoon. Näin ollen Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on linjannut, että tartunnanjäljityksellä ei enää pystytä merkittävästi estämään viruksen leviämistä väestössä ja sitä supistetaan. Jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin.

Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi. Koronavilkun avauskoodien lähettämisestä luovutaan.

Eristys lyhenee viiteen vuorokauteen

Pirkanmaalla lyhennetään eristysaikaa viiteen vuorokauteen THL:n ehdotuksen mukaisesti.  Koronavirus on tartuttavimmillaan 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua, sekä muutamana ensimmäisenä päivänä oireiden alettua. Viiden päivän eristyksen jälkeen henkilö voi palata töihin tai opiskelupaikkaansa, jos oireet ovat helpottaneet. Tällöinkin hänen tulee noudattaa yleisiä maski- ja käsihygieniasuosituksia. Oireiden jatkuessa poissaoloa voidaan tarvittaessa jatkaa sairauslomana lääkärin arvion mukaan.

Aiemmin asetetut eristykset ja karanteenit pysyvät voimassa, eikä tällä linjamuutoksella ole vaikutusta niihin.

Ohjeet altistuneelle

Koronavirusinfektiolle altistunut oireeton henkilö voi jatkaa töissään ja opiskeluissaan normaalisti. Jos hänellä ilmenee koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänen tulee viipymättä omaehtoisesti eristäytyä kotiin.

Oireettomankin altistuneen tulee välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan altistuksen jälkeen, ja käyttää työ- tai opiskelupaikkakontakteissa maskia, sekä noudattaa tarkasti käsihygieniaa.

Lue lisää aiheesta:

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?