Ensimmäiset aluevaalit alkavat olla jo todella lähellä. Ennakkoäänestys alkaa jo 12. tammikuuta, eli ensi viikon keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta, eli runsaan kahden viikon kuluttua. Se, miten innokkaasti kansalaiset innostuvat edessä olevissa vaaleissa äänestämään, on täysi kysymysmerkki. Joko olet päättänyt, ketä äänestät? Tai tiedätkö, keitä on ehdolla? Tai oletko selvittänyt, mistä tulevat aluevaltuustot päättävät?
Jos äänestysintoa puuttuu, voisi sitä löytyä sen selvittämisestä itselleen, mistä tulevat aluevaltuustot päättävät. Aluevaaleissa valitut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen. Niihin kuuluvat perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, työikäisten palvelut, ikääntyneiden palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut, oppilas- ja opiskelijahuolto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä pelastustoimi. Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto.
Kyse ei ole tällä kertaa ihan vaan siitä, että samoista vanhoista palveluista päättämään valitaan uudet ihmiset ja sitten kaikki jatkuu ennallaan. Kyse on muun muassa siitä, että lääkäreiden houkuttelu syrjäseuduille rahalla saattaa loppua, kun palkat hyvinvointialueiden sisällä harmonisoidaan. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että täysin vastaavassa tehtävässä Akaassa ja Tampereella toimiva lääkäri saa saman palkan. Moni lääkäri voi tehdä johtopäätöksen, että Tampereella on mukavampaa.
Pirkanmaan hyvinvointialueen HR-asioiden valmistelukokonaisuuden johtaja Taina Niiranen kertoi Akaan Seudun haastattelussa, että siitä, voidaanko parempaa palkkaa houkuttelumielessä maksaa, ei vielä ole tehty tarkempaa suunnitelmaa. Niiranen totesi hyvinvointialueen palveluiden järjestäjänä vastaavan siitä, että pirkanmaalainen saa tarvitsemansa palvelut, mutta keinot tarkentunut vasta myöhemmin. Mitä tarkoittaa ”pirkanmaalainen saa tarvitsemansa palvelut”? Voisiko se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palvelua on jatkossakin tarjolla, mutta ei välttämättä Akaassa.
Lääkärit ovat äärimmäinen esimerkki, toistaiseksi lääkäreiden houkuttelemiseen Akaaseen ei ole tarvittu porkkanarahoja. Se, mitä Niirasen kommenttiin saattaa sisältyä, kannattaa kuitenkin muistaa siinä kohtaa, kun vaaliuurnalle vaivautumista pohtii. On monia muitakin palveluita, joiden tarjoamisesta hyvinvointialue vastaa, mutta ei välttämättä kovin lähellä äänestäjää. Ei ainakaan, jos äänestäjä jätti mahdollisuutensa käyttämättä eikä äänestänyt. Silloin ei voi edes valittaa kolistellessaan junan kyydissä kohti hyvinvointialueen järjestämiä palveluita.
Päättipä äänioikeutettu käyttää ääntään tai ei, aluevaalien tulosta ja sen tuloksen vaikutusta elämäämme ei tarvitse kauaa odotella. Aluevaalilautakunnat vahvistavat aluevaalien tulokset 26. tammikuuta ja valtuustot aloittavat työnsä maaliskuun alussa.