Jenni Mieto Jennin Joulupuodista kertoo vanhojen tuttujen nimien amarylliksen, joulutähden ja hyasintin jatkavan suosituimpien joulukukkien kolmen kärjessä. Uutuuksina hän mainitsee princettiat. Ne eivät oikeastaan kuitenkaan ole oma lajinsa.
– Princettiat ovat joulutähden lajikkeita, mutta niissä on pienemmät kukat. Niitä on ollut jo muutaman vuoden, mutta koko ajan ne tulee vaan suositummiksi, Mieto tietää.
Jouluruusullakin on oma vakka kannattajakuntansa, mutta mikään uutuuslajike se ei ole. Pienet istutustulppaanit ovat tekemässä paluuta hiljaisemman jakson jälkeen.
– Aiemmin niitä sai joka joulu, mutta niissä on ollut muutaman vuoden vähän hiljaisempaa. Aina ne ovat joillekin se ainut oikea joulukukka ja jouluntuoja. Niissä on ollut saatavuusongelmia haastavan viljelyn vuoksi, Mieto kertoo.
Amaryllis päästää helpolla
Jos joulukukkien hoitaminen ei varsinaisesti kiinnosta, kannattaa valita amaryllis. Se on kaikkein helpoin joulukukka.
– Kun sitä ei varsinaisesti tarvitse hoitaa, Mieto nauraa.
Tippa vettä kukan auetessa riittää, muuten amaryllistä ei tarvitse edes kastella. Aivan näin yksioikoinen kukka ei amarylliskään silti ole. Esimerkiksi sijoituspaikalla on väliä.
– Mitä lämpöisempään sen laittaa, sitä nopeammin kukka aukeaa. Ajoitusongelma liittyy aina amaryllikseen. Jos sen ostaa kovin aikaisin, se ehtii jo aukeamaan ennen joulua. Sekään ei kuitenkaan ole mikään ongelma, Mieto näkee.
– Kyllä minä muutenkin suosittelisin ihmisille, että nautittaisiin niistä joulukukista ennen joulua eikä vasta joulun jälkeen. Ainakin itse kaipaan joulun jälkeen jo kevättä ja jotain muita värejä kuin sitä punaista, Mieto kertoo.
Sitä kukkakauppiaskaan ei osaa neuvoa, milloin joulukukka tulisi hankkia, jos sen haluaa olevan parhaimmillaan aattoiltana. Asiaan vaikuttaa niin moni tekijä.
– Muun muassa huoneen lämpötila ja kosteus. Amarylliksen kohdalla nyrkkisääntö on, että raollaan olevasta kukinnosta kuluu viikko siihen, että se on kukassa. Amarylliksen kohdalla tämä kannattaa hyödyntää, sillä kukka on merkittävästi helpompi kuljettaa, kun kukka ei ole vielä auki, Mieto vinkkaa.
Vältä kylmää kuljetuksissa
Jos kukkia vie vaikka tuliaisena vielä joulunpyhinä, kannattaa muistaa riittävä suojaus. Jos pakkasta on reilusti, varsinkin joulutähti voi olla kovilla.
– Joulutähti on kylmälle tosi arka. Ne on oikeasti paketoitava hyvin. Vaikka menisi vain naapuriin, se riittää jo paleltumiseen. Joulutähti aina pakettiin, muita joulukukkia uskaltaa melko huoletta kuljettaa, jos ollaan vähänkään plussan puolella.
Joulutähden arkuus on syy sille, miksi sitä viljellään Suomessa enemmän kuin muita joulukukkia.
Vaativaa joulukukkaa ei olekaan
Kysyttäessä, mitä kukkaa kannattaa sen vaativuuden vuoksi välttää, Mieto joutuu hetken miettimään. Kovin vaikeaa joulukukkaa ei oikeastaan olekaan.
– Monet mieltävät joulutähden sellaiseksi, että saavat sen aina kuolemaan. Sen kanssa kannattaa myös miettiä mihin sen sijoittaa. Missään ilmalämpöpumpun edessä se ei voi olla tai vetävän ikkunan vieressä. Sille kannattaa antaa vettä ihan vähän kerrallaan ja usein. Ei kannata päästää kuivaksi ja sitten taas kastella runsaasti kerrallaan, Mieto neuvoo.
Ilmalämpöpumpun eteen sijoittamista kannattaa välttää kaikkien muidenkin kasvien suhteen. Lämmin ilma saa kasvin haihduttamaan enemmän.
Joulutähden tapa kertoa huonoista oltavistaan on lehtien pudottelu. Valitettavasti kukka tekee saman, oli vika melkein missä tahansa. Lehdet putoavat esimerkiksi silloin, jos kukka saa kylmää.
– Tai jos kukka on liian kuiva tai liian märkä, Mieto naurahtaa.
– Eli aina jos jotain on pielessä. Kannattaa aina tarkistaa tilanne, mikä syy voisi olla. Ruukkuun ei saisi ikinä jäädä kastelun jälkeen vettä. Puoli tuntia kastelun jälkeen pitää katsoa, että suojaruukussa ei ole vettä, hän vinkkaa.
Kitsas kastelu kannattaa kaikkien joulukukkien suhteen. Liikakastelu on yleisin tapa tappaa kasvit, Mieto sanoo.
– Myös muut kuin joulukukat. Ulkokasvit ovat asia erikseen, hän huomauttaa.
Huonekuusi oma suosikki
Kukkakauppiaan oma joulukukka tuntuu vaihtelevan vuodesta toiseen. Yksi suosikki kuitenkin on ja pysyy.
– Aina kun tulee joku uusi, ajattelen että ehkä tykkään sittenkin tästä eniten. Joka vuosi tykkään huonekuusesta. Se on herkkä ja helppohoitoinen. Ludicia eli maa-orkidea on toinen. Molemmat ovat myös ympärivuotisia, Mieto kertoo.
Kauppapuutarhaliitto on julkaissut kotimaisten joulukukkien hoito-ohjeen. Oppaan voi käydä lukemassa Akaan Seudun verkkosivulla osoitteessa www.akaanseutu.fi hakusanalla ”joulukukkien hoito-ohje”.