Aamulla näen ympärilläni väsyneitä ja uupuneita kahdeksasluokkalaisia – Nuoret ovat addiktoituneita puhelimiin, ja energiajuomien aiheuttamat vieroitusoireet ovat erittäin vahvoja

Aamulla astuessani luokkaan näen ympärilläni väsyneitä ja uupuneita kahdeksasluokkalaisia. Tunnin alkaessa huppupäiset hahmot nukkuvat pää pulpetissa. Opettaja joutuu sanomaan useaan kertaan, että pysykää hereillä ja keskittykää tuntiin. Nuoret eivät ole nukkuneet tarpeeksi ja herätyskello on pakottanut heidät ylös.

Mielestäni nuorilla pitäisi olla oikea unirytmi, sillä se helpottaa ja sujuvoittaa arkea. Unitutkijat ovat todenneet, että kasvava nuori tarvitsee vähintään yhdeksän tuntia unta kehittyäkseen normaalisti ja palautuakseen päivän rasituksista.

Nuoret ovat väsyneitä, koska he nukkuvat liian vähän. Syynä vähäiseen uneen on usein liian myöhäinen nukkumaanmenoaika. Syitä venyvälle nukahtamiselle voivat olla esimerkiksi puhelin, sosiaalinen media, huono itsekuri, liikunnan puuttuminen ja energiajuomat.

Nykyään nuoret ovat erittäin addiktoituneita puhelimiin, ja se onkin yksi yleisimmistä nukahtamisen venyttäjistä. Myös energiajuomat ovat nykynuorilla erittäin yleisiä uniongelmien aiheuttajia. Niistä aiheutuvat vieroitusoireet ovat erittäin vahvoja, ja siksi niistä lähteekin usein kierre liikkeelle. Vieroitusoireet voivat aiheuttaa ärtyneisyyttä, päänsärkyä, voimattomuutta ja lisää väsymystä, joka saa nuoren haluamaan hetken piristyksen uudestaan.

Liikunnan puute aiheuttaa myös nukahtamisongelmia. Jos nuori ei saa purettua energiaa liikuntaan, hän voi tuntea itsensä energiseksi vielä sängyssä, ja se taas hankaloittaa nukahtamista.

Sosiaalinen media koukuttaa nuoria pysymään puhelimella yömyöhään, ja useat nuoret nukahtavatkin puhelin kädessä. Huonon itsekurin takia he eivät pysty vastustamaan sosiaalisen median kiusausta.

Univajeesta voi seurata keskittymisongelmia, ärtyneisyyttä ja ylipainoa. Univaje edistää erilaisten sairauksien kuten diabeteksen syntymistä ja altistaa herkemmin vaaratilanteisiin. Myös nuoren normaali kehitys kärsii.

Riittävät yöunet takaavat nuoren normaalin kasvun ja kehittymisen, sillä nukkuessa keho tuottaa kasvuhormonia. Riittävien unien jälkeen olo on myös pirteä, ja jaksaa tehdä asioita paljon enemmän. Nuorella olisi siis hyvä olla toimiva unirytmi, sillä se sujuvoittaa ja helpottaa arkea.

Tässä muutama vinkki miten nukahtaa helpommin ja saada rytmi hallintaan:

Mene joka päivä nukkumaan samaan aikaan ja laita herätys samaan aikaan, myös viikonloppuisin. Näin rytmi pysyy ja olet aina pirteä. Älä juo energiajuomia tai muuta kofeiinipitoista paria tuntia ennen nukkumaan menoa. Harrasta liikuntaa ja pyri elämään tasapainoista elämää. Herää ja nouse sängystä samaan aikaan kuin muina aamuina, vaikka takana olisi huonosti nukuttu yö.

Virkeitä päiviä kaikille!

 

Samuel Salmi

Viialan yhtenäiskoulu 8A