Hae nuorisovaltuustoon, jos vaikuttaminen kiinnostaa

Hain itse nuorisovaltuustoon (nuva) tämän vuoden keväänä ja olen ylpeä, että hain. Olen huomannut, että nuvassa kaikkien mielipiteet otetaan huomioon ja jokaista kuunnellaan.

Nuvaan kannattaa hakea, jos on kiinnostunut paikkakuntansa asioihin vaikuttamisesta. Hain itse nuvaan, koska haluan auttaa ihmisiä ja tuoda mielipidettäni vahvemmin esille. Nuvassa oppii paljon esimerkiksi kuntansa huolista ja hyvistä asioista. Jotkut asiat nuvassa, esimerkiksi hassut sanat, kuten lautakunta, voivat auttaa koulunkäynnissä.

Jotkut voivat pitää nuvaa ihan turhana, koska sillä ei ole yhtä paljon päätäntävaltaa kuin esimerkiksi valtuustolla tai kaupunginhallituksella. Nuvalla on kuitenkin viralliset paikat useammassa eri lautakunnassa, joissa myös sen mielipiteet otetaan huomioon. Jos nuva keksii jotain isoja asioita, ne saadaan vietyä lautakuntiin tai jopa valtuustoon asti.

Onko jotain, mitä nuva on saanut aikaan? Nuva on saanut aika paljon aikaan verrattuna siihen, miten vähän aikaa 2021–2023 kausi on kestänyt. Nuva on saanut ainakin Viialan yhtenäiskouluun lisää kannellisia roskiksia. Nuva on myös miettinyt, miten kouluissa kuukautissiteille saataisiin paikka, josta niitä haettaisiin maksutta eikä käytettäisi väärin. Tulevaan Viialan yhtenäiskouluun on suunniteltu vessoihin kuukautissideautomaatteja.

Nuva on mahtava paikka, jossa pääsee vaikuttamaan ja jossa jokaisen mielipide saadaan kuuluviin. Suosittelen hakemaan, jos vaikuttaminen kiinnostaa.

 

Janette Puomila

Viialan yhtenäiskoulu, 8B