Onko sosiaalinen media tehty haukkumiseen?

Avaan Tiktok-sovelluksen ja alan selaamaan videoita normaalisti, niin kuin jokainen nuori nykypäivänä tekee. Vastaan tulee video tytöstä, joka viettää syntymäpäiviään ja tämän kunniaksi syö kakkua videollaan onnellisena. Lukiessani videon kommentteja, “hyvää syntymäpäivää” -toivotusten sijasta videon kommentit ovat täynnä tytön ulkonäköä alentavia kommentteja. “Lihava”, “läski”, “ruma”, ja muita aivan kamalia viestejä. Huomioidaan kuitenkin se, että tyttö oli ihan normaalipainoinen.

Puolen vuoden päästä törmään samaan tyttöön uudestaan. Tyttö ei enää syö onnellisena kakkua, vaan makaa sairaalassa aivan kalpeana ja luun laihana.

Vain yhdet kommentit ovat saaneet täysin normaalin ihmisen tällaiseen kuntoon. Ihmiset eivät välttämättä muista tai jopa tajua, että kaikilla ihmisillä on oma elämä, he eivät ole vain sinun elämäsi sivuhenkilöitä, joille voi tai kuuluu sanoa huvikseen mitä haluaa.

Ihmiset kommentoivat nykypäivänä vähän turhankin paljon muiden ulkonäköä, kiinnostuksen kohteita ja asioista, joista he nauttivat. Ihan kuin olisi väärin nauttia omasta elämästä ja olla sen näköinen mikä itse haluaa ja muiden “vääryyksiä” olisi täysin okei haukkua. Tai että tuollaista voi kommentoida ihan vain vitsillä ajatellen, että ei tuollaisista kukaan pahoita mieltänsä.

En sano, että kaikista asioista tai ihmisistä tarvitsee tykätä tai että sinun täytyisi tehdä elämässäsi juuri niitä asioita, mitä muut ihmiset tekevät. Ei meitä ihmisiä ole luotu nauttimaan samoista asioista tai että olisimme kaikkien kavereita. Se ei ole pointtini.

Mielestäni on ihan sairasta, että sosiaalista mediaa käytetään nykyään muiden haukkumiseen. Sehän on iso harppaus ihmiskunnassa, että jokaisella elektroniikkalaitteella pääsee selaamaan nettiä. Sosiaalisen median pitäisi olla paikka, jossa kaikki saisivat olla omia itsejään, eikä tarvitsisi muuttaa itsessään mitään muiden kommenttien takia.

Yleensä kommentoijat ovat anonyymejä, koska eivät uskalla kommentoida muiden julkaisuja omalla nimellä. Jokainen meistä on saanut yhden mahdollisuuden elää. Miksi käyttää oma kallisarvoinen elämä muiden haukkumiseen, kun voit toteuttaa vaikka omia unelmiasi?

Nuppu Tuominen

Viialan yhtenäiskoulu