Tuulivoimayhtiö Abo Wind on pettynyt Akaan valtuuston toimintaan ja kertoo, mitä se aikoo seuraavaksi tehdä – ”Meille on tärkeää, että hankkeet valmistellaan asianmukaisesti ja että tehdyt päätökset ovat johdonmukaisia ja perustuvat tehtyihin selvityksiin”

Akaan kaupunginvaltuusto on 17.11.2021 päättänyt keskeyttää Karhunrahkan tuulivoimaosayleiskaavan valmistelun kesken kaavoitusprosessin, ennen kaavaluonnoksen nähtävilläoloa. Hankekehittäjänä olemme ottaneet uutisen pettyneenä vastaan. Toteutuessaan hanke olisi edistänyt ilmastonmuutoksen vastaista taistelua ja tuonut sekä investointeja että työpaikkoja alueelle.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseen kaavoitusprosessiin kuuluu useita eri vaiheita, joiden tarkoituksena on selvittää perusteellisesti kaavan toteuttamisedellytyksiä sekä mahdollistaa eri sidosryhmien osallistuminen kaavoitusprosessiin. Kaavoituksen vaiheisiin kuuluu kaava-aloitteen hyväksyminen, osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS), kaavaluonnoksen sekä kaavaehdotuksen laatiminen ja näiden päätteeksi kaupunginvaltuuston käsittely, jossa kaava joko hyväksytään tai hylätään.

Kuntalaisilla on mahdollisuus osallistua ja esittää mielipiteitä ja muistutuksia osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan, kaavaluonnokseen ja kaavaehdotukseen. Kaavasta tehtävien päätösten tulee perustua riittäviin selvityksiin eivätkä ne saa olla kohtuuttomia.

ABO Wind Oy:n aloitteesta Akaan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 4.9.2018 käynnistää oikeusvaikutteisen tuulivoimaosayleiskaavan laatimisen Karhunrahkan alueelle sekä hyväksyä kaavoitussopimuksen, jonka mukaan kaavan sisältöä koskevat kysymykset olisi tullut ratkaista lopullisesti maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa osayleiskaavamenettelyssä. Karhunrahkan tuulivoimapuiston suunnittelu on edennyt kaavoituksen vireilletulon jälkeen kaavaluonnosvaiheeseen.

Akaan kaupungin hallintosäännön mukaan kaavaluonnosten laatiminen ja hyväksyminen kuuluu elinvoimalautakunnan tehtäviin, mutta tämän vastaisesti kaavaluonnosvaiheen valmisteluaineiston hyväksyntä ja julkisesti nähtäville asettaminen siirrettiin kaupunginhallitukselle.

Akaan kaupunginhallitus on käsitellyt valmisteltua kaavaluonnosta ja siihen liittyvän materiaalin asettamista julkisesti nähtäville kokouksissaan 17.11.2020 ja 1.12.2020. Kaupunginhallitus päätti asettaa nähtäville Karhunrahkan tuulivoimavoimapuiston kaavaluonnosvaiheen valmisteluaineiston muutettuna siten, että alueelle ei sijoiteta tuulivoimaloita.

Kyseinen kaupunginhallituksen päätös on epätarkoituksenmukainen sekä mahdollisesti myös lainvastainen, sillä se ei noudata voimassa olevaa maakuntakaavaa, ja ilman yhtäkään tuulivoimaloille osoitettavaa rakennuspaikkaa kyse ei ole enää maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta tuulivoimaosayleiskaavasta. Kaupunginhallituksen päätös tarkoitti käytännössä, että kansalaisilta, viranomaisilta ja muilta sidosryhmiltä evättiin mahdollisuus tutustua laadittuun mittavaan selvitysaineistoon sekä vaikuttaa kaavan sisältöön mielipiteillään ja kommenteillaan.

Todettuaan kaupunginhallituksen päätöksen toimeenpanon mahdottomaksi elinvoimalautakunta päätti kokouksessaan 18.10.2021 esittää kaupunginhallitukselle, että se merkitsee päätöksen toimeenpanon mahdottomuuden tiedoksi, kumoaa aiemman päätöksensä ja palauttaa kaavaluonnosvaiheen aineiston elinvoimalautakunnan käsiteltäväksi hallintosäännön mukaisesti.

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10.11.2021 merkitä päätöksensä toimeenpanon mahdottomuuden tiedoksi ja kumota aiemman päätöksensä mutta lisäksi esittää valtuustolle, että valtuusto keskeyttäisi Karhunrahkan tuulivoimapuiston osayleiskaavan valmistelun.

Kaupunginvaltuusto päätyi hyväksymään esityksen ilman minkäänlaisia perusteluita, miksi kaavoitusprosessi jätettiin maankäyttö- ja rakennuslain periaatteiden ja samaisen kaupunginhallituksen hyväksymän kaavoitussopimuksen vastaisesti kesken ja vieläpä ilman että kuntalaisilla oli mahdollisuutta esittää mielipiteitä ja lausuntoja ehdotuksesta. Vasta luonnosvaihetta seuraavan kaavaehdotusvaiheen jälkeen kaupunginvaltuuston olisi kuulunut päättää laadittujen selvitysten tulokset ja kuntalaisten palaute huomioon ottaen siitä, toteutuuko hanke ja missä laajuudessa.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan maakuntakaava on ohjeena laadittaessa ja muutettaessa yleiskaavaa sekä ryhdyttäessä muutoin toimenpiteisiin alueiden käytön järjestämiseksi. Viranomaisten on suunnitellessaan alueiden käyttöä koskevia toimenpiteitä ja päättäessään niiden toteuttamisesta otettava maakuntakaava huomioon, pyrittävä edistämään kaavan toteuttamista ja katsottava, ettei toimenpiteillä vaikeuteta kaavan toteuttamista.

Karhunrahkan voimaloista valtaosa sijoittui Pirkanmaan maakuntakaavan varsinaiselle tuulivoima-alueelle, jonka Pirkanmaan maakuntavaltuusto on hyväksynyt 27.3.2017 (Pirkanmaan liitto 2019).

Karhunrahkan tuulivoimahankkeen toteuttamisen tavoitteena oli osaltaan vastata valtion asettamiin ilmastopoliittisiin tavoitteisiin tuottaa tuulivoimalla markkinaehtoisesti uusiutuvaa energiaa. Akaan kaupunki on liittynyt Hinku-verkostoon (Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke). Hankkeen tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasuja Pirkanmaalla 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Hinku-tavoitteiden saavuttamiseksi Akaa toimii yhteistyössä naapurikuntiensa Valkeakosken, Urjalan ja Pälkäneen kanssa. Kuntien tavoitteena on yhteinen ilmasto-ohjelma, joka tavoittelee kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamista tulevaisuudessa, ilmaston lämpenemisen hillitsemistä sekä kuntien energia- ja kestävän kehityksen toimien kokoamista yhteen. Karhunrahkan hanke olisi kompensoinut lähes 15 000 keskivertosuomalaisten vuotuisen hiilijalanjäljen ja edistänyt huomattavasti Akaan Hinku-tavoitteita. Tuotantoaikana tuulipuisto olisi kattanut noin 12 000 kotitalouden vuosikulutuksen.

Toteutuessaan Karhunrahkan tuulivoimahankkeella olisi ollut merkittäviä positiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia. Hanke lisäisi työllisyyden kasvun ja elinkeinotoiminnan lisääntymisen kautta Akaan kunnallis-, kiinteistö- ja yhteisöverotuloja. Kasvaneella taloudellisella aktiivisuudella on myönteisiä välillisiä vaikutuksia myös alueen muihin toimialoihin, kuten palvelualaan. Maanomistajat saisivat maanvuokratuloja ja kunta kiinteistöverotuloja koko tuulivoimalan elinkaaren ajan. Valtuuston päätöksellä yllä mainitut vaikutukset jäävät toteutumatta.

Olemme pettyneitä Akaan kaupungin toimintaan asiassa. Meille on tärkeää, että hankkeet valmistellaan asianmukaisesti ja että tehdyt päätökset ovat johdonmukaisia ja perustuvat tehtyihin selvityksiin. Kaupunginvaltuuston päätös kaavoitustyön keskeyttämisestä perusteetta ei vastaa arvojamme. Me olemme päättäneet, että ABO Wind Oy keskeyttää Akaan Karhunrahkan hankkeen suunnittelun.

Lopuksi tahdomme vielä kiittää kaikkia maanomistajia ja paikallisia sidosryhmiä hyvästä yhteistyöstä sekä kärsivällisyydestä.

 

Julian Wehnert ja Aapo Koivuniemi

ABO Wind Oy

Kommentointi on suljettu.