Nopeaa kehitystä oikeaan suuntaan – Yksi ainoa Akaan Seudun irtonumero piirtää kuvan positiivisessa kierteessä olevasta pienestä kaupungista

Viikon 48 painetussa Akaan Seudussa kerrotaan monta isoa, kaupungin positiivisesta kehityksestä kertovaa uutista. Sivulla neljä kerrotaan viidestä uudesta junavuorosta, joiden liikennöinti alkaa elokuussa 2022. Uudet vuorot laskevat vuorovälin Akaan ja Tampereen välillä jopa puoleen tuntiin. Aluksi vuoroja ajetaan arkisin, jatkossa ehkä myös viikonloppuisin. Varsinaiseen juttuun ei mahtunut Akaan kaupungin edustajien näkemys siitä, että tällä muutoksella on myös henkinen vaikutus. Se tuo Akaan huomattavasti entistä lähemmäs Tamperetta. Toivottavasti ja oletettavasti tämä henkinen vaikutus tuntuu myös heissä, jotka suunnittelevat muuttoa Akaaseen. On juuri henkisesti aivan eri asia muuttaa metsän keskelle Akaaseen, jossa seuraavan Tampereen-junan lähtöön on korkeintaan 30 minuuttia aikaa.

Sivulla viisi kerrotaan Toijalan Virastotalon saamasta purkuluvasta. Muutaman vuoden ikäisen kaavan mukaan purkuluvan saaneen virastotalon tilalle saa rakentaa neljästä kuuteen kerrosta korkeita asuintaloja. Koska vanhojen virastojen purkaminen on kallista, kukaan ei olisi kiinnostunut niiden purkamisesta, ellei näkisi edessään sellaista tulevaisuutta, jossa Akaan keskustaan kannattaa rakentaa neljästä kuuteen kerrosta korkeita asuintaloja. Jutussa haastateltu virastotalon omistajan edustaja kertoo purkuhankkeen sujuneen tähän asti sulavasti ja näkee sen olevan osoitus Akaan johdon myönteisestä suhtautumisesta projektiin, joka tähtää nyt tyhjillään seisovan talon purkuun ja lopulta uusien asuntojen tuotantoon. Tämä asenne on tässä kokonaisuudessa positiivisinta.

Sivulla kahdeksan kerrotaan Toijalan satamaan tulossa olevasta uudesta ravintolasta. Jos suunnitelmat toteutuvat, satamaan pystytetään ensi kesänä 200 neliön moduulirakennus, jossa sijaitsee tunnetun Michelin-tähden kokin avustuksella kehitetty, tasokas ravintola. Aiemmin sellaiseen päästäkseen on pitänyt mennä hieman tunnetumpiin ja suurempiin kotimaan matkailukohteisiin. Kuten juttuun haastateltu Awe Vilpas toteaa, Akaa on sijainniltaan yksi Etelä-Suomen hienoimpia kohteita, matkailu Akaassa kasvaa ja alan tulevaisuus tulee olemaan todella mielenkiintoinen. Siksi myös Vilpas haluaa kehittämään Akaan alueellista matkailua merkittävästi.

Miltä Akaan tulevaisuus siis näyttää tämän yhden ainoan painetun Akaan Seudun laajuisen otoksen perusteella? Alussa mainitun henkisen vaikutuksen kannalta varsin hyvältä. Ensi kesän lopulla elämme kaupungissa, jossa voimme odotella Tampereen-junan lähtöä tasokkaassa ravintolassa järven selälle katsellen. Mutta kovin kauaa ei kannata odotella, sillä juna lähtee pian. Vähän pidempään joudumme odottelemaan sitä, että meille tarjoutuu mahdollisuus muuttaa uuteen kerrostaloasuntoon keskustassa. Yleensä tällaisia parannuksia saavuttaakseen joutuu muuttamaan. Akaassa ei tarvitse. Voimme pysyä aloillamme ja seurata, miten oma kaupunkimme kehittyy ympärillämme aivan toisenlaiseksi kuin vain muutamia vuosia sitten. Ja nopeasti.