Odotettavissa kauniita luonnonilmiöitä mutta myös vaaran paikkoja – jäätaidetta, heikkoja jäitä ja liukkaita pintoja. Ilman lämpötilan pudotessa alle nollan alkaa ympäristöömme muodostua veden jäätymisen muodostamaa luonnonilmiötä, joka aivan hämmästyttää kauneudellaan. Valitettavasti tällä ajalla ja ilmiöllä on ikävä kääntöpuoli, sillä samanaikaisesti ilmaantuu myös pahoja vaaran paikkoja.
Talvi tulee aina jonkinlaisena
Kylmyys tuottaa vesistöihimme jääpeitettä. Yöpakkasten seurauksena jäätymisiä tapahtuu aivan varmasti, vaikka talvi olisi leutokin.
– Jäätyminen tuottaa kuvaajien ja luonnon seuraajien iloksi kauniita ja mielenkiintoisia kohteita, pitkän linjan luontokuvaaja Reijo Onnela iloitsee.
Jäätymisen aika ja vesistöjen jääpeitteinen aika on kaikille aikaa, jolloin on syytä lisätä liikkumiseen varovaisuutta ja tarkkailla mihin astuu. Liukkaus ja jäiden pettäminen voi olla hyvinkin kohtalokasta, niin ihmisille kuin luonnon eläimillekin.
Kuura ja huurre on jääkiteitä
Kuura muodostuu härmistymällä suoraan vesihöyrystä kiinteään muotoon ja muodostaa monimutkaisia kuvioita.
– Huurre syntyy, kun alijäähtyneen nesteen pisaroita tiivistyy jäätäväksi sumuksi ja kiinnittyy sitten tarpeeksi kylmiin pintoihin kuten kasveihin, kiviin ja rakennuksiin pieninä möykkyinä ja kaunistaa niitä. Yleiskielessä molempia kutsutaan usein huurteeksi, Onnela kertoo.
Lämpötilan vaihdellessa ja auringon lämmittäessä jää on kirkasta ja kiiltävää, koska vesi valuu pinnalla, silloin se on myös liukasta. Jos haluaa nimenomaan olla kauniita jäisiä muotoja etsivä löytöretkeilijä ja nähdä erilaisia jään muotoja on aamu hyvää aikaa, sillä päivällä lämpötila saattaa sulattaa kauneimmat näkymät.
Joskus saattaa nähdä luonnossa jopa jäärihmaa, vieri vieressä olevaa hiusjäätä. Sellaisen kauneuden, joka on todellista luonnon taidetta saattaa nähdä, kun kosteiden päivien jälkeen on ollut tyyni pakkasyö.
Anne Koivisto