Sateenkaarinuorten leirille toivotaan varsinkin heitä, jotka eivät ole varmoja identiteetistään – ”Leirillä on turvallista olla oma itsensä”

Akaan seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Tarmo Repo kertoo, että Raamatun mukaan jokainen on kuva Jumalasta, oli sitten hetero tai sateenkaarinuori. – Raamatussa sanotaan myös, että jokainen meistä on Jumalan luoma ihme. Siten jokainen voi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, Repo näkee. Kuva: Jarno Keskinen.

Akaan seurakunta ja Akaan kaupunki järjestävät yhteistyössä leirin sateenkaarinuorille. Marraskuun 19. päivä alkava viikonloppuleiri järjestetään seurakunnan leirikeskus Toukolassa. Akaan seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Tarmo Repo kertoo leirin nimen miettimisessä olleen työtä.

– Tuntuu että teet niin tai näin, helposti joku siitä loukkaantuu, ilmapiiri on nykyään sellainen. Siksi leirin nimi pikkuisen aiheutti pohdintaa. Sateenkaarinuori on sellainen kokoava nimitys, sen alle on helpompi koota se valtava kirjo, joka muunsukupuolisissa, sukupuolettomissa tai intersukupuolisissa nuorissa on, Repo näkee.

Tukee sateenkaarinuoren kasvua

Repo kertoo leirin järjestämisen perimmäiseksi pontimeksi halun tukea sateenkaarinuoren kasvua.

– Vaikka elämme suvaitsevaisessa kulttuurissa, kulttuurimme on kuitenkin myös rasistinen. Nuorissakin on hirveän paljon niitä, joissa sateenkaarinuori aiheuttaa negatiivisuuden tulvan. Kasvava nuori etsii omaa minuuttaan ja paikkaansa. He käyvät läpi isoja kysymyksiä. Haluamme luoda alustan sille, että annetaan nuorille hyväksyntä ja taustatuki samanlaisilta nuorilta. Leirillä on turvallista olla oma itsensä, Repo tiivistää.

Akaan leiri ei noudata mitään muualta kopioitua formaattia, vaan periaatteessa kyseessä on kuin mikä tahansa seurakunnan nuorisotyön leiri. Ohjelmatarjontaan on koottu kohderyhmään liittyviä osioita.

– Esimerkiksi lauantaina on keskusteluosio, jossa vetäjä Petja Kopperoinen kertoo omasta taustastaan ja annetaan nuorille tilaisuus kertoa omia asioitaan. Mimi ja Kuku käyvät myös lauantaina leirillä vetämässä oman osionsa. Yritetään päästä tunnetasolle ja näihin kysymyksiin käsiksi, Repo kuvaa.

Lisäksi ohjelmassa on muun muassa ryhmäytymistä, keskusteluhetki, karaokea ja saunomista.

Leiri jatkuu verrokkiryhmänä

Leiri toteutuu, jos ilmoittautujia on vähintään kymmenen. Osallistujamäärä voi olla paljon suurempikin, jos kiinnostusta riittää.

– Yli 20 osallistujaakin voidaan ottaa. Ajatuksena on, että jatkossa kerran kuukaudessa yhdessä kaupungin nuorisotyöntekijöiden kanssa pidettäisiin ryhmää, jossa nuoret voivat verrokkiryhmässä käydä näitä kysymyksiä läpi.

Kenen Repo erityisesti toivoisi tulevan leirille?

– Tämä leiri ei ole tarkoitettu vain niille nuorille, jotka varmasti tiedostavat olevansa sateenkaarinuoria. Tämä on avoinna myös omaa minuuttaan etsiville nuorille. Sellaisille, jotka käyvät niitä kysymyksiä tällä hetkellä läpi. Niille, jotka miettivät tuntemuksiaan ja sitä, mitä niiden tuntemusten takana on. Kaikki eivät omassa kodissaankaan pysty peilaamaan kaikkia tunteitaan, Repo muistuttaa.

– Rohkaisisin juuri näitä nuoria lähtemään leirille. Siellä on turvallista olla ja jokainen tulee kuulluksi, Repo jatkaa.

Käytännössä leiri on seurakunnan erityisnuorisotyön järjestämä leiri, vaikka se järjestetäänkin yhteistyössä kaupungin kanssa. Kaupunki osallistuu kahden nuorisotyöntekijän ja yövalvojan voimin.

– Seurakunta maksaa kulut, mutta kaupungin työntekijäpanos ei mielestäni ole vähäinen. Se osoittaa, että kaupungillakin ymmärretään se, että tämä koskettaa aika isoa joukkoa kaupunkilaisia, Repo näkee.

Seurakunnan puolelta osallistuvat Repo, Petja Kopperoinen sekä leirin emäntä.

– Itsekin alan olla ikähaarukan toisessa päässä, joten Petjan myötä kohtaamispinta nuoriin on laajempi. Sekin on mukavaa, että kaupungin nuorisotyöntekijät ovat naisia, jolloin saadaan kohdattua nuoret monelta kantilta, Repo kertoo.

Suvaitsevainen seurakunta

Repo ja kaupungin nuorisotyöntekijät ovat käyneet kurssin sateenkaarinuorten kanssa toimimisesta.

– On saatu pohjatietoa siitä, miten kohdata sateenkaarinuori, Repo sanoo.

Isoissa kaupungeissa sateenkaarinuorille suunnattua toimintaa on, mutta pienten paikkakuntien keskuudessa Akaa on eturintamassa, Repo näkee.

– Nuorilta saadun tiedon mukaan esimerkiksi Valkeakoskella ei ole sateenkaarinuorille toimintaa kaupunginkaan taholta. Minä sain Akaan seurakunnalta tämän mahdollisuuden tehdä erityisnuorisotyötä, mikä antaa mahdollisuuden pienryhmätyöskentelyyn, Repo kiittää.

– Se osaltaan osoittaa Akaan seurakunnan suvaitsevaisuuden. Nähdään se, että työtä tehdään erityisryhmien parissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?