Kaupunginhallitus käsittelee uuden alakoulun paikkaa ensi viikolla – Toijalan yhteiskoulun remonttihinta on auki, monitoimihallin korjaustarpeita selvitetään parhaillaan

Sivistyslautakunta, elinvoimalautakunta ja tekninen lautakunta ovat sitä mieltä, että Toijalan terveysasema pitäisi purkaa uuden koulun tieltä. Terveysaseman toiminta on siirtynyt Akaan hyvinvointikeskukseen ja Valkeakosken vuodeosastolle. Kuva: Mikko Peltoniemi

Akaan sivistyslautakunta, elinvoimalautakunta ja tekninen lautakunta ovat yhtä mieltä siitä, miten ja mihin pitäisi tehdä Toijalan taajaman seuraava koulu. Ne hyväksyivät ensisijaisena vaihtoehtona uudisalakoulun rakentamisen paikallarakennettuna 300 oppilaalle Toijalan vanhan terveyskeskuksen alueelle. Viimeisenä asiaa käsitteli 28. lokakuuta tekninen lautakunta, joka Akaan teknisen johtajan Jaana Kootan mukaan päätti samoin kuin sivistyslautakunta.

Lautakunnat haluavat, että uuteen kouluun sijoitetaan ensivaiheessa ainakin Nahkialan koulun oppilaat. Nahkialassa oli tämän lukukauden alussa 181 oppilasta, mutta ennusteen mukaan määrä pienenee lähivuosina. Lautakuntien aiemmissa päätöksissä kouluun oltiin siirtämässä myös Pappilan koulun toimintaa.

Nyt lautakunnat haluavat, että päätökset muista uuteen kouluun sijoitettavista oppilaista ja Pappilan koulun jatkokäytöstä tulisi päättää erikseen sitten, kun päätös Toijalan taajaman muun kouluverkon osalta on tehty ja uudistuksen myötä syntyneet väistötilatarpeet ja oppilaaksiottoalueet ovat selvillä.

Toissijaisena vaihtoehtona kaikki kolme lautakuntaa hyväksyivät uudisalakoulun rakentamisen paikallarakennettuna 300 oppilaalle Nahkialan koulun alueelle. Myös siihen sijoitettaisiin ensivaiheessa ainakin Nahkialan koulun oppilaat, ja muilta osin odotettaisiin muita päätöksiä kouluverkosta ja väistötilatarpeista.

Lautakunnat esittävät omalta osaltaan päätöksen kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.

Lautakuntien päätöksissä toissijainen paikka uudelle alakoululle on Nahkialan koulun alue. Kuva: Mikko Peltoniemi

Yhteiskoulun tarkastelu on kesken

Tekninen johtaja Jaana Koota päätti 12. lokakuuta, että uuden alakoulun hankesuunnittelun arkkitehtisuunnittelu tilataan halvimman tarjouksen tehneeltä Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy:ltä tarjoushintaan 18 530 euroa. Hankintapäätöksessä Koota toteaa, että yksi mahdollinen tonttivaihtoehto on Pappilan koulun alue.

– Se ratkaisu on edelleen kesken. Kaupunginhallitus käsittelee sitä 10. marraskuuta, mutta en tiedä, millä vaihtoehdoilla siellä mennään. Toimielinkäsittely on ollut noilla vaihtoehdoilla, ja jos nousee jotain muuta, se on eri asia, Koota kommentoi.

Lautakuntien mielipide siis on, että uuteen alakouluun tulevat oppilaat päätetään osittain vasta sitten, kun päätös Toijalan taajaman muun kouluverkon osalta on tehty. Jaana Kootan mukaan kouluverkkoratkaisu käsitellään kahdessa vaiheessa.

– Ensin päätetään pienten koulusta, ja ensi vuoden puolella on tavoitteena ratkaista toinen puoli, Koota sanoo.

Toinen puoli tarkoittaa Arvo Ylpön koulun, Toijalan yhteiskoulun ja Akaan lukion tulevia tiloja. Yhteiskoulu ja lukio toimivat Lastumäessä samassa rakennuksessa. Sen jatko on vielä avoin.

– Tarkastelu on kesken. Jos karkeasti ajatellaan, niin vaihtoehdot ovat kokonaan uusi koulu tai sitten peruskorjaus ja laajennus. Mutta se tulee vasta ensi vuonna ratkaisuun.

Maaliskuussa 2021 Toijalan yhteiskoulun ja Akaan lukion tilojen peruskorjauksen alustava kustannusarvio oli 6,2 miljoonaa euroa. Entä nyt?

– En sano siihen tässä vaiheessa mitään, koska se tarkentuu, toteaa tekninen johtaja Koota.

Kevään hinta-arvio ei sisällä tilojen muutoksia esimerkiksi alakoulun käyttöön siinä tapauksessa, että Arvo Ylpön koulu muuttaisi Lastumäkeen.

– Se käsittää vain korjaukset, Koota vahvistaa.

Myös Toijalan yhteiskoulun korjaus/muutosurakan arkkitehtisuunnittelun Koota päätti 7. lokakuuta tilata halvimman tarjouksen tehneeltä Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy:ltä kattohintaan 30 000 euroa. Kahden muun tarjouksen kattohinnat olivat 55 000 euroa ja 193 548,39 euroa.

Koulurakennuksen tavoin myös sen vieressä olevan, yhteiskoulun ja lukion liikuntatuntikäytössä olevan Toijalan monitoimihallin jatko on vielä vailla suunnitelmaa.

– Korjaustarvetta kartoitetaan tällä hetkellä. Ne ovat keskeneräisiä asioita, ja niistä minä en anna mitään päivämäärää tässä vaiheessa, Koota kertoo monitoimihallin selvitysten valmistumisesta.

Lue myös: ”Skenaariotarkastelua ei ole tehty kaikille eri kombinaatioille” – Toijalan koulujen tulevaisuus on aivan levällään ja lautakuntien tuoreimmat ”päätökset” täyttä Kafkaa

Toijalan yhteiskoulun ja Akaan lukion tilojen mahdollisen peruskorjauksen hinta ei ole vielä tiedossa. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?