Korona kuritti vuosi sitten, joulukuusta saakka menty kohti parempaa – Painopojilla on tilat nyt myös Kylmäkoskella

31.10.2021 12:00

Tekninen johtaja Tapio Hynninen (vas.) ja toimitusjohtaja Hermanni Hynninen (oik.) kertovat, että Kylmäkosken tuotantotiloihin haetaan parhaillaan muutamaa uutta työntekijää. Kuva: Pekka Mustonen.

Painosorvaamo Painopojat Oy on 36 vuotta vanha perheyritys. Se toimii Urjalan lisäksi tätä nykyä myös Kylmäkoskella. Kylmäkoskella aloitettiin syyskuussa.

Yritys osti Kylmäkoskelta hallin, koska Urjalan toimipisteestä loppui yksinkertaisesti tila. Tontille ei voinut enää rakentaa lisää. Yrityksessä Kylmäkosken eduksi nähtiin myös sijainti. Tavara lähtee sujuvasti kohti Vantaata, kiitos moottoritien läheisyyden.

– Seutukunta ei ole yritykselle muutenkaan tuntematonta. Esimerkiksi Toijalassa toimivan Fläkt Groupin kanssa meillä on ollut tiivistä yhteistyötä 1990-luvulta asti, tekninen johtaja Tapio Hynninen kertoo.

Perheyritys monella tapaa

Toimitusjohtaja Hermanni Hynnisen mukaan toimitusvarmuus on alalla tärkeintä. Tavara ei saa myöhästyä. Kuva: Pekka Mustonen.

Kun tutkii yrityksen nettisivuja, huomio kiinnittyy pariinkin asiaan. Henkilöstön sukunimistä voi päätellä, että yritys on perheyritys muutenkin kuin omistajiensa Hynnisen perheen näkökulmasta.

Pienestä tekijäporukasta löytyvät myös yhdet veljekset sekä eno ja sisarenpoika. Nettisivuillaan yritys näyttää kuvia firman pikkujouluristeilystä ja työnjohtajan triathlonharrastuksesta. Toimitusjohtaja Hermanni Hynninen sanookin, että pienessä porukassa työntekijät luovat yrityksen hyvän ilmapiirin.

– Meillä on ollut pari kaveria 33–34 vuotta töissä. Ja keskiarvo on 15 vuotta. Kyllä se näkyy ilmapiirissä, Hynninen kertoo.

– Uskon silti, että meille pääsevät porukkaan sisälle myös uudet. Siihen pyritään. Siitä kertoo sekin, että meille on aina välillä jääty töihin kesätyön kautta, Hynninen jatkaa.

Työn kautta oppii hyvin

13 henkeä työllistävä firma etsii parhaillaan paria uutta työntekijää Kylmäkoskelle.

– Tarvitsemme sinne muutamia lisäkäsiä. Hakemuksia oli jokusia. Ehkä enemmänkin olisi voinut kuvitella tulevan. Ilmeisesti puheet työvoimapulasta pitävät paikkansa, Hermanni Hynninen sanoo.

Hän toteaa, että he etsivät metallialan työntekijöitä, joilla mielellään on jo hieman hitsauskokemusta. Kaikkia koneita ja laitteita ei kuitenkaan tarvitse tuntea. Ne oppii työn kautta.

Sorvauksessa nykyään paljon automatiikkaa

Painosorvaus on menetelmä, jolla levystä voidaan valmistaa tarkasti onttoja pyörähdyskappaleita. Painosorvauksen lisäksi levyä työstetään syvävetämällä, epäkeskopuristimilla, särmäämällä, mankeloimalla tai levytyökeskuksella.

– Painosorvaus on teollisena menetelmänä kehittynyt. Käytössä ovatkin nykyisin CNC-ohjatut automaattikoneet. Toki edelleen on rinnalla myös hydraulisia- sekä käsikoneita yksinkertaisten osien tai pienten sarjojen teossa, Tapio Hynninen kertoo.

– Koska painosorvattuja osia käytetään hyvin monenlaisiin tarkoituksiin, on myös asiakaskunta muodostunut tosi monipuoliseksi, hän jatkaa.

Materiaalia nyt vaikea saada

Monen muun alan tavoin myöskään metalliala ei ole säästynyt koronan vaikutuksilta. Painopojissa elettiin vuosi sitten hankalia aikoja. Kun menekki laski, jouduttiin tekemään kuusi viikkoa nelipäiväistä työviikkoa.

– Odotimme ennen koronaa kasvua, mutta liikevaihto tipahtikin 10 prosenttia, tekninen johtaja Tapio Hynninen kertoo.

– Joulukuussa tilanne alkoi piristyä. Nyt tämä vuosi on ollut kiireistä, toimitusjohtaja Hermanni Hynninen sanoo.

Tällä hetkellä menekkiä isompi ongelma onkin materiaalin saamisen vaikeudet.

– Jos nyt tilaa materiaalia, sen saa vasta tammikuussa. Myös raaka-aineiden hinnannousu tekee omat tepposensa. Se alkoi näkyä tänä keväänä ja kesällä, tekninen johtaja Tapio Hynninen harmittelee.

Koronan vaikutuksia oli myös se, että tärkeä koneinvestointi venyi 1,5 vuodella. Kone tuli joulukuussa Suomeen ja saatiin käyntikuntoon heinäkuussa.

Painopoikien tapaisten yritysten pahimmat kilpailijat ovat maan rajojen ulkopuolella Itä-Euroopassa ja Kiinassa. Sieltä pystytään myymään halvalla.

– Meille suomalaisille yrityksille kilpailuvalteiksi jäävät laatu ja toimitusvarmuus, Tapio Hynninen toteaa.

Heli Mustonen