Akaan kuvataiteilijoiden näyttelyaikeet kariutuivat, kun tilavaraus Laaksolasta peruttiin – ”Olisimme toivoneet, että myös muiden näyttelyn pitäjien tarpeet otetaan huomioon”

Kulttuuritalo Laaksola Toijalassa toimii yhdistysten tapaamispaikkana ja näyttelytilana. Kuva: Tarja Antola

Akaan kuvataiteilijat ry:ssä ollaan pettyneitä tapaan, jolla kaupunki perui yhdistyksen tilavarauksen Kulttuuritalo Laaksolasta. Kuvataiteilijoiden puheenjohtajan Kristiina Maijalan mukaan asiasta ei etukäteen keskusteltu yhdistyksen kanssa.

40-vuotiasjuhlavuottaan viettävä Akaan kuvataiteilijat suunnitteli pitävänsä marraskuussa Akaassa näyttelyn, jota varten se varasi toukokuussa näyttelytilan Kulttuuritalo Laaksolasta Toijalasta. Elokuun lopussa Maijala sai kaupungilta tiedon, että yksi näyttelyhuoneista on vuokrattu pitkäaikaisella vuokrasopimuksella sotiemme veteraanien perinnetoimintaan. Maijala kertoo kysyneensä heti korvaavaa tilaa.

– Kun kolmisen viikkoa sitten lähdin tarkistamaan, missä mennään, ymmärsin, että sitä ei ole etsitty ilmeisesti ollenkaan. Miten tällaisia päätöksiä voidaan tehdä tuosta vaan keskustelematta, sopimatta ja ilman, että on mietitty korvaavaa tilaa, Maijala sanoo.

Maijala arvelee, että keskeisen näyttelytilan pitkäaikaista vuokraamista ei ole harkittu loppuun asti.

– Haluamme kaikkea hyvää sotaveteraanien perinneosastolle. He tarvitsevat hyvät tilat. Olisimme toivoneet, että myös muiden näyttelyn pitäjien tarpeet otetaan huomioon. Jos meillä olisi ollut kulttuurikoordinaattori, hän olisi varmaan huomannut asian.

Akaan kuvataiteilijat piti kesällä 40-vuotisjuhlanäyttelynsä Myllysaaren museossa Valkeakoskella. Puheenjohtaja Kristiina Maijala esitteli akvarellityötään ”Lehtiä III”. Kuva: Pekka Mustonen

Teokset vaativat tilaa ympärilleen

Maijalan mukaan Laaksolan vapaana olevat huoneet eivät ole riittävät näyttelylle.

– Niihin ei mahtuisi kuin muutamia töitä, koska työt vaativat tilaa ympärilleen. Keramiikkatöitä ei voisi laittaa esille ollenkaan. Ne vaativat suojatun tilan, johon mennään hallitusti. Olisi tosi harmi, jos hienot työt menisivät rikki.

Maijalan mukaan näyttely voisi olla muuallakin, jos vaatimukset täyttäviä tiloja olisi Akaassa tarjolla.

–  Paikassa pitää olla näyttelylle suotuisat olosuhteet eli mahdollisuus ripustaa ja nähdä työt eli valoa ja paikka, johon ihmiset pääsevät katsomaan töitä. Pieni huone ei tule kysymykseen, koska näyttelyn idea on, että teokset keskustelevat keskenään ja on tilaa katsoa niitä.

Maijala kertoo, että kuvataiteilijoille tarjottiin toisen kerroksen tiloja entisen maistraatin talosta Toijalan aseman naapurista.

– Se ei ollut kovin sovelias, ja tilaa pitäisi raivata. Kun kyseessä on kaupungin vuokratila, kannattaako iskuporakoneella lähteä tekemään reikiä seinään ja ripustamaan kiskoja tauluja varten? Maijala sanoo.

Myöskään kirjastojen näyttelytilat eivät ole riittävät usean taiteilijan yhteisnäyttelylle.

– Kirjastohan olisi aivan mahtava paikka, jos tilaa vain olisi tarpeeksi. Kirjastojen saavutettavuus on hyvä, eikä meidän tarvitsisi itse valvoa näyttelyä kuten Laaksolassa, Maijala toteaa.

Eva von Wehrt osallistui Valkeakoskella pidettyyn juhlanäyttelyyn kolmella keramiikkateoksella. Kuvassa ”Sunnuntaikävelyllä”. Kuva: Pekka Mustonen

Töitä esillä Urjalan kirjastossa

Kun uutta hyvinvointikeskusta suunniteltiin, kuvataiteilijat ehdottivat sen seinille taidenäyttelyitä. Maijala on pettynyt, että kuvataiteilijoiden asiantuntemusta ei ole kuultu ehdotuksen toteutuksessa.

– Ripustuskiskot on laitettu toiseen kerrokseen paikkaan, jossa ovat pelkät himmeät käytävävalot. Jos haluaa nähdä taulujen vivahteita, niitä ei huomaa. Myös paikka on piilossa. Olisi ollut mukava, jos meidän kanssamme olisi keskusteltu kiskojen paikasta ja valoista.

Maijalan mukaan Akaan kuvataiteilijat ei näillä näkymin järjestä Akaassa juhlavuoden näyttelyä. Yhdistys pitää suunnitellusti marraskuussa pienen näyttelyn Urjalan kirjastossa.

Seija Kinnarin öljytyö ”Coronapeli” Myllysaaren näyttelytilassa. Kuva: Pekka Mustonen

Näyttelytila vuokrattu kahdeksi vuodeksi

Akaan kaupungin tilakoordinaattori Hanna Lautakoski kertoo, että yksi Laaksolan huoneista, 28 neliön näyttelytila, on vuokrattu kahdeksi vuodeksi syyskuusta alkaen sotiemme veteraanien perinnetoimintaan. Kaupunki ei peri tilasta vuokraa.

– He ovat toivoneet tilaa Laaksolasta ja haluaisivat pitää siellä näyttelyn, Lautakoski toteaa.

Vuokrasopimuksen on kaupungin puolesta allekirjoittanut tekninen johtaja Jaana Koota.

Lautakosken mukaan kuvataiteilijoiden kanssa on käyty keskusteluja näyttelytiloista.

– Olemme soitelleet sekä viestitelleet ja yhdessä kuvataiteilijoiden kanssa etsineet tiloja. Koska maistraatin yläkerta osoittautui heille sopimattomaksi, ehdotin Laaksolaa, ja keskusteltiin myös yhteistyöstä muiden Laaksolassa toimivien tahojen kanssa.

Lautakosken mukaan Laaksolasta on tarjottu kuvataiteilijoille kolmea vielä vapaana olevaa tilaa.

– Niistäkin löytyvät ripustuskiskot ja kohdevalot. Lattiapinta-ala on vuokrattua näyttelytilaa suurempi ja seinäpinta-alassa on eroa jokunen kymmenen senttiä, Lautakoski sanoo.

Näyttely avautuu itsenäisyyspäiväksi

Kulttuuritalo Laaksolaan on tulossa sotiemme veteraaneista, lotista, lottatytöistä ja sotilaspojista kertova näyttely. Kaupungin tekninen toimi on tehnyt 28 neliön näyttelytilasta kahden vuoden vuokrasopimuksen Virpi Rantalan kanssa. Rantala on Toijalan Seudun Reserviläisten puheenjohtaja.

Rantala kertoo toimivansa asiamiehenä kuuden sota-ajan järjestön ja kaupungin välillä. Näyttelyä organisoi Akaan sotilaspojat, ja Toijalan Seudun Reserviläiset on talkooapuna käytännön järjestelyissä.

– Nyt on viimeinen hetki kunnioittaa sodan ajan saavutuksia antamalla sotilaspojille, sotaveteraaneille, rintamaveteraaneille, sotainvalideille, lotille ja lottatytöille käyttöön tila, johon he voivat tuoda esineitään näytille. Tämä on ollut pitkäaikainen haave ja toive, jolla pystytään pitämään yllä arvokasta perinnetyötä, Rantala kertoo.

Rantalan mukaan Laaksola valikoitui paikaksi kaupungin edustajien kanssa käytyjen keskustelujen tuloksena sekä paikan keskeisyyden ja valoisuuden vuoksi.

Rantala kertoo, että kahden näyttelyvuoden aikana esineistö vaihtuu teemoittain. Esillä on muun muassa sotilas- ja lottapukuja, rintamalla tehtyjä kädentöitä, tauluja ja valokuvia. Näyttelyn on tarkoitus valmistua itsenäisyyspäivään mennessä.