FläktGroup Finlandin Akaan tehtaalla koronarajoitukset väistyvät ja liikevaihto nousee – ”Heti siitä tulee paljon parempi fiilis, kun ihmiset palailevat tänne”

Valmistuspäällikkö Jaakko Kemppainen iloitsee siitä, että FläktGroup Finland Oy:n Akaan toimipaikassa saadaan taas tehdä yhdessä töitä. – Hienosti henkilöstö on selviytynyt ja olen todella ylpeä meidän työntekijöistä. Hienosti tätä laivaa on vedetty näinäkin aikoina eteenpäin. Kuva: Jarno Keskinen.

Keväällä 2021 tietohallinnon puolelta valmistuspäällikön äitiyslomasijaiseksi siirtynyt Jaakko Kemppainen on päässyt aitiopaikalta näkemään, miten monen akaalaisen yhä Lapinleimuna tuntema FläktGroup Finland Oy:n Akaan toimipaikka on alkanut hiljalleen nousta koronan aiheuttamasta kuopasta. Akaan yksikössä tehdään tuotantoa, tuotekehitystä sekä myyntiä, joten yksikössä koettiin koronan vaikutukset kaikkiin näihin liiketoiminnan osa-alueisiin.

– Liikevaihto laski viime vuonna edellisvuodesta noin seitsemän prosenttia. Nyt ollaan taas ihan vanhassa tahdissa liikevaihdon kanssa, Kemppainen kertoo.

Vaikka liikevaihdon osalta on vasta palattu vanhalle tasolle, voidaan kuitenkin puhua melko jyrkästäkin noususuhdanteesta.

– Viime vuonna totuttiin siihen, että tuotteitta meni vähän. Ei ollut näkymää tulevaisuuteen. Nyt tänä keväänä tilauskannan kasvu on yllättänyt meidät, Kemppainen sanoo.

Kysyntä johti rekrytointitarpeeseen

Koronan aikaiset taloudelliset menetykset on saatu hyvin kuluneen vuoden 2021 myötä pitkälti kuitattua. Tästä kertoo muun muassa se, että viime vuoden loppupuolen kaltaisia, kuuden päivän lomautuksia ei lopulta ole jouduttu tänä vuonna miettimään.

– Yksi ajuri meidän kysynnän kasvulle on se, että rakentaminen on lähtenyt uudestaan liikkeelle. Toinen syy on se, että maailmanmarkkinoilla hinnat ovat nousussa. Meilläkin se on näkynyt raaka-aineiden hintojen nousuina. Meidän asiakkaat valmistautuvat hintojen nousuun tilaamalla ennemmin kuin myöhemmin, Kemppainen kertoo.

Yllättävä kysyntä johti nopeasti rekrytointitarpeeseen. Siihen FläktGroup Finland Oy:n Akaan toimipaikassa on vastattu jo kahdella rekrytointikierroksella. Ensimmäinen oli viime keväänä ja toinen tänä syksynä.

– Olemme myös lisänneet vuokratyövoiman määrää keväällä kohti kesää, koska yhä oli epävarmuutta, että kauanko kysyntähuuma kestää, Kemppainen lisää.

Useampi vuokratyöntekijä siirtyi syksyn rekrytointikierroksella vuokratyöntekijästä talon omille kirjoille. Rekrytointikierrokset tähtäsivät valmistuksen puolen työpaikkojen täyttämiseen. Koronan aikaan on osunut myös muita henkilövaihdoksia toimihenkilöpuolella esimerkiksi myynnin teknisessä tuessa.

– Kaikki paikat, mitä on tullut avoimeksi, on myös saatu täytettyä, Kemppainen toteaa.

Yhä akaalaisten työpaikka

Lapinleimun sulautuminen osaksi FläktGroup Finland Oy:tä ei ole poistanut tehtaan merkitystä paikallisen elinvoiman tuottajana. Tehdas on äärimmäisen paikallinen työllistäjä. Muutama työntekijä ajelee paikalle  Tampereelta saakka, mutta suurin osa FläktGroup Finland Oy:n Akaan toimipaikan työntekijöistä on Akaasta ja nimenomaan Akaan Toijalasta.

Tiettyä koulutuspohjaa tehtaalle töihin pääsemiseksi ei vaadita. Pohjakoulutusvaatimuksista rekrytoinnin yhteydessä on huonoja kokemuksia.

– Kevään rekrytointien yhteydessä sitä kokeiltiin. Vaadittiin ammattiopistotasoista koulutusta tuotantotekniikasta tai vastaavaa, prosessiteollisuuden koulutus laskettiin myös sopivaksi koulutustaustaksi. Silloin ei saatu kovin montaa hakemusta, Kemppainen muistaa.

Syksyn rekrytointikierroksella edellytettiin joko koulutusta tai sopivaa työkokemusta ja hakemuksia tuli reilusti enemmän. Uudet työntekijät pitää käytännössä joka tapauksessa kouluttaa työhön, vaikka Kemppainen uskookin koulutuksen antavan työhön näkemystä ja valmiudet.

– Monet meidän laitteista on meitä varten valmistettu. Samanlaisia juttuja tuskin kukaan on harjoitellut koulussa. Käytännössä opetamme uusille, miten meillä työskennellään ja miten meidän laitteilla pelataan, Kemppainen kuvaa.

Tehdasalueella satakunta työntekijää

Kemppainen arvioi FläktGroup Finland Oy:n Akaan toimipaikassa olevan noin 80–100 työntekijää. Koronalla on ollut tähänkin arvioon oma vaikutuksensa.

– Koronan myötä toimipisteen määritelmä on hämärtynyt. Yhä vähemmän tarvitsee olla täällä tehtaalla. Tuotannossa meitä on noin 60–70 henkilöä, Kemppainen kertoo.

Liikevaihto ei kerro kaikkea

Vaikka liikevaihtoon syntynyt kuoppa on saatu peitettyä, ei taloudellinen menestys kerro kaikkea siitä, miten kovaa korona ehti tehtaan väkeä koetella, Kemppainen muistuttaa.

– Liikevaihto ei kerro henkilöstön tilasta. Kyllähän tämä on ollut haastavaa aikaa. On jouduttu ottamaan tiukat säännökset käyttöön esimerkiksi sen suhteen, että henkilöt, jotka pystyvät olemaan etätyössä, olisivat sitten kokonaan etätyössä.

Henkilöillä, joiden on oltava paikalla, on ollut noudatettavinaan tarkat rajoitukset. Tämä on näkynyt esimerkiksi tauoilla ja ruokailussa.

– Kun on vältetty kontaktia, onhan se tehnyt työnteosta yksinäisempää. Se on ollut harmillinen asia. Toivotaan, että saadaan ihmisiä olemaan taas enemmän yhdessä. Tänäänkin oli tosi hienoa, kun oli pitkästä aikaa ruokala kutakuinkin täynnä. Heti siitä tulee paljon parempi fiilis, kun ihmiset palailevat tänne, Kemppainen päättää.