Ali al-Zuhairin katse on intensiivinen. Mies tutkii kulmiensa alta keltaiseksi maalaamaansa pohjakangasta, tarttuu akryyliväripurkkeihin, nappaa käteensä myös muutaman siveltimen ja alkaa silmät kipunoiden levittää väriä kankaalle. Jälkeä syntyy rivakasti. Taiteilija toteuttaa kankaalle sisäistä maailmaansa, kultaista leikkausta.
Hänen yrityksensä nimikin Zectio Aurea viittaa kultaiseen leikkaukseen (lat. sectio aurea), jonka harmonista suhdelukua noudattavat muodot koetaan esteettisesti miellyttävinä.
− Kultaista leikkausta kutsutaan jumalalliseksi suhteeksi, koska uskotaan, että sen avulla voidaan luoda harmoniaa ja täydellistä kauneutta. Sillä on tärkeä rooli paitsi kuvataiteessa myös matematiikassa, estetiikassa, arkkitehtuurissa, taiteessa, luonnossa ja musiikissa, al-Zuhairi luettelee.
Taulunsa taiteilija maalaa työtilassaan Hakkarin yrittäjätalossa Lempäälässä tai sitten paikan päällä toimeksiantajan antamassa osoitteessa, vaikkapa suoraan ravintolan seinälle. Mies on yhdistänyt kaksi ammattiaan: Zectio Aurean konseptina on yhdistää toisiinsa taidemaalaus ja kalusteet sekä taide ja sisustus.
− Lempääläläispoikien omistama Zafran Tampereella on esimerkki, jossa koko interiöörin värimaailma on johdettu yhdestä taulusta seinällä. Tampereen Kalevassa sijaitsevan ravintolan yksi sisäseinä oli vielä tyhjä, ja ajattelin, mitä laitan siihen. No, maalasin Lähi-idän ravintolaan sitten Urho Kaleva Kekkosen kuvan, kun Kalevassa kerran oltiin. Siitä tuli hyvä, al-Zuhairi myhäilee.
20 vuotta rakennusalalla toimineen al-Zuhairin yritys tarjoaa myös ihan remonttipalveluja.
− Zectio Aurea on toteutunut unelmani. Pyrin siihen, että voisin jonain päivänä alkaa elättää itseni pelkästään taiteilijana, hän haaveilee ja välittää samalla julkisesti kiitoksensa taiteiden suosijaksi kutsumalleen lempääläläiselle Antero Kekille, joka on tukenut häntä niin taiteilijan uralla kuin auttanut häntä rakennusyrittäjänäkin.
− Muutenkin olen kiitollinen lukuisille suomalaisille, jotka ovat elämäni varrella kannustaneet ja arvostaneet minua, hän kiittelee.
Pikkuhiljaa nimeä saaneen taiteilijan töitä on muun muassa nyrkkeilijä Edis Tatlin kotona. Jalkapalloilija Roman Eremenko on ostanut niitä kolme.
Tampereella Ratinan kauppakeskuksen pohjakerroksessa on esillä kokoelma Ali al-Zuhairin abstraktia taidetta ja pop-art-tauluja. On ollut jo pitkään. Alun perin kuukauden kestoiseksi aiottu näyttely alkoi viime helmikuussa. Näyttelyn saaman palautteen vuoksi noin 20 teoksen näyttely jatkuu toistaiseksi edelleen.
Loppusyksystä hänen taidettaan voi ihailla Lempäälässä, uuden kirjaston näyttelytilassa 1.−26. marraskuuta.
Ali al-Zuhairi, 43, on Lempäälästä ja aivan alkuaan Irakista kotoisin oleva taiteilija, yrittäjä ja innokas perhokalastuksen harrastaja. Yksi hänen ensimmäisiä näyttelyitään oli perhotaulunäyttely kalastustarvikealan liikkeessä Lempäälän Ideaparkissa.
− Olen Irakissa syntynyt ja suomalaiseksi täällä kasvanut. Suomesta olen löytänyt onnellisuuden ja se näkyy taiteestani, sanoo al-Zuhairi taustallaan seinälle ripustettu mustavalkoinen taulu Tampereen teatterin näyttelijä Elina Rintalasta 1920-luvulle tyyliteltynä ja nuoruudenkuva Lempäälän historiallisesta kirkkoherra Erik Edneristä, Tampereen kaupungin alulle panijasta.
Ali al-Zuhairi saapui pienenä poikana Suomeen ja Lempäälään, kun hänen isänsä, tänä kesänä koronaan menehtynyt, Sami al-Zuhairi sai perheineen turvapaikan.
Taiteellisen lahjakkuutensa taidemaalari kokee saaneensa ainakin osaksi verenperintönään. Serkuissa ja muissa sukulaisissa on paljon taiteellisia henkilöitä. Perheen lapset sopeutuivat hyvin uuteen ympäristöön, ja kavereiden kanssa leikittiin paljon ulkona. Perjantai oli poikkeus.
− Perjantaita oikein odotettiin. Silloin me lapset saimme uudet kasat paperia piirtämistä varten. Isäni oli huomannut, että olimme kaikki sisarukset kovin innokkaita piirtämään. Sitä tuettiin, 6-vuotiaasta piirtämistä ja 8−9-vuotiaasta akryyliväreillä maalaamista harrastanut al Zuhairi hymyilee ja muistelee lämmöllä kotoa varhain saamansa tukea tulevalle taiteilijan uralle.
Nyt Ali al-Zuhairilla itsellään on kolme lasta, joita hän vuorostaan tukee elämässä eteenpäin. Vanhinta, 22-vuotiasta hän auttoi viimeksi tilanhahmottamisennakkotehtävissä tämän pyrkiessä arkkitehtiopintoihin Aalto-yliopistoon.
Ali al-Zuhairi on itseoppinut taiteilija, joka tunnistaa tuotannostaan vanhan taidehistorian, erityisesti Irakin 8 000 vuotta vanhan kulttuurin merkityksen.
− Pyrin maalaamaan jokaiseen tauluun asioita, jotka herättävät ajatuksia. Värimaailmassani tärkeitä värejä ovat Lähi-idän taiteelle tyypilliset turkoosi ja henna.
Henkilökohtaisena mentorina ja oppi-isänä hänellä on jo vajaan 20 vuoden ajan ollut Ruotsissa Malmössä asuva, vuonna 1950 syntynyt irakilainen Kadhum al-Dakhil. Lähi-idässä tunnettu Al-Dakhil on opiskellut taiteita Italiassa Rooman taideakatemiassa ja asunut 18 vuotta taiteen mekassa Firenzessä.
− Häneltä olen saanut paljon tärkeää oppia erityisesti värien sekoituksesta ja akryliimaalaustekniikoista.
Erikoisin työ, jonka Ali al-Zuhairi on tähän mennessä tilaustyönä saanut tehdä, on iso, 7×1,5 metrin pituinen triptyykki. Muinaista sumerilaista Gilgamesh-tarustoa esittävä teos on asunnon seinällä Tampereella Näsilinnankadulla.
− Hiljattain iäkäs pariskunta osti minulta taulun. Ja pian heiltä tuli sähköpostia kuvineen. Hyvin sopi taulu turkulaisen kodin sisustukseen.