Tarpiakodin vanhukset herkuttelivat leffassa sipseillä ja poppareilla, luontopolun päässä odottivat nuotiomakkarat – Testaa tietosi luontovisassa

Urho Aksentjeff kiersi Tarpiakodin takapihalle tehtyä luontopolkua ja pohti luontovisan kysymyksiä yhdessä Sinikka Leikkaisen kanssa. Kuva: Tarja Antola

Vanhustenviikkoa on vietetty kuluvalla viikolla teemalla Luonto antaa voimaa. Tarpiakodissa Kylmäkoskella teemaa toteutettiin torstaina hoivakodin takapihalle tehdyllä luontopolulla, jota kiertäessään asukkaat pohtivat avustajiensa kanssa vastauksia luontoaiheisiin kysymyksiin. Ulkoiluapuna olivat Akaan SPR:n vapaaehtoiset. Lenkin päätteeksi tarjolla oli nuotiomakkaraa.

– Luonto on nautinto, sanoo Sinikka Leikkaisen kanssa polun kiertänyt Urho Aksentjeff.

Aksentjeff kertoo seuraavansa luontoa myös huoneensa ikkunasta.

Taina Raitanen tutustui luontopolkuun yhdessä puolisonsa Matti Raitasen kanssa. Ensimmäisellä rastilla tehtävänä oli tunnistaa kuvan lintu. Kuva: Tarja Antola

Sienet olivat vaarille madonlakkeja

Tarmo Setälä piti luontovisan kysymyksiä kiinnostavina. Avustajana toimineen Raija RepoNymanin mukaan Setälä luetteli kymmenen puulajia kuin tykin suusta.

– Mutta niiden oikeudesta en tiedä, Setälä tuumi.

Luonto on aina ollut lähellä Setälää, joka on tehnyt työkseen pelto- ja metsätöitä. Hän kertoo käyneensä nuorena myös vähän marjassa, mutta sienistä hän ei ole innostanut.

– Sienestys ei ole paljoa kiinnostanut hämäläisiä miehiä. Lapsuudenkodissa ei sieniä syöty. Vaari vallankin oli sitä mieltä, että hän ei syö madonlakkia. Madonlakkeja ne vaan olivat, Setälä kertoo.

Tarmo Setälä piti luontovisan kysymyksiä kiinnostavina. Ulkoiluseurana oli Raija Repo-Nyman. Kuva: Tarja Antola

Herkut kuuluvat elokuvaelämykseen

Vanhustenviikon ohjelmaan on Tarpiakodissa kuulunut myös muun muassa pullan leivontaa, alpakkavierailu sekä elokuvapäivä. Pitsapäivää vietettiin perjantaina.

Lähihoitaja Sari Peltomäki kertoo, että elokuvahetki herkkujen kera oli asukkaille elämys. Katsottavana oli luontodokumentti Suomen linnuista.

– Kaikki keskittyivät katsomaan elokuvaa. Huone pimennettiin, asukkaat istuivat teatterimaisesti rivissä, ja tarjolla oli popcornia, sipsiä, karkkia ja limsaa. Eväiden lisäksi asukkaille oli elämys, että he olivat ikään kuin elokuvateatterissa.

Taru Prokoijev kirjasi ylös Leila Jokisen ja Toivo Mäkisen luettelemat puulaji. Kuva: Tarja Antola

 

Tarpiakodin luontovisa

Oikeat vastaukset ovat artikkelin lopussa.

1. Tämä on Suomessa yleinen lintu. Onko tämä a) punasirkku, b) peippo, c) varpunen?

 

2. Minkä seuraavista sienistä neiti Marple suurella todennäköisyydellä arvaisi murhan välineeksi? a) kantarelli, b) valkokärpässieni, c) korvasieni, d) silsa

3. Mikä seuraavista ei ole käpy?

4. Mitä näistä luonnon antimista voi syödä?

5. Kuinka monta voikukan alalajia Suomessa kasvaa? a) 100, b) 260, c) 500?

6. Mitkä seuraavista ovat kasveille välttämättömiä? a) hiilidioksidi, b) vesi, c) pörriäiset, d) happi?

7. Luettele 10 Suomessa kasvavaa puulajia.

Vastaukset

  1. b) Kuvassa on peippo
  2. b) Valkokärpässieni
  3. a) Terho
  4. a), b), c) Kuusenkerkät, voikukan lehdet ja nokkosen lehdot ovat kaikki terveellisiä.
  5. Suomessa kasvaa noin 500 voikukan alalajia.
  6. a), b), c), d) Kasvit tarvitsevat näitä kaikkia.
  7. Suomessa kasvavat mänty, koivu, kuusi, leppä, haapa, paju, tammi, vaahtera, lehmus, kataja, jalava, pihlaja, tuomi, raita, saarni, salava.