Moni suomalainen tietää, millaista on, kun masentunut perheenjäsen tai ystävä juo. Moni tietää myös, kuinka vaikeaa hoitoon hakeutuminen tai avun saaminen silloin on.
”Ilmaisin huoltani läheiseni tilanteesta, ja kerroin kokemuksistani, joita minulla on hänen pitkäaikaisista mielenterveyden ongelmistaan, mutta tilanteissa keskityttiin pelkästään päihteiden käyttämiseen. Päihteet eivät kuitenkaan ole olleet ongelmien syy, vaan seuraus pahasta olosta…”
Katkelma on Mielenterveysomaiset Pirkanmaan keväällä toteuttamaan kyselyyn saadusta avovastauksesta. Vastaajan läheisellä oli ongelmia sekä mielen että päihteiden kanssa, eli hänellä on niin sanottu kaksoisdiag-noosi.
Päihdehäiriöt kuuluvat ICD-tautiluokituksessa mielenterveyshäiriöiden ryhmään. Monesti on mahdotonta sanoa, onko päihteiden käyttö mielenterveyshäiriöiden syy vai seuraus. Ongelmia pitäisikin hoitaa rinnakkain.
Mielenterveys- ja päihdepalveluita on yhdistetty viime vuosina samojen kattojen alle. Silti terveydenhuollossa ajatellaan yhä usein, että päihderiippuvuus pitää hoitaa pois ennen kuin mielenterveysongelmiin tarjotaan apua.
Tutkimusten mukaan mielenterveyspotilaiden omaisista miltei puolet sairastuvat itsekin masennukseen. Omaiset, joiden läheisillä on ongelmia sekä mielenterveyden että päihteiden käytön kanssa, ovat erityisen suuressa vaarassa sairastua. Koronapandemian alkamisen jälkeen omaisten jaksaminen on mennyt vielä heikompaan suuntaan.
Omaisen kontolle jää monesti läheisen pärjäämisestä huolehtiminen ja hoidon hakeminen. Päihdeongelmainen voi käyttää läheisiään taloudellisesti hyväksi, käyttäytyä väkivaltaisesti ja arvaamattomasti.
Keväällä toteuttamamme kysely paljastaa, että läheisille tarjotaan liian harvoin apua Pirkanmaan päihde- ja mielenterveyspalveluissa.
FinFami Pirkanmaa tarjoaa myös akaalaisille maksutonta omais- ja vertaisneuvontaa kasvokkain, puhelimitse ja etäyhteyden kautta. Omaisneuvonta palvelee numerossa: 040 722 4292. Itua-hankkeen isille tarkoitettu isä-ryhmä kokoontuu Majakassa torstaisin 7.10., 4.11. ja 16.12. kello 17–19 (Meijerintie 1). Ryhmä on luottamuksellinen ja siihen ei ole ennakkoilmoittautumista.
Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan päivää vietetään 9. lokakuuta.
Emma Auvinen
Viestintäkoordinaattori
Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry