Joukkoliikenne kulkee Hyken kautta – ”Akaa pitäisi saada osaksi Nyssen lippujärjestelmää”

Akaan kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Sakari Kestinen kertoo Hyvinvointikeskuksen pysäkin sijainnin herättäneen paljon kysymyksiä. – Tällä hetkellä, kun Torkontie on remontissa, kaupungin omat bussit eli Mikkola ja Koivisto käyvät kääntymässä Nesteen kylmäaseman pihassa. Torkontien ja Satamatien liikenneympyrän välisiltä pysäkeiltä voi myös nousta kyytiin ja jäädä pois. Kun tie on valmis, yritetään saada pysäkki Torkontien varteen, Kestinen sanoo. Kuva: Jarno Keskinen.

Akaan kaupungin järjestämän joukkoliikenteen jokainen reitti kulkee uuden hyvinvointikeskuksen kautta. Tämä on jatkoa vanhalle totutulle mallille, Akaan kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Sakari Kestinen kertoo.

– Linjat on suunniteltu niin, että ne palvelevat hyvinvointikeskukseen suuntautuvaa liikennettä. Viialassa joukkoliikenne on ennen kulkenut Viialan terveysaseman, Toijalassa Toijalan terveysaseman kautta. Nyt kun näitä ei enää ole, joukkoliikenne kulkee nyt koko Akaan yhteisen hyvinvointikeskuksen kautta, Kestinen perustelee.

– Kaikista kolmesta taajamasta pääsee asioimaan hyvinvointikeskuksella. Aamulla ja aamupäivällä pääsee hyvinvointikeskuksen suuntaan ja iltapäivällä taas poispäin. Viimeinen linja lähtee Kylmäkoskelle kello 16 jälkeen, Kestinen jatkaa.

Koululaiset aikataulutuksen lähtökohta

Vaikka Hyken kautta kulkeminen on Akaan joukkoliikennelinjoille ominaista, kaiken aikataulusuunnittelun lähtökohta ovat kuitenkin koululaisten tarpeet.

– Enimmäkseen linjat on suunniteltu sen kannalta, että koululaiset pääsee kouluun. Väliaikana sitten pienemmät autot toimivat asiointilinjoina 1 ja 2. Ykkönen kulkee lähinnä Viiala-Toijala-akselilla, kakkonen lähinnä Kylmäkoski-Toijala-akselilla, Kestinen kertoo.

Pieniä muutoksia aikatauluihin

Akaan joukkoliikenteen aikatauluihin on tehty pieniä viilauksia. Muutoksia on tullut, kun liikennöitsijöiden kanssa yhteistyössä on huomattu jotakin parantamisen varaa aikatauluissa.

– Ihan minuuttimuutoksia, on huomattu että jossain pysäkillä on esimerkiksi liikaa odotteluaikaa. On voitu laittaa linja kulkemaan esimerkiksi 10 minuuttia aiempaa aiemmin, Kestinen kuvaa.

– Lisäksi on korjattu joitain virheitä, uusia linjoja ei siis ole tullut. Kannattaa tarkistaa ajantasainen aikataulu tästä liitteestä tai vaikka kaupungin verkkosivuilta.

Yksi korjattu asia on aamulinjan aikaistaminen niin, että bussilla ehtii nyt aamujunaan sekä Tampereen että Helsingin suuntaan.

– Aiemmin Kylmäkosken ja Viialan kautta tulevalla isolla bussilla ei ehtinyt aamujunaan. Nyt aikaistettiin 10 minuuttia, Kestinen kuvaa.

Kaksi joukkoliikenteen tuottajaa

Akaan kaupungille joukkoliikennepalveluita tuottaa tällä hetkellä kaksi liikennöitsijää, Mikkola ja Koivisto.

– He voittivat kilpailutuksen pari vuotta sitten. Optiovuosia on käytössä vielä kaksi vuotta, sitten on mahdollisesti uudet kuviot. Talven aikana mietitään, miltä mahdollinen liikenne näyttää lähitulevaisuudessa, Kestinen näkee.

Nyssen lippujärjestelmä ehkä käyttöön

Akaan kaupunki käy neuvotteluita Nyssen lippujärjestelmän käyttöönottamisesta Akaan joukkoliikenteessä.

– En usko, että sinisiä busseja tulee nykyistä enempää, mutta oleellinen juttu on se, että Akaa pitäisi saada osaksi Nyssen lippujärjestelmää. Jos Nyssen lipputuotteet saadaan käyttöön, pystyy asiakas matkustamaan yhdellä lipulla esimerkiksi Kylmäkoskelta Hervantaan. Nyt siihen tarvitaan kolme eri lipputuotetta, joskus jopa neljä, Kestinen kertoo.

– Pyritään siihen, että jatkossa yksi lippu riittäisi. Se olisi joustava ja edullinen malli akaalaisille.

Muutoksia joukkoliikenteen aikatauluihin saa rohkeasti ehdottaa suoraan Kestiselle. Yhteystiedot löytyvät Akaan kaupungin verkkosivuilta. – Jokainen idea katsotaan, onko se toteutettavissa. Jos jotakin muutosta toivotaan paljon, sen painoarvo nousee, Kestinen kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?