Miksi valtaosa Akaan valtuutetuista ei halua avata vaalirahoitustaan äänestäjille?

Kuva: Oona Eskeli.

Kuntavaaleissa valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi valittu on ilmoitusvelvollinen vaalirahoituksestaan. Ilmoituksia pyytää Valtiontalouden tarkastusvirasto ja ohjeiden mukaan kirjallisten vaalirahoitusilmoitusten tuli olla perillä tarkastusvirastossa 16.8.2021 kello 15.00 mennessä.

Yksinkertaisimmillaan velvollisuudesta selviää laittamalla rastin ruutuun ”Vakuutan, että vaalikampanjani rahoitus kuntavaaleissa on jäänyt alle 800 euron”. Valtaosa Akaan valtuutetuiksi tai varavaltuutetuiksi valituista valitsi tämän vaihtoehdon omassa vaalirahoitusilmoituksessaan.

Miksi valituksi tulleen pitää tehdä ilmoitus vaalirahoituksestaan? Jos tarkoitus on tehdä vaalirahoituksesta läpinäkyvää, tulisi tuo edellisessä kappaleessa esitelty porsaanreikä tukkia. Suurissa kaupungeissa vaalirahoitus tulee melko läpinäkyväksi jo nykysysteemilläkin, mutta valtaosa Suomesta ei ole suuria kaupunkeja. Valtaosa Suomesta on sellaisia paikkoja kuin Akaa.

Akaassa varavaltuutetuksi pääsi edullisimmillaan muutamalla kympillä. Siitä on matkaa 800 euroon. Jos säännösten tarkoitus on todella tuoda systeemiin läpinäkyvyyttä, pitäisi säännöksiä tiukentaa tai valituksi tulleiden tulisi vapaaehtoisesti avata rahoitustaan enemmän.

Akaan Seutu soitti läpi kaikki viisi Akaan valtuutetuiksi tai varavaltuutetuiksi vaaleissa valittua, jotka eivät olleet tehneet vaalirahoituksestaan ilmoitusta 17.9. mennessä. Kaikilta kysyttiin, onko vaalirahoituksen avaamisessa heidän mielestään kyse äänestäjille tärkeästä tiedosta. Kaikki vastasivat myöntävästi.

Jos muut Akaan valtuutetuiksi tai varavaltuutetuiksi valitut jakavat tämän näkemyksen, miksi he eivät sitten avaa vaalirahoitustaan tarkemmin vaan tyytyvät lykkäämään rastin ruutuun ”Vakuutan, että vaalikampanjani rahoitus kuntavaaleissa on jäänyt alle 800 euron”? Onko kyse siitä, että tieto muuttuu äänestäjille tärkeäksi vasta siinä vaiheessa, kun mennään yli tuon VTV:n määrittelemän maagisen 800 euron?

Vaikeasta tehtävästä ei ole kyse. Jos valituksi tullut on itse maksanut vaalirahoituksensa, omien tilitapahtumien perkaamisen pitäisi riittää. Jos osan kuluista on maksanut puolueyhdistys tai muu vastaava vaikkapa valokuvauksen tai yhteismainosten muodossa, pitäisi olla helposti tuotettavissa laskelma siitä, millaiset kulut kustakin mukana olleesta on maksajalle koitunut.

Vaalirahoitustaan ilmoituksissaan avanneet ovat pääsääntöisesti ilmoittaneet maksaneensa kulunsa itse. Valtaosa heistäkin, jotka eivät ole rahoitustaan avanneet, on todennäköisesti joutunut maksamaan kampanjansa itse. Eikö tämä ole valituksi tulleiden mielestä hyvä asia äänestäjille kerrottavaksi? Kun äänestäjä näkee nyt vaalirahoitusilmoituksessa pelkän vakuutuksen siitä, että kulut jäivät alle 800 euron, voi jäädä elämään kysymys siitä, kenelle valtuutettu tai varavaltuutettu on velkaa, vaikka sitten kuinkakin vähän?

Lienee siis lopulta kyse pelkästään tahdosta. Jos tahtoa avata omaa vaalirahoitustaan äänestäjille löytyy, voivat valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi valitut yhä käydä tekemässä oman ilmoituksensa Valtiontalouden tarkastusviraston verkkosivuilla.