Kati Koivula ilmoitti Akaan pienimmän vaalibudjetin – Suurimmassa budjetissa rahaa käytettiin tonneja

Kati Koivula on sivistyslautakunnan jäsen ja valtuuston toinen varajäsen. Ääniä hän sai 45. Yhden äänen hinnaksi tuli näin 1,54 euroa. Kuva: Oona Eskeli.

Vaalirahoitusilmoitusten perusteella valtaosa Akaassa valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi valituista vakuuttaa käyttäneensä vaaleihin alle 800 euroa. Vakuutus riittää, eikä valitun tarvitse tarkemmin yksilöidä, paljonko rahaa kului. Vihreiden Kati Koivula ilmoitti budjettinsa tarkalleen, ilmoituksen mukaan rahaa kului 69,33 euroa.

– Ajattelen, että vaalirahoitusilmoitus on äänestäjille hyvä tieto ja se lisää läpinäkyvyyttä. Varsinkin se on hyvä tietää, keneltä raha tulee. Pienissä kunnissa rahoitus ei niin näy eikä vaikuta. Isoissa kaupungeissa puhutaan isommista rahoistakin, Koivula näkee.

Koivulan tekemässä ilmoituksessa eivät näy kaikki kulut. Puolueyhdistyksen maksamia kuluja kuten valokuvausta ja yhteismainosta ei ole niihin laskettu.

– On sovittu sillä tavalla, että vaalirahoitusilmoituksissa ei eritellä puolueyhdistyksen maksamia kuluja, vaan vain itse käytetyt rahat, Koivula kertoo.

Koivulalta oli tietoinen päätös, että vaalit käydään halvalla.

– Itse asiassa käytin enemmän kuin suunnittelin. Rahoilla sain nettiosoitteen ja verkkosivuilleni paikan webhotellista. Aion käyttää niitä muutenkin kuin vaaleissa. Lisäksi tilasin yrttipaperikonfetteja. Niiden sisällä oli niittykukkien siemeniä. Paperiin kirjoitin vaalinumeroni. Ihmiset tykkäsivät niistä, ne voi istuttaa sellaisinaan maahan eikä roskaa jää. Niitä jäi ylimääräisiä, pitää varmaan lahjoittaa ne päiväkotiin niin lapset voivat istuttaa loput ensi keväänä, Koivula suunnittelee.

Jukka Ahonen (kesk) käytti vaalityöhön ilmoituksensa mukaan 2000 euroa. Kuva: Oona Eskeli.

Suurin budjetti Jukka Ahosella

Vaalirahoitusilmoitusten perusteella Akaassa eniten rahaa vaalikampanjaan käytti Jukka Ahonen (kesk). Ahosen vaalirahoitusilmoituksen mukaan rahaa kului 2000 euroa. Kaikki oli omaa rahaa, ulkopuolisilta Ahonen ei ilmoituksensa mukaan ole rahaa saanut.

Jukka Ahonen valittiin kaupunginvaltuutetuksi. Lisäksi hän on kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston jäsen ja kaupunginhallituksen varajäsen. Ääniä Ahonen sai 73. Näin yhden äänen hinnaksi tuli Ahoselle 27,39 euroa.

Akaan Seutu ei tavoittanut Jukka Ahosta kommentoimaan vaalirahoitusilmoitustaan.