Omaiset kertovat akaalaisen vanhuksen arjesta: Vanhusta vuosia hoitaneiden mielestä kotona asuminen ei ole enää mahdollista, lääkäri arvioi asian toisin: ”Kuitenkin lääkäri on nähnyt vanhusta vain joidenkin minuuttien ajan”

Poliitikot vaalipuheissaan alleviivaavat aina, kuinka he ovat vanhusten asialla. Arki vanhusten hoidossa on tyystin jotakin muuta kuin annetaan ymmärtää.

Akaalainen vanhus asusteli kotonaan omaisten turvin vuoteen 2014. Tällöin tapahtui kunnon huonontuminen ja kotona ei häntä pystytty enää hoitamaan omaisten voimin.

Hoitokokouksessa sovittiin (painostuksen alaisina), että vanhukselle vuokrataan asunto, johonka kotihoidon tuella vanhus saa tarvittavan avun. Kunnianhimoisina omaisina ajattelimme, että vanhuksen tahtoa noudatetaan ja koetetaan hoitaa hänet kotiin loppuun asti. Kotihoito on ollut kullan arvoinen apu tässä asiassa.

Tällä tietämyksellä ei olisi pitänyt lainkaan vanhusta siirtää enää kotihoitoon, koska nyt on taisteltava hänen oikeuksiensa puolesta. Vuoden 2021 huhtikuusta lähtien vanhuksen kunto on romahtanut vauhdilla. Tahti on ollut neljä kertaa ambulanssilla vuodeosastolle 3–5 päivän jaksot ja kolme kertaa ambulanssilla terveyskeskukseen, josta lähetettiin kotiin tarkkailun jälkeen, ja nyt taas 24.8. terveyskeskuksen ja ensiavun kautta vuodeosastolle. Kahden päivän kuluttua kerrottiin, että pitäisi noutaa kotiin.

Terveyskeskuksesta on ilmoitettu, ettei vanhukselle pidä enää soittaa ambulanssia. Kotihoidon pitää hoitaa kotona.

Kotihoito on sitä mieltä, että vanhusta ei enää voida kotiin hoitaa sekavuustilojen ynnä muiden ongelmien vuoksi.  Vaikka omaiset ovat entistä aktiivisemmin olleet mukana, lääkärin mielestä vanhus on ihan kotihoitokelpoinen. Kuitenkin lääkäri on nähnyt vanhusta vain joidenkin minuuttien ajan. Kun pyysimme lääkäriltä lausuntoa edunvalvontavaltuutusta varten, hän ei voinut sitä kirjoittaa, koska hän ei tunne vanhuksen tapausta. Suuresti ihmetyttää, että lääkärin sana vanhuksen kotona pärjäämisestä on niin suuri, että se menee hoitajien mielipiteen edelle, vaikka hoitajat ovat huolehtineen vanhuksesta seitsemän vuoden ajan.

Suurta ihmetystä herättää nykyisen Valkeakoskelle rakennetun vuodeosaston toiminta, jossa Akaan kaupunki on jollain osuudella mukana. Näin saatiin sekä Valkeakosken että Akaan vuodeosastot ajettua alas. Nyt kun olemme vuodeosastolla usein vierailleet, on outoa, että muilta paikkakunnilta on melkoinen määrä eri osastoilla potilaita. Meille kerrottiin, että he odottavat omilta paikkakunnilta vapautuvia paikkoja. Joka kerta kun meidän omaistamme on kotiutettu, on meille kerrottu, ettei vapaita paikkoja löydy, joten vanhus pitää viedä kotiin.

Eikö omien paikkakuntien potilaat pidä olla ensisijaisia hoidettavia, koska heidän verorahoillaan koko laitos on rakennettu? Onko nyt niin, että Valkeakoski paikkaa omaa talouttaan muilta paikkakunnilta tulevien potilaiden rahoilla?

Tällä kirjoituksella ei haluta moittia ketään yksityisesti, vaan tämä on hätähuuto koko vanhustenhoidon tilasta ja siitä, kuinka ne tahot, jotka päätöksiä tekevät, ovat ihan ”pihalla”. Hoidossa sinänsä ei ole moitittavaa. Ei kuitenkaan tarvitse ihmetellä, jos hoitoalalle ei henkilökuntaa saada ja vielä huonommin jatkossa, koska he vain koettavat tehdä parhaansa.

Vanhuksen omaiset

Akaan Seutu julkaisee kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi.

Keväällä 2020 käyttöön otettu uusi terveyskeskussairaala toimii Tays Valkeakosken sairaalan välittömässä yhteydessä kolmessa kerroksessa. Kuva: Tommi Käppi