Ei hyvältä näytä – Valtuuston ensimmäistä kokousta ei uskoisi Akaan ja akaalaisten hyvinvointia ajavien valtuutettujen kokoontumiseksi

Kuva: Tarja Antola.

Akaan kaupunginvaltuuston kokous 18.8.2021 saattaa hyvinkin käydä vastauksesta kysymykseen, miksi kunnallispolitiikka kiinnostaa niin harvoja. Jos lukijalla on kuusi tuntia aikaa heitettäväksi menemään, kannattaa käydä katsomassa kokouksen tallenne sitten, kun se julkaistaan kaupungin YouTube-kanavalla.

Tärkeintä on, että vastustajan esitys ei mene läpi. Siinäpä ajatus, joka ei saisi koskaan edes käydä kaupunginvaltuutetun mielessä. Valtuutettujen tulisi olla niitä suurempia ihmisiä, jotka kykenevät nousemaan asioiden yläpuolelle, näkemään niiden takana olevat suuremmat tavoitteet ja etenemään noita tavoitteita kohti. Niiden tavoitteiden tulisi olla Akaan ja akaalaisten hyvinvointi ja menestys.

Sen sijaan Akaan uusi valtuusto käytti leijonanosan ensimmäisestä kokouksestaan sen puimiseen, pitäisikö valtuustolle valita yksi vai kaksi varapuheenjohtajaa. Kun valittiin yksi, saatiin paikat suurimpien puolueiden edustajille. Samalla saatiin pudotettua pienimpien puolueiden muodostaman teknisen vaaliliiton edustaja toisen varapuheenjohtajan paikalta. Kokouksessa tähän vaaliliittoon kuuluneen puolueen edustaja kyseli, onko kyseessä kosto vaaliliiton perustamisesta. Valtuuston toisen suuren puolueen edustajille oli valikoitunut epäkiitollinen tehtävä vastata, että oikeasti kyse on kustannusten säästämisestä. Säästöä kuulemma kertyy, kun toiselle varapuheenjohtajalle ei tarvitse maksaa hänelle kuuluvia kokouspalkkioita.

Esitettyä perustelua voinee pitää kulmakarvoja nostattavana, kun tietää, että 18. päivän kokous maksoi kaupungille yli 8 000 euroa. Jos kokous kesti lähes kuusi tuntia, ja siitä ajasta yhden kohdan puimiseen käytettiin kolmisen tuntia, voi tulla laskutoimituksessaan tulokseen, jonka mukaan toisen varapuheenjohtajan kokouspalkkioiden säästäminen maksoi kaupungille yli 4000 euroa. Sillä rahalla toinen varapuheenjohtaja olisikin jo kokoustanut melko pitkään.

Jos valtuustoryhmät voisivat päästä ensimmäisen kokouksensa tapahtumista yli, niillä voisi olla vielä edessään sopuisa ja tuloksellinen kausi. Millä todennäköisyydellä valtuustoryhmät tulevat pääsemään nyt synnytetystä arvesta yli, kun yli pääseminen on niistä itsestään kiinni? Jos sitä kykyä nousta pikkuasioiden yläpuolelle tähystämään niitä tavoitteita kohti ei kerran ole, mistä sitä voisi tulla? Todennäköisempää on, että 18. päivän kokouksen tapahtumat saavat ryhmittymät kaivamaan itselleen ne poterot, joista käsin sitten käydään asemasotaa aina seuraaviin vaaleihin saakka.

Samalla rapautuu kunnallispolitiikan kiinnostavuus ja uskottavuus äänestäjien silmissä. Jos liikkuva äänestäjä sattuu katsomaan tämänkin kokouksen tallenteita, eivät puolueet ehkä esiinny niissä parhaassa mahdollisessa valossa. Äänestämisen arvoisen, Akaan ja akaalaisten hyvinvoinnista kiinnostuneen valtuustoryhmän sijasta lähes kaikki onnistuivat näyttämään enemmänkin juuri siltä luotaantyöntävältä stereotypialta kuntapolitiikasta: joukko tukkanuottasilla olevia ihmisiä, jotka riitelevät ei-mistään. Suurelle joukolle perusäänestäjiä kun valtuuston toisen varapuheenjohtajan pallilla on vielä vähemmän merkitystä kuin sillä on kuntien hallinnossa. Mutta toisesta varapuheenjohtajasta riitely kyllä sopi loistavasti työkaluksi, jos tarkoitus oli osoittaa äänestäjille, ettei sopuisasta yhteistyöstä ole toivoa eikä tämäkään valtuusto tule viemään kaupungin kehitystä jouhevasti eteenpäin.

Lue myös:

Valtuuston maratonkokous maksoi nelinumeroisen summan

Keskustan Jukka Ahonen haluaa ketteryyttä rakennuslupapäätöksiin – Kolme perussuomalaista allekirjoitti aloitteen lasten koronarokotuksista

Demarit, kokoomus ja perussuomalaiset halusivat pienentää lautakuntia – Vihreiden Hanni Jorosen mielestä yksitoista paikkaa olisi varmistanut ryhmien edustuksellisuuden, keskustan Mervi Pulkkinen hämmästeli tykittämistä

Pääsikö äänestämäsi ehdokas lautakuntaan? – Tutustu täältä lautakuntien kokoonpanoihin

Tässä on Akaan kaupunginhallitus 2021–2023

Seitsemännen kauden valtuutettu valtuuston puheenjohtajaksi – Puheenjohtajuus demareilla kaksi vuotta