Jos olet vuonna 2003 syntynyt akaalainen poika, muista päivämäärä 1.9. – Muuten poliisi voi kolkuttaa ovellasi

Puolustusvoimat järjestää asevelvollisten kutsunnat Akaassa keskiviikkona 1. syyskuuta Toijalan Monitoimihallilla. Kutsunnat alkavat kello 9, ja paikalle on saavuttava ilmoittautumista varten 15 minuuttia aikaisemmin.

Tänä vuonna kutsuntavuorossa ovat vuonna 2003 syntyneet miehet, joita Akaassa on noin sata.

– Kutsuntoja ei kannata unohtaa. Koetamme painottaa sitä, että pistää kutsunnat prioriteettilistalla ykköseksi ja tulee paikan päälle, kertoo majuri Henrik Ahvenainen Pirkanmaan aluetoimistosta.

Kutsuntatilaisuudessa on paikalla myös poliisi. Ahvenaisen mukaan poliisi on varautunut hakemaan kotoa ne nuoret miehet, jotka eivät ole tulleet paikalle ja joita ei ole tavoitettu.

– Poliisi antaa kutsunnoissa virka-apua. Joissain tapauksissa miehiä on haettu kotoa, Ahvenainen kertoo.

Ahvenainen neuvoo ottamaan yhteyttä aluetoimistoon ja sopimaan uudesta ajankohdasta, jos kutsunnanalainen ei esteen takia pääse oman kuntansa tilaisuuteen. Esimerkiksi flunssaoireisena ei korona-aikana saa tulla paikan päälle.

– Jos on esimerkiksi flunssassa tai karanteenissa, kannattaa soittaa aluetoimistoon. Kutsuntoihin voi osallistua silloin jossain muussa kunnassa.

Kutsunnoista on säädetty asevelvollisuuslaissa. Ahvenaisen mukaan kutsuntojen hoitamatta jättämisestä on myös seuraamuksia.

– Joulukuun 15. päivä järjestämme vielä viimeisen kutsunnan Tampereella. Jos kutsunnanalainen ei tule viimeistään siihen tilaisuuteen, hänet etsintäkuulutetaan ja hänen on mahdollista saada jonkinnäköinen rangaistus, Ahvenainen kertoo.

Vuoden 2020 kutsunnoissa nuoret akaalaismiehet ottivat Pirkanmaan aluetoimiston päällikön, everstiluutnantti Matti Heinisen vastaan nousemalla ylös ja kääntämällä rintamasuunnan Heinisen suuntaan. Kuva: Tarja Antola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?