Terveyspalvelut tuotetaan jatkossakin paikallisesti, mutta olemmeko hyvinvointialueen luomisessa voittajien vai häviäjien joukossa?

Akaan uusi hyvinvointikeskus avautui maanantaina 2. elokuuta. Kuva: Tarja Antola

Pirkanmaan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin Vate. Edellisessä lauseessa on monelle lukijalle jo kolme, ehkä neljäkin sanaa, jotka ovat omiaan kytkemään mielenkiinnon pois päältä. Vierasta, vaikeaselkoista, tuskin oman elämän kannalta merkityksellistä sisältöä, voi moni lukija tuumia.

Kyse on kuitenkin jokaisen lukijan oman elämän kannalta merkittävästä asiasta, vaikka asia onkin paketoitu tylsästi ja osittain lähes käsittämättömästi. Kyse on Pirkanmaan hyvinvointialueen rakentamisesta. Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle vuoden 2023 alusta alkaen. Sen jälkeen jokaisen akaalaisen käyttämillä julkisilla palveluilla on vain yksi järjestäjä, joka on vastuussa pelastuspalvelujen lisäksi sekä sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palveluista että erikoissairaanhoidosta.

Uudistus saattaa tuntua vieraalta sen vuoksi, että näiden palveluiden ajatellaan siirtyvän pois omasta kotikaupungista, jonnekin maakuntatasolle. Paikkaan, jossa akaalaisten edusta ei varmaankaan edes välitetä, voi moni epäillä. Mutta eiväthän ne sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut automaattisesti minnekään siirry. Suurelta osin palvelut tuotetaan kuten ennenkin. Akaassa tuotettavat ja kulutettavat palvelut ovat aivan yhtä läheisiä ja merkittäviä akaalaisille kuin ennenkin, vaikka taustalla vastuu niiden järjestämisestä siirtyykin maakuntatasolle.

Jos nämä palvelut ovat joskus kiinnostaneet, niin nythän niiden vasta pitäisikin akaalaisia kiinnostaa. Meillä on oma edustajamme valmistelutoimielin Vatessa. Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola edustaa paitsi jokaista akaalaista Vatessa, myös jokaista Pirkanmaan reuna-alueen kuntaa. Reuna-alueen kuntien edustuksen saaminen Akaaseen oli pitkä prosessi. Useamman kunnan edustuksen saaminen Akaan kaupunginjohtajan hoidettavaksi tuskin ainakaan laskee painoarvoamme ja mahdollisuuksiamme pysyä kaupunkina ajan tasalla siitä, mitä valmistelutoimielimessä suunnitellaan. Jälleen Pirkanmaan hyvinvointialueen perustamiseen liittyvä hyvä uutinen meille.

Jos uudistuksen pelätään heikentävän paikallista palveluntarjontaa Akaassa ja jos niin sattuisi käymään, pelissä on paljon. Hyvinvointialue vastaa vuodesta 2023 lähtien terveydenhuoltopalveluita käyttävän akaalaisen kannalta merkittävistä julkisista palveluista, kuten terveysasemien vastaanottotoiminnasta ja vuodeosastoista, ensihoidosta kuten ambulansseista, suun terveydenhuollosta, mielenterveys- ja päihdepalveluista, äitiys- ja lastenneuvoloista ja kuntoutuksesta. Sosiaalipuolen palveluiden lista on myös pitkä. Aikuissosiaalityö, lastensuojelu, vammaispalvelut, ikääntyneiden asumispalvelut ja kotihoito ovat kohta Pirkanmaan hyvinvointialueen vastuulla. Paketti kuorrutetaan vielä vastuuttamalla samalle hyvinvointialueelle myös palo- ja pelastustoiminta.

Uudistuksen tavoitteena on järjestää kaikille pirkanmaalaisille laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja yhdenvertaisesti. Tavoitteena on myös kaventaa väestön hyvinvointi- ja terveyseroja. Pohdittaessa, mitä uudistus tuo meille, ydinkysymys lienee siinä, onko Akaassa aiemmin järjestetty sosiaali- ja terveyspalvelut laadukkaammin vai laaduttomammin kuin muualla tulevan hyvinvointialueen kunnissa. Jos laadukkaammin, tuskin olemme uudistuksen saamapuolella.