Viialalaissyntyinen Mirka Rantanen on yksi Suomen tunnetuimpia hevirumpaleita. 35 vuoden mittaisen soittouran jälkeen hän julkaisee kuitenkin ensimmäisen sooloalbuminsa vasta nyt. Circus of Rock -nimellä toimivan projektin hän ideoi 50-vuotislahjaksi itselleen. Merkkipäivä on vasta loppukuusta, mutta levy Come One, Come All ilmestyi jo kuudes päivä tätä kuuta.
Lukuisissa yhtyeissä soittaneelle Rantaselle on ehtinyt uransa aikana kertyä niin paljon kavereita, että se näkyi myös albumin toteuttamistavassa. Jokaisella levyn 13 kappaleesta on eri laulaja joukossaan juuri Nightwishista eronnut Marco Hietala, Jarkko Ahola tai ruotsalaisen Amaranthe-yhtyeen maailmantähti Elize Ryd.
– Muutama vuosi sitten sain tämän idean. Kysyin jo silloin esimerkiksi Marcolta, että tuletko laulamaan mun soololevylle. Sitten tuli kaikenlaista uutta säätöä, kunnes heräsin viime vuoden alussa, että kohtahan täytän sen viisikymmentä. Nyt on pakko toimia. Korona teki siitä vähän vielä helpompaa.
Varsinaista bändiä ei hanketta varten koottu, vaan hard rockia, melodista heviä ja AOR:ää edustavalla levyllä soittaa runsas joukko Rantasen muusikkotuttavia. Etänä toteutettu albumiprojekti oli melkoinen haaste miksaajalle. Artisti itse kuvaileekin levyä sadantuhannen palan palapeliksi.
Ammattimainen asenne jo teini-iässä
Vaikka Mirka Rantanen muutti Viialasta jo vuonna 1991, hänen juurensa ovat syvällä paikkakunnan musiikkihistoriassa. Rantanen oli vasta teini-ikäinen koulupoika, kun musiikkiharrastus leimahti kunnolla liekkeihin hänen löydettyään soittokavereiksi samanikäiset Jykä Siraisen ja Jami Katajiston. Ja kun innokkaiden nuorten mukaan liittoutuivat hieman vanhemmat Pekka Siltala ja Jari Parikka, oli Loud Crowd valmis urotekoihin.
Heviyhtye pääsi levyttämään Poko Rekordsille yhden omakustannesinglen jälkeen jo vuonna 1988. Keikkoja tehtiin parhaimmillaan 50 keikan vuosivauhdilla.
– Oli se aika hulvatonta touhua, mutta kyllä me silti ihan tosissaan tehtiin. Vaikka oltiin teinejä, niin oli siinä silti ammattimainen asenne. Keikat hoidettiin hyvin. Etenkin vanhemmat jäsenet piti huolen, ettei mitään sössitty.
Loud Crowd keräsi suomihevin ollessa tuolloin vielä tuoreehko ilmiö kohtalaisesti kannatusta, ja yhtyeen ainoaksi jäänyt albumi Guardians on kestänyt hyvin aikaa. Toisen albumin teko jäi kesken bändin hajotessa.
Saavutuksia historiankirjoihin
Rumpalin CV on täynnä kotimaisen hevin huippunimiä: Tunnelvision, Thunderstone, Kotipelto, Warmen… Lisäksi muusikko on erittäin kysytty sessiomuusikko, joten työtehtäviä on kertynyt mittava määrä. Tällä hetkellä aktiivisin yhtye on King Company, jonka tuorein levy ilmestyi kuluvan vuoden juhannusaattona.
Vasta kolmekymppisenä aktiivisimman soittokautensa alkuun saanut Rantanen sanoo 50-vuotispäiviensä kynnyksellä, että ikä on jo menettänyt merkityksenä.
– Kaikki on mennyt niin nopeasti. On tapahtunut hirveästi asioita, mutta jälkeenpäin katseltuna tuntuu, että enhän mä ole ehtinyt tekemään vielä yhtään mitään.
Jotain on kuitenkin tehty, sillä hänen tunnetuimman projektin tietävät nekin, jotka eivät muuten heviä kuuntele. Mirka Rantasen ideoima Hevisaurus oli aikansa ilmiö, joka saavutti huimat mittasuhteet. Rantanen muistelee päätään pyöritellen kuinka esimerkiksi Oulun urheiluhallikeikan ulkopuolelle jäi tuhansia ihmisiä, kun sisään ei mahtunut enempää.
Idean isän kannalta menestys sai kuitenkin ikävän lopun kahden vuoden jälkeen, sillä riitaannuttuaan levy-yhtiö Sonyn kanssa Hevisauruksen tavaramerkistä ja hävittyään asiasta käydyn oikeustaistelun, jäi hänelle vain korvauksia ja asianajopalkkioita maksettavaksi. Rantanen ei ole asiasta julkisuudessa ymmärrettävistä syistä juuri puhunut.
– Paskan makuhan siitä jäi. Ei sitä muista enää ihan joka päivä. Eikä siitä kiinnosta puhua, mutta se on osa sitä, mitä on tullut tehtyä. Eli kyllä mä siitä ylpeä olen, kun olen saanut historiankirjoihin merkinnän, että mä olen sen keksinyt.
Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan lannistaneet lopullisesti, vaan lopettamisaikeet kuitattiin nopeasti.
– Sellainen tunne oli yhden pienen punaisen minuutin ajan. Ei siinä kauaa mennyt, kun oli täysi höökä päällä.
Rock-unelmaa tavoittelemassa
Tällä hetkellä Rantanen toimii musiikkiprojektiensa ohella ensihoitajana ambulanssissa. Työ on mahdollistanut periodiluonteisen työskentelyn kummankin uran parissa.
Suunnitelmia riittää, vaikka korona onkin tehnyt muusikon urasta entistäkin hankalampaa. Loppuvuodesta olisi tarjolla taas Raskasta joulua -pesti. Myös Northern Kingsin kiekoista ja Warmenin uudesta levystä on ollut puhetta. Ja koska soololevyn tiimoilta jäi niin paljon tekemättä, toisenkin koostaminen kutkuttelee Rantasen mielessä.
Vaikka kilometrejä on jo mittarissa, Mirka Rantanen sanoo, että sama tekemisen ilo ja jossain kaukaisuudessa siintävä rock-unelma motivoivat vielä vuosikymmenten jälkeenkin.
– Soittamisessa on edelleen se sama fiilis kuin teini-ikäisenä, sellainen rock’n’roll-unelma. Vaikka realiteetit on tullut mukaan, niin silti on koko ajan se fiilis, että kohta mä ostan sen punaisen Ferrarin. Ei se into ja kunnianhimo ikinä häviä.