Timo Saariset muistelevat edesmenneitä kaimojaan – Postit menivät vääriin osoitteisiin, Timo O pyydettiin sketsihahmoksi ja Timo J sai tanssikutsun kesken valutalkoiden

Kaimat kahvilla -juttusarja jatkuu Timo Saarisen ja Timo Saarisen haastattelulla. Tässä jutussa kutsumme heitä toisen nimen mukaan Timo O:ksi ja Timo J:ksi.

Timo Johannes Saarinen, 76, on eläkeläinen Viialasta ja Timo Olavi Saarinen, 56, valokuvaaja, joka pitää Toijalassa Timon Kuvakauppaa. Kaimat eivät ole ennestään tuttuja keskenään, mutta haastattelun edetessä käy ilmi, että Saariset ovat tavanneet ainakin kerran aiemmin. Timo O oli kuvaamassa, kun Timo J:n äiti täytti sata vuotta vuonna 2014 Viialan vanhainkodissa.

– Mulla on sellainen luonne, että tutustun ihmisiin äkkiä. Nyt mekin ollaan kavereita, Timo J tuumaa Timo O:lle.

Timo Johannes Saarinen (vas.) kuvailee olevansa alkuperäisiä viialalaisia. Timon Kuvakaupan yrittäjä Timo Olavi Saarinen on lähtöisin Imatralta. Kuva: Tarja Antola

Kaimat yrittäjinä torin molemmin puolin

Näitä Saarisia ei ole sekoitettu keskenään toisin kuin käynyt edesmenneen valtuutetun ja Akaan Turvan yrittäjänä toimineen Timo Saarisen kanssa.

Timo J ja Timo O ovat molemmat saaneet kaimansa postia. Sekaannusta syntyi usein, kun Timon Kuvakauppa ja Akaan Turva toimivat vastapäätä toisiaan, Kuvakauppa Kirkkotori 1:ssä ja Akaan Turva Kirkkotori 5:ssä.

– Oli ihan normaalia, että postit menivät sekaisin varsinkin niin, että Timon postia tuotiin minulle. Kun palautin kirjeet postille, kirjoitin niihin kaikennäköisiä, hauskoja ja vähemmän hauskoja kommentteja, miksi kirje on jaettu tänne, Timo O kertoo.

Timo O:lta ei ole yritetty ostaa turvapalveluita, mutta kerran häntä pyydettiin esiintymään Pekkona, jota edesmennyt Timo Saarinen imitoi tapahtumissa.

– En lähtenyt, mutta viittasin torin toiselle puolelle, että Pekko löytyy sieltä, Timo O kertoo.

Timo Saarinen esiintyi Pekkona myös Timo O:n ja tämän vaimon possujuhlissa.

Kutsu rippikouluun tuli väärälle Timolle

Edesmennyt Timo Saarinen oli syntynyt Viialassa, kuten Timo J, mutta Saariset eivät ole sukua keskenään. Yhteistä on samanniminen veli ja puoluekanta. Lisäksi edesmenneen Timo Saarisen isä oli aikanaan Timo J:n työkaveri.

Kerran posti toi Timo J:lle kolme kertaa kaimalle tarkoitetun laskun. Kirjeestä oli Postissa yliviivattu saajan kadunnimi ja tilalle kirjoitettu Timo J:n osoite. Väärässä osoitteessa oltiin jo huolissaan seuraamuksista, jos lasku ei ehtisi eräpäivään mennessä oikeaan osoitteeseen. Lopulta ”väärät” Saariset toimittivat sen henkilökohtaisesti kaimalleen.

Viialassa on asunut myös toinen nimikaima. Timo J sai seurakunnalta nuorelle kaimalleen tarkoitetun kutsun rippikouluun.

Myös rakkauskirjeitä ja tanssikutsu on päätynyt väärälle Timolle. Timo J:llä oli meneillään talonsa valutalkoot, kun tuntematon nainen soitti hänelle ja pyysi Särkkään tansseihin. Timo J vastasi leikillään lähtevänsä, kunnes saisi valut tehtyä.

Saariset ovat tavanneet ainakin kerran aiemmin. Kun Timo J:n (vas.) äiti täytti sata vuotta, Timo O oli paikalla valokuvaajana. Kuva: Tarja Antola

Kuusi Timoa samalla luokalla

Timo O on törmännyt samannimisiin muuallakin kuin Akaassa. Kaima esittäytyi Timo O:lle Tangomarkkinoilla viitisentoista vuotta sitten. Paljastui, että mies oli täysnimikaima, Timo Olavi Saarinen.

– Sen lisäksi kävi selville, että olimme asuneet Kangasalla samaan aikaan ja ihan muutaman sadan metrin päässä toisistamme. Joskus meilläkin postit menivät sekaisin, Timo O kertoo edesmenneestä tuttavastaan.

Timo on yleinen etunimi 1960-luvulla syntyneillä. Kouluaikana Timon O:n luokalla oli parhaimmillaan kuusi Timoa.

– Siinä oli opettajilla säätämistä, Timo O muistelee.

Timo O on syntyisin Imatralta, josta hän on Kangasalan kautta tullut Lempäälään. Valokuvaamoyrittäjänä hän on toiminut 21 vuotta. Sitä ennen hän teki valomainostöitä. Perheeseen kuuluvat vaimon lisäksi aikuiset lapset, tytär ja poika, sekä vuoden ikäinen pojanpoika.

Timo O (oik.) kertoo, että olisi nuorena halunnut mieluummin olla Timo Juhani kuin Timo Olavi. Kuva: Tarja Antola

Politiikkaa ja yhdistyselämää

Viialan Vakkisissa syntynyt Timo J on asunut ikänsä Viialassa lukuun ottamatta aikaa, jolloin hän oli satamatöissä Porissa ja lääkintämiehenä YK-joukoissa Kyproksella.

Timo J on ollut aktiivinen kunnallispolitiikassa ja istunut valtuustossa ja kunnanhallituksessa demarien edustajana. Suvusta löytyy muitakin vaikuttajia. Timo J:n Tuomo-veli kuului Martti Ahtisaaren vaalitiimiin vuonna 1993.

Timo J on toiminut myös monessa yhdistyksessä. Hän oli perustamassa Viialaan Tapparan kaupunginosajoukkuetta Winnipegiä ja oli vuosia Viialan työväenyhdistyksen sihteerinä. Nuorena Timo J harrasti veljiensä kanssa painia Viialan Pyryssä.

Timo J on kasvattanut vaimonsa kanssa kolme poikaa. Lastenlapsia on kuusi.

Timo J muistaa myös ajan, jolloin Viialassa politiikka vaikutti kaikkialla ja ihmiset tunnettiin puoluekannan mukaan.

Timo J on koulutukseltaan autonasentaja. Autoliikkeiden lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Viialan nahkatehtaalla ja vaneritehtaalla sekä Porin satamassa, Kylmäkosken Scanmetilla ja Urjalassa Konecranesilla. Hän on hoitanut myös luottamusmiehen tehtäviä, kuten aikanaan isänsä Seth Saarinen, joka oli nahkatehtaan pääluottamusmies. Kaimoista puheen ollen FC Hakan edustusjoukkueeseen kuuluva Seth Saarinen on Timo J:n veljenpojan poika.

Timon Kuvakaupan Timo O puolestaan ei ole koskaan toiminut politiikassa eikä urheilunkaan saralla, vaikka voisi kuvitella, että 193-senttiselle miehelle olisi ollut kysyntää koripallo- tai lentopallokentillä. Harrastuksiin kuuluvat kalastus, tanssi, amerikkalaiset autot ja vaimon keksimät puutarha-askareet.

Kaimat kahvilla on Akaan Seudun juttusarja, jossa haastatellaan täyskaimoja Akaasta. Voit lähettää oman ehdotuksesi haastateltavista sähköpostilla toimitus(a)akaanseutu.fi

Lue myös:

Leksa sai Lekun pankkikirjan ja Leku Leksan rahat ja identiteetin – Akaalaiset Leo Virtaset ovat myös sukua keskenään

Tuija Haavisto ja Tuija Haavisto herättivät hämmennystä kolmen hengen partiokisajoukkueessa – Myös postia ja puheluita on ohjautunut väärään päähän Viialaa

Timo J (vas.) Saarinen  ja Timo O Saarinen eivät ole sukua. Kuva: Tarja Antola